Karadeniz'de Fındıkta aile dayanışması: "İmece"

Karadeniz'de Fındıkta aile dayanışması: "İmece"

Karadeniz'de Fındıkta aile dayanışması: "İmece"

DÜZCE - Karadenizin en önemli geçim kaynağı olan fındık hasadında, yardımlaşma geleneği imece devam ettiriliyor.

Ağustos ayından itibaren hasadına başlanan fındıkta, imece usulü yardımlaşma, hem üreticilerin işini kolaylaştırıyor hem de yakın akrabaların hep birlikte olmasını sağlıyor.

Kaynaşlı ilçesi Darıyeri Hasanbey köyünde yaşayanlar, fındık toplamada birbirine yardım ederek hem işlerini hızlı bitiriyor hem de yüz yıllık geleneği devam ettiriyor.

Köy sakinlerinden Hasan Ataseven, yaptığı açıklamada, fındık toplamanın kolay bir iş olmadığını ama bu zorluğu yardımlaşarak aştıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

Bahçe bizim, dışarıdan işçi almıyoruz. Aile birliği ile fındığımızı topluyoruz. Ağabeyim ailesi ile bana geliyor, ben ona gidiyorum. Kendi aramızda, aile içinde işimizi hallediyoruz. İçimizde yabancı yok. Güle oynaya fındığımızı topluyoruz.

Anne Emine Ataseven de ninesi ve dedesinden öğrendiği imeceyi çocuklarına öğrettiğini, onların da torunlarına öğreteceğini belirtti.

Emine Ataseven, Bin hafta bir oğlumun, bir hafta da diğer oğlumun fındığını topluyoruz. Bizim fındık bittiğinde komşuya gidiyoruz, bir hafta onu, bir hafta diğerine çalışıyoruz. İmece usulü demek, Kimin bahçesi biterse, o da birlikte iş yaptığı arkadaşına gidiyor demektir. Aldığın adamı yerine iade etmedir. Birisini tarlanda çalıştırırsan, sen de gider ona borcunu ödersin. şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2017, 08:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER