"Kız kardeşimle göz göze geldik"

"Kız kardeşimle göz göze geldik"

"Kız kardeşimle göz göze geldik"

Düzcede, 12 Kasım 1999 tarihinde yaşanan 7,2 şiddetindeki depremin acısı halen tazeliğini koruyor. Deprem sırasında belediye otobüsünde kız kardeşi ile birlikte enkaz altında kalan Onur Çatana, aynı otobüste bulunan 35 kişiden sağ kurtulan 5 kişiden biri.
Düzcenin Konuralp beldesine bağlı Düzköyünde ikamet eden Onur Çatana, acıların hala taze olduğunu ama depremle yaşamaya alıştıklarını belirterek 12 Kasım 1999 depreminde enkaz altında kalan binlerce insandan yalnızca biri. Çatana, 12 Kasımı hiç unutmadık. Zaten Düzcede 30 senede bir deprem oluyormuş, bizde bunu 19 yaşımızda yaşadık bir daha yaşayacağımızı da biliyoruz. Kendimizi alıştırmaya çalışıyoruz ama bu çok zor bir durum. Hayat devam ediyor dedi.

Kız kardeşimle göz göze geldik
Aynı otobüste kız kardeşi Nur Çatanayı kaybeden Onur Çatana İnsanın o anı tekrar yaşaması o anı anlatması zor. Bir gün öncesi iş arkadaşlarımızla Boğaziçi Belediyesine binmiştik. Yine Boğaziçi Belediyesine binecektik Rahmetli Ömer abimiz bu sefer Konuralp belediyesine binelim yol paralarını da ben vereceğim. Bindik otobüse otobüsün en arka koltuğun önündeki ikili koltuğa oturmuştum. Ömer abi yanıma oturmuştu. Hüseyin abi rahmetli arkaya oturmuştu. Kız kardeşimde bindi biz göz göze geldik. Sonrasında otobüs tamamen doldu. Tabi deprem olunca Ömer abi rahmetli ayağa kalktı, ‘Panik yapmayın geçer dedi. Tam o sırada bina çöktü otobüsün üzerine. O sırada toz bulutu oluştu. Belki de rahmetli olanların çoğu tozdan da ölmüş olabilir. Sonra ben yandaki camı kırdım oradan temiz bir hava geldi. Bağrışmalar salavat getirenler oldu. Sonra yavaş yavaş insanlar toparlandı, 4,5 saat sonra çıktık ama ben çıkarılırken gözlerimi kapattım etrafımdakileri görmeyeyim diye dedi.

Kardeşimin öldüğünü anlamıştım
Yaşadığı o korku dolu dakikaları anlatmakta zaman zaman güçlük çeken Onur Çatana kız kardeşile için Kız kardeşimi çıkartılırken ben görmedim. O öndeydi inmesine yakın yakalandı zaten. Ama tahmin ediyordum rahmetli olduğunu çünkü otobüsün ön tarafından daha fazla hasar olmuştu biz arkadaydık. Anlamıştım rahmetli olduğunu ifade etti.

Depremin bize verdiği derslerde var aldığı da var
Korkularının olduğunu söyleyen Çatana Toplu taşıma araçlarına biniyorum ama psikolojik olarak hereksin korktuğundan daha çok korkuyorum. Askerde bile alt ranzada yatamadım üstteki ranza üzerime devrilir diye. Depremi yaşamayan insanlardan daha çok korkuyorum. Korkularım var ama bunlar bir yandan da bana çok büyük tecrübe oldu. En azından bir yere girerken oranın çıkışlarına bakıyorum. Bir şey olursa nasıl soğuk kanlı davranırım onları öğrendim. Bize verdiği derslerde var bizden aldıkları da var. Ama hayat bu devam ediyor şeklinde konuştu.
Çatana bulunduğu otobüste sağ kurtulan 5 kişiden biri fakat Otobüste 35 kişi var diyorlar. 5 kişi kurtulduk. Onlarla da zaman zaman görüşüyorum. İçlerinde en sağlam benim gibi görünüyor. Çünkü diğerlerinin psikolojik sorunu olan var, bedensel sıkıntıları olanlar var. Yani yiyecek ekmeğimiz varmış günümüz varmış yaşayacağımız yaşıyoruz dedi.
Onur Çatana yaşadığı depremlerden ders çıkardığını ve herkesin bu dersi çıkarması gerektiğini söylüyor.

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2017, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER