MISIR TARLASINI KARPUZ TARLASINA ÇEVİRDİ

MISIR TARLASINI KARPUZ TARLASINA ÇEVİRDİ

Düzce’de yaşayan Salih Akar, yıllar önce yedikleri karpuzlardan çıkarttıkları çekirdekleri dikip karpuz üretimine başladı. Akar ailesi şimdi, her biri 7 ile 25 kilogram arasında değişen karpuzların hasadını yapmanın sevincini yaşıyor.
Edinilen biliye göre, Şaziye köyünde yaşayan Salih Akar, 2 dönümlük mısır bahçesini karpuz tarlasına çevirdi. Yıllar önce yedikleri karpuzlardan çıkarttıkları çekirdekleri kurutarak mısır tarlasına dikimini yapan Akar, karpuz fideleri kullanarak da 2 dönümlük arazisinde Düzce’nin yerli karpuzunu üretmeye başladı. Her biri 7 ile 25 kilogram arasında değişen karpuzların hasadını yaparak ev ekonomisine kazanç sağlıyor.
“Çekirdekleri de kendimizden”
Salih Akar, gazetecilere konuşmasında, üretime nasıl başladığını anlatarak şunları söyledi:  “İlk olarak karpuzları tarlaya evde yediğimiz karpuzun içindeki çıkan çekirdekten diktim. Daha sonra tarlaya fide olarak diktik. Bir kısmını çekirdek olarak da diktim. 2 ayrı alanda dönem dönem ürün alıyoruz. Bir kısım bitince diğer kısımdan alıyoruz. Yerli karpuzun çekirdeklerini kendimiz üretiyoruz. Çekirdekleri de kendimizden. Kendi yediğimiz karpuzların içinden çıkan çekirdeklerden tekrar ekimini yapıyoruz. İlkbaharda ekimi yapılıyor karpuzun. Temmuz sonu itibari ile yetişiyor ve yerli karpuz tezgaha iniyor. Burada biz karpuzu ekmeden önce sadece ot ilacı kullanıyoruz. Tarla hazırlanıyor. Ondan sonra karpuzu dikiyoruz. Ot bu sefer çıkmıyor iyi oluyor. Başka hiçbir madde kullanmıyoruz. Gübre olarak hayvan gübresi kullanıyoruz. Aşı yok, tamamen yerli karpuz” dedi. Akar, her çekirdeğin kendileri için altın değerinde olduğunu ifade ederek, "Biz bu üretimden çok memnunuz, çok da verim alıyoruz. Bir çekirdekten ortalama 25 kilograma kadar karpuz alıyoruz" dedi.
Düzce’nin yerli karpuzunu üreten Akar, kilosunu 1.5 lira ila 2 lira arasında tezgaha koyarak satışını gerçekleştiriyor.

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2020, 13:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER