Oğuzoğlu, "Samsun'a çıkış, Milli Mücadele Hareketi'nin başlangıcıdır"

Oğuzoğlu, "Samsun'a çıkış, Milli Mücadele Hareketi'nin başlangıcıdır"

Oğuzoğlu, "Samsun'a çıkış, Milli Mücadele Hareketi'nin başlangıcıdır"

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Mustafa Kemal Paşanın Samsuna çıkışı, aynı zamanda Türk Milli Mücadele Hareketinin başlangıcı olarak kabul edilir dedi.
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Atatürk ve 19 Mayıs 1919‘u Anlamak başlıklı konferans, gerçekleştirildi.
Kutadgu Bilig Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu tarafından verilen konferansta, Oğuzoğlu; Atatürkün 19 Mayıs 1919da sadece Ordu Müfettişi sıfatıyla Samsuna çıkmadığını dile getirerek, Mustafa Kemal Paşanın Samsuna çıkışı, aynı zamanda Türk Milli Mücadele Hareketinin başlangıcı olarak kabul edilir şeklinde konuştu.
Mondros Mütareke Anlaşmasının sonucu olarak Karadeniz, Marmara ve Akdenizdeki limanlarımız ile Eskişehir, Ankara gibi işlek demiryolu istasyonlarının bulunduğu şehirlerin işgal edildiğini belirten Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, 1. Dünya Savaşı sırasında emperyalist devletlerin Osmanlı İmparatorluğunu paylaşma anlaşmalarının uygulanması için hazırlık yapılmaktaydı. Kasım 1918de İstanbul önlerine zırhlı savaş gemilerini gönderen müttefikler, padişahı ve Osmanlı hükümetini baskı altına almışlardı dedi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürkün Yıldırım Orduları Grup Komutanı olarak Suriye ve Filistin cephelerinde Osmanlı topraklarını savunduğunu dile getiren Prof. Dr. Oğuzoğlu, Mustafa Kemal Paşa, Mondros Ateşkes Anlaşması ile birlikte silahı bırakarak İstanbula dönmek zorunda kadı. Onun, Kasım 1918 ile 15 Mayıs 1919 tarihleri arasında İstanbulda Osmanlı Devletinin ve Türk vatanının geleceği için bir vatansever olarak çareler aradığını görüyoruz ifadelerini kullandı.
İngilizlerin Mustafa Kemal Paşayı kendi emperyalist siyasetlerinin uygulanması bağlamında, bir tehdit olarak gördüklerini arşiv belgelerinin gösterdiğini ifade eden Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, Örneğin, İngilizlerin Suriye ve Filistin işgal kuvvetleri komutanı General Allenby İstanbula gelerek Mustafa Kemalin uzaklaştırılmasını temin için Onun, terhis edilmiş 6. Ordu Komutanlığına atanmasını sağladığı görülüyor. Cumhurbaşkanlığı Arşivindeki ilgili yazışmalarda Mustafa Kemalin bu tayin emrini kabul etmediği, hastalığını ileri sürdüğünü ve yenilgi yüzü görmemiş bir Türk komutanının bir yabancı generalin maiyetinde öyle bir yeni göreve gitmesini kabullenmediğini öğrenmekteyiz. İşte, Mustafa Kemal Paşanın geniş Ordu Müfettişliği yetkileriyle donatılarak Samsuna çıkış sürecinin başlamasının arka planında bu gelişmeler yatmaktadır diyerek tarihi süreci özetledi.
Konferansın sonunda Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş tarafından Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğluna teşekkür belgesi takdim edildi.

haber

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2018, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER