Proje kapsamında tıbbi bitki yetiştiriciliği

Proje kapsamında tıbbi bitki yetiştiriciliği

Proje kapsamında tıbbi bitki yetiştiriciliği

Düzce Üniversitesi, Çevre ve Sağlık Alanlarında İhtisaslaşma Programı kapsamında yapılan ve yapılması planlanan çalışmaları anlatmak amacıyla Akçakoca ve Yığılca ilçelerini ziyaret etti.
Akçakoca Öğretmenevinde düzenlenen günün ilk programına; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Akçakoca Kaymakamı Yasin Öztürk, Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, öğretim üyeleri, otel ve konaklama işletmecileri ile muhtarlar katıldı.
Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kalkınma Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunun başlattığı Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında Düzce Üniversitesinin 5 pilot üniversite arasında yer alma başarısı gösterdiğini ifade etti. Proje ile insan kaynağı, bilgi üretimi ve kalkınma alanında devlet tarafından Düzce Üniversitesine görev verildiğini belirten Rektör Çakar, tıbbi bitki yetiştiriciliği ve sağlık turizmi alanlarında çalışmalar yürüteceklerini dile getirdi. Sürece liderlik edeceklerine işaret eden Prof. Dr. Çakar, çalışmaların yaygınlaşması bakımından özellikle muhtarlara önemli görevler düştüğüne dikkat çekti. Akçakocanın turizm potansiyelinin yüksek olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, otel ve pansiyon işletmecilerini sağlık turizmi alanında yatırım yapmaya teşvik etmek istediklerini sözlerine ekledi.
Düzce Üniversitesi Rektörünün ardından konuyla ilgili detaylı bir sunum gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Uğur Hasırcı, projedeki amacı bölgenin sosyokültürel ve sosyoekonomik gelişmesine katkı sağlamak şeklinde açıkladı. Düzcenin tarım, turizm ve coğrafi konum itibariyle önemli avantajları olduğu için çevre ve sağlık alanlarında ihtisaslaşmayı seçtiklerini ifade eden Hasırcı, çevre konusunda Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı, sağlık konusunda ise Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanlarını belirlediklerini dile getirdi. Çevre alanındaki çalışmalara fındık kabuğundan laminat parke, anti kansorojen ilaç ve ekolojik boya üretimini örnek gösteren Hasırcı, sağlık alanında ise tıbbi bitki yetiştiriciliği, sağlık turizmi ve eko çiftliklere yoğunlaşacaklarını söyledi. Akçakocada otel ve pansiyon işletmecileriyle beraber sağlık turizmi konusunda çalışmak istediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Uğur Hasırcı, projenin köylere yaygınlaştırılması açısından da muhtarların desteğine ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
Dış paydaş toplantılarının ardından sanayi firmaları ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve tıbbi bitkilerin satın alınması konusunda büyük bir firmayla protokol imzaladıklarını ifade eden Hasırcı, önce deneme üretimlerinin yapılacağını sonrasında yapılacak analizlerin ardından firmaya satışların planlandığını sözlerine ekledi. Proje ile ithalatın azalacağını ve çiftçilerin ekonomik gelirinin artacağının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Hasırcı, Düzce Üniversitesinin bu çalışmalarda gelir elde eden bir kurum değil, aracı bir kurum olacağına dikkat çekti. İçerisinde hem tıbbi bitki yetiştiriciliği, hem arıcılık, hem de tıbbi mantar üretimin yapılacağı model bahçeler önereceklerini dillendiren Yrd. Doç. Dr. Uğur Hasırcı, bu faaliyetler için eğitimden, fide ve tohum teminine kadar her aşamada destek olacaklarını vurguladı.
Yığılcada gerçekleştirilen günün ikinci toplantısı, Yığılca Anadolu İmam Hatip Lisesinde gerçekleştirildi. Programa Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, öğretim üyeleri, muhtarlar ve ilgili kesimler katıldı. Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, yaptığı konuşmasında Kalkınma Bakanlığı ve YÖKün başlattığı projede pilot üniversite olarak destek almaya hak kazandıklarını ifade etti. Proje kapsamında tıbbi bitki yetiştiriciliğinin bölge insanı için ciddi gelir kaynağı olabileceğini belirten Rektör Çakar, fındık kabuğundan katma değeri yüksek ürünler yetiştirmek için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Yapılan çalışmaları paylaşmak ve projeyle ilgili kalkınma modelini anlatmak için bu toplantıları düzenlediklerini ifade eden Prof. Dr. Çakar, muhtarlar ve gönüllü çiftçilerle birlikte çalışmalara başlayacaklarını belirtti.
Düzce Üniversitesi Rektörünün ardından sunumunu gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ayla Keçeci, Düzcenin potansiyellerini değerlendirmek amacıyla çevre ve sağlık alanlarında çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Çevre konusunda Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı, sağlık konusunda ise Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanlarının belirlenerek bu iki alanla ilgili Merkezlerin kurulduğunu söyleyen Doç. Dr. Keçeci, çalışmalar kapsamında fındık kabuğundan katma değerli ürünler üretileceğini sözlerine ekledi. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında hekimler kontrolünde apiterapi, fitoterapi ve akupunktur gibi uygulamalar gerçekleştirecekleri bilgisini paylaşan Doç. Dr. Ayla Keçeci, ayrıca tıbbi bitki yetiştiriciliği, arıcılık, sağlık turizmi ve eko turizm konularına da yoğunlaşacaklarını ifade etti. Yakın dönemde deneme üretimlerine başlamayı planladıklarını belirten Keçeci, katılımcıların sorularını yanıtlayarak sunumunu sonlandırdı.

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2017, 07:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER