Taksirle öldürme´ cezası devreye girecek

Taksirle öldürme´ cezası devreye girecek

Taksirle öldürme´ cezası devreye girecek
Yetkilendirilmiş Belge Kuruluşu (YBK) BölgeTemsilcisi Savaş Aydın, geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik BakanlığıMYK Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı AdemCeylan ve MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Daire BaşkanıMehmet Ordukaya’yı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alışverişindebulundu.

TAKSİRLE ÖLDÜRMECEZASI DEVREYE GİRECEK

İşverenler, olası bir ölümlü işkazasında hapis cezasıyla da karşı karşıya kalabilecek. Eğer kaza sonucu ölenişçinin sertifikasız olduğu tespit edilirse, işveren açısından, “dikkat ve özenyükümlülüğünü yerine getirmediği” gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu’nun 85.maddesinde düzenlenen “taksirle öldürme” cezası devreye girecek.

Beş sektörde kritik görevlerde bulunan40 meslek mensubu işçiler için meslekiyeterlilik belgesi zorunluluğu 26 Mayıs 2016 tarihindebaşladı.

u mesleklerin 17’si inşaat, 7’siotomotiv, 10’u metal, 10’u enerji ve 4’ü elektrik-elektronik sektörlerinde yeralıyor.

BAŞKAN CEYLAN: VERİMLİLİK HEDEFLİYORUZ

ZiyaretteMYK Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, belgelendirme konusunda çalışmalarınkararlılıkla devam ettiğini belirterek”, Mesleki yeterlilik sistemi,işsizliğin azalması, istihdamın gelişmesi, verimlilik ve rekabet gücününartmasına yardımcı olacak. Mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale geldiği48 meslekte çalışanların gecikmeden mesleki yeterlilik sınavlarına katılarakbelgelerini almaları gerekli. ifadelerini kullandı.

MYKMesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukayaise sınav ve belgelendirme çalışmalarının tüm hızıyla verimli bir şekilde devamettiğini ifade etti.

Ziyarette yapılan çalışmalar hakkındafikir alışverişinde bulunulurken Yetkilendirilmiş Belge Kuruluşu (YBK) BölgeTemsilcisi Savaş Aydın, Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunda meslekdallarının yakın zaman içerisinde 48 den 115 e çıkarılacağını ifade ederekkonunun hem işçi he de işveren açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.

CEZAİ YAPTIRIMI VARANCAK TEŞVİKLER DE SÖZ KONUSU

Aydın , “KaradenizEreğli, Zonguldak, Karabük, Düzce ve çevresindeki birçok il ve ilçede MeslekiYeterlilik Belgesi edindirme konusunda sınavlar yaptık. Bakanlık tarafından belirlenen 48 meslekgurubunda talep eden firmalara ve adaylara belgelerini teslim ettik. Belgesizpersonel çalıştıran firmalara cezai yaptırımlar olduğu gibi belge talepedenlere Bakanlık tarafından çeşitli teşvikler de söz konusu.“dedi.

Aydın,Belge İhtiyacı olanların 0532 246 61 67 -0 546 911 09 00 nolu telefondankendisine ulaşabileceklerini ifade etti.

SAHTE BELGE VEREN FİRMALARA DİKKAT!

Aydın, Mesleki Yeterlilik BelgelerininBakanlık tarafından ciddi bir sınava tabi tutularak verildiğini ifade ederekson zamanlarda ortaya çıkan sahte belge veren firmalara dikkat edilmesigerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

TAKSİRLEÖLDÜRME CEZASI DEVREYE GİRECEK

İşverenler, olası bir ölümlü işkazasında hapis cezasıyla da karşı karşıya kalabilecek. Eğer kaza sonucu ölenişçinin sertifikasız olduğu tespit edilirse, işveren açısından, “dikkat ve özenyükümlülüğünü yerine getirmediği” gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu’nun 85.maddesinde düzenlenen “taksirle öldürme” cezası devreye girecek.

Kanuna göre, taksirle bir insanınölümüne neden olan kişi 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ilecezalandırılıyor. Birden fazla insanın ölümü halinde ise bu kez 2 yıldan 15yıla kadar hapis cezası söz konusu olabilecek. İşçiler, mesleki yeterlilikeğitimi vermek üzere yetkilendirilmiş kuruluşlardan aldıkları eğitimin ardındansınava girerek, başarılı oldukları takdirde sertifika alıyorlar. Bir işçinin busertifikayı alması, mesleğini bildiği ve işini iş sağlığı ve güvenliğikurallarına göre yapabildiği anlamına geliyor.

DİPLOMALI ÇALIŞANLARA BELGEZORUNLULUĞU YOK

Mesleki Eğitim Kanunu’na göre ustalıkbelgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslekî ve teknikeğitim okullarından mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerindebelirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için sertifika zorunluluğuaranmıyor. Üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerindenmezun olanlar da aynı alanda çalıştıkları takdirde sertifika zorunluluğuna tabiolmuyorlar.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNİ

2017 ‘DE ALANLARA TEŞVİK VAR

Mesleki yeterlilik belgesini 2017’dealanlar, belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı için devlet desteğindenyararlanacaklar. Belgeyi 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasındaalanlara ise belge masrafı ve sınav ücretinin yarısı tutarında desteksağlanacak. Bu destekler, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Bir kişi,mesleki yeterlilik sertifikası desteğinden bir defa yararlanacak.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2017, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER