Vali Dağlı Kesin konuştu "Topyekun mücadele şart"

Vali Dağlı Kesin konuştu "Topyekun mücadele şart"

Vali Dağlı Kesin konuştu  "Topyekun mücadele şart"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylunun 81 il valisi ile gerçekleştirdiği video konferans toplantısı sonrasında alınan kararla başlatılan Güvenli Okul, Güvenli Eğitim Projesi kapsamında Düzcede de toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Vali Zülkif Dağlı, Özellikle defolu olan okul çalışanları ile servis şoförlerinin gözünün yaşına bakmayacağız dedi.
İçişleri Bakanlığının talimatıyla dün yapılan valiler toplantısında okulların çevre güvenliği ve uyuşturucu ile mücadeleyle ilgili alınan kararlar kapsamında Düzce Valiliği tarafından toplantı düzenlendi. Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya Vali Zülkif Dağlı, Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Öztürk, Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, daire müdürleri, muhtarlar, okul müdürleri, öğretmenler ve davetliler katıldı.
Toplantıda Halk Sağlığı Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü özellikle okul çevresinde ve okullarda alınabilecek tedbirler, uyuşturucu ile mücadele, bağımlılıkla mücadele gibi konularda bilgiler verdiler.

Mücadele edeceğiz
Toplantıda konuşan Vali Zülkif Dağlı, özellikle uyuşturucu ve bağımlılık konusunda mücadelenin sonuna kadar süreceğini işaret ederek Çocuklarımız, geleceğimiz için buradayız. Bunun ne kadar önemli olduğunu hepimiz zaten anladık. Burada muhtarlarımız var. Güvenli Okul ve Güvenli Eğitim Projesi kapsamında muhtarlarımız olmazsa, olmazlarımız. Okul müdürlerimiz, okul idarecilerimiz bizim için önemli. Ayrıca okullarımızda ki velilerimizin oluşturduğu okul aile birlikleri de çok önemli. Tüm taraflar burada. Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ile birlikte bu konuyla nasıl mücadele ederiz, çocuklarımızı nasıl güvenli bir ortamda eğitim-öğretim yılını geçirirler diye buradayız. Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı sunumlarını dinledik. Halk sağlığında ki sunumu dinleyince konunun önemini ve vahametini anlamış olduk. Burada neler yapacağız. Bu çalışma devam edecek. Biz her ay toplantılarımızda bunu söylüyoruz. Karşımızda ki adamlar bu işten vazgeçemeyecek ama bizde mücadelecimize devam edeceğiz. Çocuklarımızı gelecek nesillerimizi kurtarmak için bu çalışma devam edecek. Hep birlikte, topyekun devam edecek. Burada STKlar olacak, kamu kurumları olacak, Yeşilay olacak, muhtarlar olacak. Yoksa biz burada fazla yol alamayız. Neler yapacağız? Geçen yıl başlayan projede güvenli eğitim irtibat görevlisi dediğimiz hem emniyet müdürlüğü hem il jandarma komutanlığının belirlediği görevler var. Baktığımızda emniyet müdürü kendi müdür yardımcısını bu iş görevlendirdi, jandarma komutanımız kendi müdür yardımcısını bu iş için görevlendirdi. Okullarda ki diğer birim ve çalışanlar hepsi bir şemsiye altında çalışmış olacak. Yapının kuruluşu en üst düzeyde en önemli şekilde ele alınacak ifadelerinde bulundu.

Okulların kamera sistemi 2 ayda tamamlanacak
Vali Zülkif Dağlı, merkez ve köylerde ki tüm okulların kamera sistemlerinin yenileneceğine dikkat çekerek Okullarımızda kamera bazılarında var, bazılarında yapılmak üzere. Ben bunu burada söylemek istiyorum. Tüm okullarımız gerek köylerimizde, gerek şehir merkezlerimizde tamamının kameralarını en kısa zamanda tamamlayacağız. Yaklaşık 2 ay içerisinde bunların tamamını valilik olarak tamamlayacağız. Kamerası olmayan okulumuz kalmayacak. Bu bizim için olmazsa olmaz. Bunu yaptığımızda neler olacak? Okulun çevresinde dolaşmaya başlayanlar varsa bunlarla ilgili 2012 yılında çıkan karar var. Bunlara ceza verebiliyoruz. 250 liradan başlamak üzere, kişiyi emniyet kuvvetlerimiz uzaklaştırıyor. Bunlar uzaklaştırıp ceza vereceğiz. Ayrıca okulun etrafında bekleyen tehditler, çocuklarımıza ulaşabilecek tehditlere tedbirli olacağız. Uyuşturucu satıcılarına karşı emniyet ve jandarma hazır beklemekte şeklinde konuştu.

Küçük çocukları internet kafeye sokanların gözünün yaşına bakmayacağız
Vali Dağlı, okul etrafında bulunan kahvehane, internet kafe gibi işyerlerinin sahiplerine uyarıda bulunarak Okulun etrafında umuma açık kafe, kahvehane, internet kafe gibi yerlere çocukların alındığını yani 18 yaşından küçüklerin alındığını gördüğümüz zaman 1 hafta, 15 gün demeden 6 ay 1 yıl kapatma şeklinde en ağır cezayı uygulayacağız. Bunu burada ki herkes bilsin. En ağır ceza neyse onu uygulayacağız. Çocuğu kafeye, internet kafeye alan kapatma cezası ile karşı karşıya kalacak diye konuştu.

Kantincilerin kimle gezdiğine dahi bakacağız
Okul kantinlerinde çalışan kişilerin incelemelerini titizlikle yaptıklarını işaret eden Vali Dağlı, Ayrıca çocuklarımıza tek tek sigara satanlarla ilgili mücadelemiz sürecek. Burada kantinlerimiz var, okulda çalışanlar var. Bu çalışanlarımızı güvenlik soruşturmalarını en ince şekilde yapacağız. Sadece bir sabıka kaydı var mı? Yok mu? Bu değil. Bu adam ne yedi? Ne içti? Kimle gezdi? Bunların hepsini araştıracağız. Kantin ve diğer çalışanlarda defosu olan, yanlışı olanların çalışmasına müsaade etmeyeceğiz ifade etti.
Okul güvenlik görevlilerinin sigorta ve vergilerini biz karşılayabiliriz
Okullarda özel güvenlik görevlisi çalıştırılmasına teşvik etmek için İçişleri Bakanlığına teklif sunulduğuna dikkat çeken Vali Zülkif Dağlı Okullarda güvenlikçi çalıştırılması önemli. Gücü yeten okul aile birliklerinin özel güvenlik çalıştırmasını istiyoruz. İçişleri Bakanımızın yaptığı toplantıda bir öneri geldi. Bu güvenlik görevlerinin sigorta ve vergilerinin bu istihdam seferberliğinde olduğu gibi devlet tarafından ödenmesi gündeme geldi. Eğer buda gerçekleşirse okul aile birliklerimizin üzerinde ki yük azalmış olacak. Sigorta ve vergilerin devletin ödemesi sağlanırsa o zaman biraz daha güvenlikçi çalıştırmamız kolay olacak. Bunlar bizim için olmazsa olmaz çalışmalar dedi.

Kusuru bulunan servis şoförlerine acımayacağız
Daha önce alkolden ehliyetine el konulan, trafikte ağır kusur işleyen veya uyuşturucu kullandığı tespit edilen okul servis şoförlerinin taşıma ihalesini alsa dahi ihalesinin iptal edileceğine ifade eden Vali Dağlı, Baktığımızda biz genelde başımıza bir iş geldiği zaman bir şeyi konuşmaya başlatırız. Bu sefer baştan tedbir alacağız. Geçen sene okul servis şoförlerinin GBTlerine baktırdık. Sadece GBT değil bu kişi hangi trafik suçlarını işledi, alkollüyken araç kullanmaktan ehliyeti alındıysa biz onu şoför olarak barındırmayacağız. Alkolle ilgili veya ağır trafik suçu içlediyse, uyuşturucu veya başka yüz kızartıcı eylemi varsa, durumu ne olursa olsun ihale almış olsa bile biz ona iş vermeyeceğiz. Okullarımızda servis şoförlerimizin iyi rehberlik yapmasını istiyoruz. Servisin içerisinde kesinlikle sigara içmeyecekler. Çocuklara hostes kullanmak gerekiyorsa hostes bulundurulacak. Ayrıca servis araçlarının içerisinde kamera sisteminin olması gerekiyor. Mutlaka kamera sistemi olacak. Şoförün ne yaptığını, öğrencinin ne yaptığını göreceğiz. Ayrıca öğrencilerin kemelerini, başta servis şoförlerinin kemerlerini takmasını istiyoruz. Tüm kamu kurumlarına bir yazı yayınlandı. Tüm resmi araç şoförleri ve resmi araçlar içerisinde olanların emniyet kemerini takması gerekiyor. Bayram boyunca 122 vatandaşımız öldü. Yoğunluk çok fazla, trafik yoğunluğunu artıyor. Yurt dışında gelen vatandaşlarımız var. Bayram tatili vardı. Günlük emniyet takibi ile kurtarmaya çalıştık. Geçen yıla göre trafik yoğunluğuna rağmen Türkiyede ölüm oranı ve kaza sayısında düşüş yaşandı. Birebir takip edildiği zaman başarı elde ediliyor. Bizde 11 aylık bir çocuğumuz vefat etti. Keşke oda olmasaydı. Bunun dışında trafik kurallarına uymaları için servis şoförlerine müsamaha göstermeyeceğiz Acınmayacak bilsinler. Çocuklarımızın güvenli bir ortamda eğitimi görmesi. Gelecek nesillerimiz için bu çocukların en güzel şekilde yetişmesi. İnşallah olumsuz bakaya rastlamadan bu eğitim-öğretim yılını başlatırız. Yeni eğitim-öğretim yılı hayırlı olsun şeklinde konuştu.

Topyekun mücadele şart
Toplantıda konuşan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ‘‘Uyuşturucu ve Güvenli Eğitim tüm kurum, kuruluşların ve vatandaşların işbirliği yaparak, topyekun mücadele etmesi gereken bir konudur. Bu toplantının eğitim sezonu öncesinde yapılması önemlidir. Uyuşturucu ve bağımlılığa ilişkin olarak Valiliklerin, belediyelerin kanunen yapmaları gerekenler vardır. Ancak bunun ötesinde tüm kurum, kuruluşlara, vatandaşlara önemli görevler düşmektedir. Uyuşturucu türü madde bağımlılığı çocuklarımızı tehdit etmektedir. Önemli olan madde bağımlılığı öncesi tedbir almaktır. Bu konuda da en fazla görev muhtarlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına düşmektedir. Uyuşturucu konusunda tehlikenin hepimiz farkında olmalıyız dedi.
Toplantı soru-cevap kısmı ile son buldu.

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2017, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER