´´Kanserden değil geç kalmaktan kork ´´

Kdz. Ereğli Kent Konseyi Kadın Meclisi organizesi ile “Kadın Kanserleri konulu konferans” verildi.

´´Kanserden değil geç kalmaktan kork ´´

Kdz. Ereğli Kent Konseyi Kadın Meclisi organizesi ile “KadınKanserleri konulu konferans” verildi. Atatürk Kültür Merkezi Nikâh salonunda gerçekleştirilenKonferansa Kdz Ereğli Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı ve İş Kur Kdz Ereğli Şube Müdürü Ayfer Yavuz ve ZonguldakBulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Müdürü Esin İlhan konuşmacıolarak katıldı.

ERKENTANI HAYAT KURTARIR 

Yapılan açılış konuşmasının ardından söz alan Kdz Ereğli Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı ve İş Kur Kdz Ereğli Şube Müdürü Ayfer Yavuz, risk altında olsun olmasın tüm kadınları, kadınkanseri konusunda bilinçlendirmek istediklerini belirterek şunları söyledi; ´´ Bilinçli davranmak hemen herhastalıkta tedavi sürecinin başarı ile sonuçlanmasına katkı sağlamaktadır. Buetkinliğimiz ile erken tanı hayat kurtarır bilincinin herkesin hayatınauyarlamasını dilerim.´´ dedi.

KANSER ÖNLENEBİLİRHASTALIKLARIN BAŞINDA GELİR

Konferansa konuşmacı olarak katılan Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi Müdürü Esin İlhan konuşmasının başında kanserin nedenlerinden bahsederken, kanserin vücut hücrelerinde kontrolsüz bir şekildeçoğalmasından kaynaklandığını söyledi. Kanserin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye´de de kalp ve damarhastalıklarından sonra öldürücülüğü ikinci sırada olan hastalıklardan olduğunu, bunun yanında önlenebilirhastalıkların başında geldiğini ve tarana bilen kanser türlerinin de olduğunu belirten Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü; ´´Kadın kanserlerinin ilk birincisini meme kanseri teşkilediyor, daha sonra troid ve kolon kanseri ve rahim ağzı kanseri de onları takipetmekte. Dünyada hemen hemen 3. sırada kadın kanserleri arasında rahim ağzıkanserini de sayabiliriz. ´´

50 YAŞ SONRASIKANSERLER ÇOK GÖRÜLEBİLİYOR

´´Kanser oluşumundaki risk faktörlerine baktığımız zaman,kişisel faktörler var, yaşam faktörleri var, çevresel faktörler var. Kişiselrisk faktörlerine baktığımızda yaş faktörü var, en erken 50 yaşından sonra bizkanserle karşılaşıyoruz. Yaş olarak 50 yaş sonrası kanserler çok görülebiliyor. Cinsiyete baktığımızda bazı kanserler erkelerde daha çokgörülürken bazıları da kadınlarda görülebiliyor. Ailedeki kanser hikayesininolması da özellikle meme kanserinde, aile de abla da kız kardeşte, yakınlarınınkanser hikayesi olması da yine kanserin oluşumunda bir risktir diyoruz. Yaşam tarzı dediğimiz zaman, kişinin sigara kullankullanmaması, sigara kullanımı en önemli etkenlerden kanserojen etkenlerden birtanesi. Alkol kullanmak, dengesiz beslenmek, düzensiz uyku, güneş ışınlarınamaruz kalmak, çalışılan iş kolları ve hareketsiz yaşam koşulları kişininkansere olan yatkınlığını artırmakta. ´´

PASİF İÇİCİLİKTEKANSER İÇİN BİR ETKENDİR

´´Sigara hayatımızda olmayacak, sigaraakciğer kanserinden birinci derecede sorumludur. Tütün ve tütün ürünleriakciğer kanserinden sorumludur. Aynı şekilde pasif içicilikte kanser için biretkendir. Alkol kadınlarda yapılan araştırmalarda alkol kullanan kadınlardameme kanseri daha fazla görülmüş. O halde meme kanserine alkol etkendir.Obezite yani hareketsiz yaşamak meme kanseri oluşumunda önemli etkenlerdendir.Tabi ki meslek hastalıkları olarak kömür ocaklarında çalışma, endüstrikollarında çalışmak, solunan havanın kötü olması da kansere neden olabilirkendüzensiz uykuda buna etkendir. Hava kirliliği sanayileşme, kullanılan tarım ilaçları,radyoaktif virüsler ve bazı bakterilerde kanserin oluşumuna etkendir. ‘’ dedi.

Konferans Esin İlhan´ın Kadın Kanserleri konusu hakkında görsel sunumlarıyla devam etti.

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2014, 14:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER