Bilgisayar Destekli Simülasyon Laboratuvarı Kuruluyor

Bilgisayar Destekli Simülasyon Laboratuvarı Kuruluyor

Bilgisayar Destekli Simülasyon Laboratuvarı Kuruluyor

Sağlıkbakım hizmeti verecek olan öğrencilerin uygulama eğitimlerinde dünyada yaygınolarak kullanılan ve ülkemizde de son dönemde kullanılmaya başlayan simülayon teknolojisiBülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Sağlık Yüksekokulu’nda 2016-2017 eğitimöğretim yılı bahar yarıyılında sağlık bakım hizmeti verecek önlisans, lisans velisansüstü programlarda okuyan öğrencilerin uygulamalı derslerinde, acil veyoğun bakım hastasının tedavi ve bakımına ilişin sertifikasyon programlarında,sağlık personelinin oryantasyon eğitimlerinde kullanılmaya başlanacak. 

Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Sevim Çelik kurulacak olan sistemle ilgili şunları söyledi: “Bilgisayardestekli simülasyon sistemi ile laboratuvarımızda gerçeğe uygun olaraktasarlanmış simüle yoğun bakım ünitesi kurulacak, bilgisayar destekli simülatörüzerinde oluşturulan senoryolar ile hastanelerimize kalp krizi, solunumyetmezliği, kanama ve travma nedeniyle acil birime başvuran veya yoğun bakımünitesine kabul edilen hastaların birebir var olan sorunları, genel sağlıkdurumu yaratılarak öğrenciler ve kursiyerlerin hastanın her türlü hemodinamikparametrelerini izleyebilmesi, EKG’sini görebilmesi, normal/patolojik solunumve kalp seslerini duyabilmesi, oksijen tedavisi ve yapay havayoluuygulamalarını gerçekleştirebilmesi, temel yaşam desteği ve ilaç tanıma sistemiözelliği ile ileri kardiyak yaşam desteği uygulayabilmesi, her türlü invazif işlemi(sıvı desteği, ilaç uygulaması, intraosseous girişim, torasentez, göğüs tüpütakılması, entübasyon vb) yapabilmesi sağlanacaktır. “Sağlık bakım hizmetiverecek öğrencilerimizin ve sağlık personelinin eğitiminde son teknoloji iledonatılmış temel mesleki beceri laboratuvarlarımızın yanı sıra bilgisayardestekli simülatörle gerçeğe uygun yoğun bakım ünitesinin oluşturulduğusimülasyon laboratuvarının kurulması ile Yüksekokulumuzun bölgemizde en büyükölçekli ve teknolojik laboratuvarlara sahip olmasında desteklerini esirgemeyenSayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e Yüksekokulumuz adına teşekkürlerimi veşükranlarımı arz ederim.” dedi.

Bilgisayardestekli simülasyon sisteminin öğrencilerin eğitimi için çok önemli olduğunadikkat çeken Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer şunları söyledi: “Bilindiği gibi son yıllarda sağlık bakım sisteminde tıbbi hatalarınönlenmesi ve hasta güvenliğinin arttırılması, hasta memnuniyeti ve kalitelisağlık bakım hizmeti kavramları ön plana çıkmıştır. Bilgisayar desteklisimülatör ile kurulacak simüle yoğun bakım ünitesi sayesinde öğrencilerin vekursiyerlerin klinikte hastalarla risk almadan pratik yapabilme şansları artmışolacak, bilgi ve uygulama becerileri, kritik düşünme ve problem çözmeyetenekleri geliştirilmiş olacaktır. Ayrıca öğrencilerin gerçek hastayamüdahale sırasında yaşadığı korku ve anksiyete gibi olumsuz duygularınınazalması ve kendine olan güvenlerinin artması sağlanacaktır. Bu bağlamdaüniversitemizde sağlıkla ilgili tüm eğitim birimlerimizinihtiyacına cevap verecek ve aynı zamanda bölgemizde yer alan sağlıkkuruluşlarında çalışan sağlık personellerinin eğitim ve sertifikasyonlarını datemin edecek şekilde bir simülasyon merkezi kurmayı planlıyoruz. Bu nedenlesağlık alanındaki eğitim birimlerimizin yöneticileri ile birlikte Kasım ayıiçerisinde Uludağ Üniversitesi İyi Hekimlik Uygulamaları ve SimülasyonMerkezi’nde incelemeler gerçekleştirdik. Yüksekokulumuzda kullanılacak olan busistem kuracağımız merkezin ilk adımı olacaktır.”

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2016, 14:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER