Çok sayıda akademisyen ve gazeteciyi buluşturdu

Bartın Üniversitesi ve Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği işbirliğinde düzenlenen “İsmail Bey Gaspıralı Çalıştayı” çok sayıda akademisyeni ve gazeteciyi buluşturdu. Çalıştayda Kırgızistan’dan Suriye’ye Azerbaycan’dan Kosova’ya bir çok ülkeden katılımcı yer aldı.

Çok sayıda akademisyen ve gazeteciyi buluşturdu

Bartın Üniversitesi ve Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği işbirliğinde düzenlenen “İsmail Bey Gaspıralı Çalıştayı” çok sayıda akademisyeni ve gazeteciyi buluşturdu. Çalıştayda Kırgızistan’dan Suriye’ye Azerbaycan’dan Kosova’ya bir çok ülkeden katılımcı yer aldı.

Türkiye’nin önerisiyle ölümünün 100. Yılı olan 2014 İsmail Gaspıralı Yılı ilan edildi. Türk dünyasının birçok yerinde etkinliklerle anılan bir düşünce adamı, entelektüel, Avrupa’dan Asya’ya Türk dünyasında önemli bir şuur yaratan İsmail Gaspıralı için bir etkinlik te Bartın Üniversitesinde düzenlendi. Bartın Üniversitesi ve Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği işbirliğinde düzenlenen “İsmail Bey Gaspıralı Çalıştayı” çok sayıda akademisyeni ve gazeteciyi buluşturdu. Çalıştayda Kırgızistan’dan Suriye’ye Azerbaycan’dan Kosova’ya bir çok ülkeden katılımcı yer aldı.

Çalıştayın açılış töreninde konuşan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “ İsmail Gaspıralı’nın çağdaşı Memet Akif Ersoy ile dil konusunda benzer yönleri bulunmaktadır. Onların hizmetleri bugünkü nesil için ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Bizlere düşen, bu ideal insanlarını ideallerini dünya milletleri arasında onurla temsil edilen bir noktaya çekmek olacaktır.” dedi.

Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, “İnanıyoruz ki dilde birlik, fikirde birlik ve işte birliği sağladığımız zaman Viyana’dan Orta Asya’ya kadar başka bir dile ihtiyaç duymadan, birbirimizi anlayarak seyahat etmek, yaşamak ve ticaret etmek imkanına sahip olacağız.”İsmail Bey Gaspıralı’nın yıllar önce ortaya koymuş olduğu bu önemli söz, bugün bizim için de vazgeçilmez bir öğreti olmuştur. Ancak bugün Dünyada barış ve huzurun varlığından bahsederken ülkemizin yakın coğrafyasında kan ve gözyaşının olması bu öğretilerin içini tam olarak doldurmadığımızı gösteriyor. Bilmeliyiz ki; Barışın, huzurun ve kardeşliğin sağlanması ancak birliğimize ve güçlü duruşumuza bağlıdır.” diye konuştu.

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzarslan, “ Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reform ve modernleşme ihtiyacını tasvir eden entelektüel İsmail Gaspıralı bu etkinlikte bir kez daha anılmış olacak.” diye konuştu.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, “gazetecilik, sadece günlük tartışmaların içinde olmak değildir. Bartın Üniversitesi ile Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği işbirliğiyle yapılan bu çalıştay bu birliğin ve dayanışmanın en güzel örneğidir.” dedi.

Çalıştayda YÖK Denetleme Kurulu Başkanı ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, Eski Bakan Halil Şıvgın, Uluslararası Adalet Eşitlik Ve Barış Konseyi Genel Başkanı Ali Gedikoğlu birer selamlama konuşması yaptı.

Çalıştaya ayrıca Garnizon Komutanı Mehmet Erdemir, Belediye Başkan Vekili Mehmet Sandıklı, Ardahan Üniversitesi Rektörü Ramazan Korkmaz, Kırgizistan ve KKTC ülke temsilcileri, İl Protokolü, çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı. Çalıştayın ikinci gününde ise Azerbaycan Miletvekili Ganira Paşayeva katıldı.

Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan’ın başkanlığında Çalıştayın açılış oturumuna Prof. Dr. İlyas Doğan, Maltepe Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, Gazeteci Yazar Mehmet Doğan, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Arslan, Gazeteci Yazar Lütfi Şehsuvaroğlu, Yazar Mehmet Kamil Berse konuşmacı olarak katıldı.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2014, 12:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER