“Dünden, bugüne ilim yayma” konferansı düzenlendi

İlim Yayma Cemiyeti Zonguldak Şubesi tarafından Öğretmenevinde “Dünden, Bugüne İlim Yayma Cemiyeti” konulu konferans düzenlendi.

“Dünden, bugüne ilim yayma” konferansı düzenlendi
İlim Yayma Cemiyeti Zonguldak Şubesi tarafından Öğretmenevinde “Dünden, Bugüne İlim Yayma Cemiyeti” konulu konferans düzenlendi. 
İlim Yayma Cemiyeti tarafından düzenlenen etkinlik kahvaltı ile başladı. Konferans ile devam eden etkinlikte İlim Yayma Cemiyeti Genel Merkez Yöneticileri, cemiyet üyeleri, üniversite öğrencileri ve Çeşitli STK’lar bir araya geldi.
İlim Yayma Cemiyeti Eğitim ve Kültür Müdürü Recep Kabakçı’nın konuşmacı olarak katıldığı programa İlim Yayma Cemiyeti Orta Anadolu Sorumlusu Şakir Cangil, İlim Yayma Cemiyeti Üsküp Temsilcisi Ümeyr Sülü, İlim Yayma Cemiyeti Zonguldak Şube Başkanı İbrahim Cansız, İl Müftüsü Mürsel Öztürk, Memur Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, BEÜ Genel Sekreter Yardımcısı Osman Demir, TTK Genel Müdür Yardımcıları Mahmut Özçelik, TTK APK Daire Başkanı Musa Şekerci, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ercan Kahya, Kozlu Milli Eğitim Müdürü Mansur Gök, Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Sadettin Dede, Büro Memur Sen Şube Başkanı Ramazan Seyrek, Karaman Belediye Başkanı Mustafa Kalaycı, SP Merkez İlçe Başkanı Recep Horozoğlu, BEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Müdürü Tahir Güven, sendika temsilcileri, okul müdürleri, üniversite öğrencileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Kur’an tilaveti ile başlayan etkinlikte açılış konuşması yapan İlim Yayma Zonguldak Şube Başkanı İbrahim Cansız, üniversite öğrencileriyle ilgili çalışmalarının olduğunu belirterek İlim Yayma Cemiyeti ve faaliyetleri hakkında şu bilgilere yer verdi:
“İlim Yayma Cemiyeti Zonguldak Şubesi olarak üyelerimiz, üniversite öğrencilerimiz, çeşitli STK’lar ve gönüllülerimizle düzenlemiş olduğumuz programımıza hoş geldiniz. Bugün aramızda çok değerli konuklarımız bulunmakta. Birazdan bizlere bilgilendirme sunumu yapacaklar. Kendilerine sizler adına teşekkürlerimi bildirmek isterim. İlim Yayma Cemiyetimiz hepimizin de bildiği üzere 1951 yılında kurulmuş, Türkiye’nin ilk sivil toplum ve hayır kuruluşudur. İlim Yayma Cemiyeti ayrıca kamu yararına cemiyetlerden sayılmış. Kuruluşundan 6 ay sonra ilk defa İmam Hatip Lisesinin açılmasına vesile olmuş. İmam Hatip Lisesinin, İstanbul’da ve Anadolu’nun çeşitli illerinde yaygınlaşmasına da katkıda bulunmuş. Gençliğin dindar yetişmesi ve dini eğitiminin sağlanması ve temini noktasında çok büyük çalışmaları olmuş bir kuruluşumuzdur. Bu manada ben katkısı olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Allah herkesten razı olsun.”
Programa konuşmacı olarak katılan İlim Yayma Cemiyeti Eğitim ve Kültür Müdürü Recep Kabakçı, “İstanbul Sirkeci ’de bir araya gelen 68 mümtaz hayırsever ve vatanperver insan, millî ve manevî değerlerimizi ihya ederek geleceğe taşımak, ilim ve irfan çalışmalarını destekleyerek yaygınlaştırmak için 11 Ekim 1951 tarihinde İlim Yayma Cemiyeti’ni kurmuşlardır” diyerek başladığı konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Cemiyetimiz, kuruluşunun hemen ardından, Maarif Vekâleti’nin (Milli Eğitim Bakanlığı’nın) talebi ve okulun ilk müdürü olan (merhum) Celâlettin Ökten’in (Celâl Hoca) gayretleriyle, 17 Ekim 1951’de İstanbul’un Samatya-Etyemez semtinde ilk İmam-Hatip Okulu’nu açmıştır. O günden bu günümüze kadar, İlim Yayma Cemiyeti, orta öğrenim için inşa ettiği okul ve yurt binalarını hizmete sunmanın yanı sıra, yükseköğrenim öğrencileri için de çeşitli yerlerde yurtlar açmış; ayrıca, imkânsızlıklar içerisindeki kabiliyetli öğrencileri desteklemek için (1963 yılından itibaren) burslar vermeye başlamıştır. Bu çalışmalara ilaveten günümüzde bizler de İstanbul’da sizler Zonguldak’ta kimisi Makedonya’da çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Çünkü bizlerin bulunduğumuz mahallede, üniversitede, yurtta, okulda vs. bulunduğumuz yer ve mekanda insanlara özgü vicdani sorumluluğumuz bulunmakta. O nedenle bu faaliyetlerimize ve çalışmalarımıza ara vermeden devam etmek durumundayız. Bu anlamda hepimize iş düşmektedir. Katkısı olan ve katkı sağlayacak olan herkese şimdiden teşekkür ediyorum.”
Katılımcılara sorular soran Kabakcı, soruları doğru cevaplayan katılımcılara kitap hediye etti. Program Mehmet Akif Ersoy’un ölüm yıldönümü nedeniyle okunan hatmi şeriflerin duasının; İl Müftüsü tarafından yapılmasıyla sona erdi.


Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2015, 07:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER