İlk 400'e girebilen üniversitemiz yok!

Times Higher Education (THE) 2020 Üniversite Sıralaması açıklandı.

İlk 400'e girebilen üniversitemiz yok!

Nitelik sorunu var Times Higher Education (THE) 2020 Üniversite Sıralaması açıklandı. Türkiye’den ilk 1000’e 34 üniversite girdi ancak 2011’den bu yana ilk kez ilk 400’de Türk üniversitesi bulunmuyor. THE direktörü Phil Baty, “Türkiye bu yıl sıralamadaki varlığını yüzde 50 oranında artırdı ama kalite için yaratıcı özgürlüğe ihtiyaç var” dedi.

92 ülkeden 1300 üniversitenin yer aldığı sıralamanın birincisi Oxford, ikincisi Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, üçüncüsü de Cambridge Üniversitesi oldu.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, Türk üniversiteleri arasında en yüksek sıralamanın sahibi 401-500 bandında yer alan Çankaya ve Sabancı üniversiteleri oldu.

THE direktörü Phil Baty, Türk üniversitelerinin sıralamadaki yerini şöyle değerlendirdi: “Türkiye sıralamada 34 kurumla, temsil sayısında Güney Kore ve Kanada’yı geçti ama Türk üniversitelerinin çoğu ilk binin dışında ve hepsi ya yerinde sayıyor ya da düşüşte. Türkiye, kurum sayısının 11’den 34’e çıkmasıyla gözle görülür bir sıçrama yaptı. Sıralamaya yeni girenler içinde en yüksek performans Çankaya Üniversitesi’nin. Yeni girenlerin kalanı çoğunlukla böyle yüksek bir pozisyona ulaşamadı. 11 yeni Türk kurumundan 9’u ilk 1000’in dışında. Sıralamada 6 Türk üniversitesi geçen yıla göre daha aşağıda yer aldı.

2019 ve 2020 sıralamalarında yer alan hiçbir Türk üniversitesi bu sıralamada daha yüksek bir pozisyona ulaşamadı. Genel olarak ülkedeki üniversiteler bu yıl “atıf etkisi” kriterinde düşük puanlar aldı. Bu yılki sıralama, Türkiye’nin temsil konusundaki kapasitesini göstermesi açısından cesaret verici. Türkiye’nin, çok ciddi uluslararası rekabet içinde yer alabilmesi için doğru yatırımlar yapması ve eğitim ve araştırma kalitesinin yükselmesi için yaratıcı özgürlüğün sağlanması gerek.

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2019, 14:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER