Öğrencilere Müjde

Öğrencilere Müjde

Öğrencilere Müjde

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,yarıyıl tatilinde telafi eğitimin yapılmayacağını ve öğrencilere yarıyıltatilinde ödev verilmeyeceğini kaydetti.

Milli eğitim Bakanı Yılmaz, Bakanlığın BaşöğretmenSalonunda Güncellenen Öğretim Programlarıyla ilgili bilgilendirme toplantısıdüzenledi. Bu taslak programı hazırlanırken yenilerek askı sürecine çıkanöğretim programlarıyla ilgili çalışmaların başlangıcında öğrencilerin üniversitede,çalışma hayatlarında, günlük yaşantılarında başarılı olmaları için gerekligörülen ve talep edilen temel beceri ve yeterliliklerin tespit edildiğinivurgulayan Bakan Yılmaz, Bu çerçevede izleme değerlendirme çalışmalarınınsonuçları farklı kurumlar tarafından yapılmış araştırmaların sonuçları, tespitve öneriler, literatüre dikkatli bir şekilde incelendi. Dünya ölçeğindeeğitimde başarı göstermiş olan ülkelerin programlarıyla karşılaştırmalaryapıldı, onların tecrübelerinden faydalanıldı. Elde edilen bilgiler ileülkemizin 2023 hedefleri, hükümet programları dikkate alındı ve bunlarınışığında bu taslak program milletimizin görüşlerine açıldı. Bizim içingerçekten her bir öğrencimiz değerli ve kıymetlidir. Bilgiyi edinmek,becerileri geliştirmek ve bunları günlük yaşantısında kullanmak şeklinde ifadeedilebilecek 3 sütunu yükseltmekle herkes için iyi eğitimi sağlayabileceğimizeinanıyoruz. Öğrencilerimizin edinmesi ve geliştirmesi gereken beceri veyeterlikler nedir? Diye de sorulabilir. Bunun da çerçevesini TürkiyeYeterlikler Çerçevesi belirlemektedir. Türkiye Yeterlikler Çerçevesi, MilliEğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu başta olmak üzere kamu kurum vekuruluşları, işçi ve işveren sendikaları, meslek örgütleri ve ilgili siviltoplum kuruluşlarının katkısıyla ulusla ve uluslar arası uzman veakademisyenlerin çalışmasıyla hazırlanmıştır” şeklinde konuştu.

“Taslak öğretim programlarındaöğrenci yeterliklerini Türkiye Yeterlikler Çerçevesinde tanımlamış, 8yetkinliği kuşatacak şekilde farklı, ulusal ve uluslar arası birikimleredayanarak belirledik”
“Biz, kamuoyunun görüş ve önerilerini almak üzere askıya çıkardığımız taslaköğretim programlarında öğrenci yeterliklerini Türkiye Yeterlikler Çerçevesindetanımlamış, 8 yetkinliği kuşatacak şekilde farklı, ulusal ve uluslar arasıbirikimlere dayanarak belirledik” ifadesini kullanan Yılmaz, “Milli EğitimBakanlığı kalite çerçevesi, Milli Eğitim Bakanlığının 2015-2019 stratejikplanı, 2023 TÜBİTAK vizyon belgesi, 21. yüzyıl becerileri, bilgi toplumu stratejisive eylem planı, değerler eğitimi, hayat becerileri bu çalışmada yol gösterendokümanlar oldu. Alınan bu belgelerden yararlanılarak 15 başlık altında MilliEğitim Bakanlığı öğrenci yeterlilikleri oluşturulmuştur. Öğrenciyeterliliklerinin hepsi önemlidir çünkü her biri mutlu ve başarılı bir hayatakatkıda bulunmaktadır. Bu yeterliliklerin pek çoğu birbiri ile uyuşmaktabirbirini kapsamakta ve birbirini de desteklemektedir. Yenilenmişeğitim-öğretim programlarımızla çıkacağımız bu yeni yolda öğrencilerimizinbilgiye ulaşabilecekleri, becerileri ve yeterliliklerini geliştirebilecekleriyolculukta tüm halkımızın katkısının bizler için önemli olduğunu bir kez dahavurguluyorum” açıklamasında bulundu.

“Ders sayıları ile ilgili dearkadaşlarımızın çalışmaları var ancak nihai olarak belirlemedik”
Bakan Yılmaz, Güncellenen Öğretim Programları ile ilgili bilgi vermesininardından basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Bir gazetecinin, yenimüfredatla birlikte ders sayılarının azaltılmasına içeriğin hafifletilmesineyönelik yapılan çalışmaların ve yeni müfredatla öğrencilere ne gibi katkılarsağlayacağının sorulması üzerine, “Bunu taslak olarak sunduk. Bu taslakmuhakkak ki diğerinden gereksizce efradını cami ayarını mani yapma diye bir şeyvar. Eğitimde bunun sınırını belirleyebilmek mümkün değil. Ama öğrencilerimizeTürkiye yeterlilikleri çerçevesinde alması gerekenleri almasını, almamasıgerekenleri de bu sistemin dışında tuttuk. Bu çalışma halkımızın da görüşlerinialdıktan sonra bir hale getirilirse o zaman soruya tam cevap verilecektir. Derssayıları ile ilgili de arkadaşlarımızın çalışmaları var ancak nihai olarakbelirlemedik. Önümüzdeki dönemde istiyoruz ki alması gerekenleri verelim ancakyardımcı kaynaklar veya yardımcı dersler konusunda da öğretmenlerimizealternatif seçme ve esneklik sağlayalım. Biz bunu sağlarsak inşallah önümüzdekidönemdeki eğitim bir önceki dönemden daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Sonolarak ders sayılarını henüz daha belirlemedik. Çünkü her öğretmen veya heralan kendi ders saatinin arttırılmasını istiyor. Kendi ders saatininarttırılması aynı alandaki öğretmen sayısının da arttırılmasıyla bir yakınlığı,bağlantısı var. Bunu da dikkate alaraktan öğretmen sayımız talepler ve hangisiuygun olur bir orta optimum noktasını bulmaya çalışıyoruz ”değerlendirmelerinde bulundu.

“Ders saati azaltılması sözkonusu değil. Ancak içeriğinin hafifletilmesi ve azaltılmasının sağlanması dahadoğrudur”
Öğrencilerin ders saatlerinin azaltılmasını istediğini söyleyen Yılmaz, “Derssaatinden azalmasından ziyade OECD ülkeleri ortalamasına baktığımızdaTürkiye’nin aldığı ders saati diğerlerinden daha az. Mümkünse ders saatiniarttırmak lazım ama alabileceği dersler hangi gerekiyorsa gereksiz ders,konulardan ayıklamak lazım. İşte müfredatın sağlayacağı katkı da bu olacaktırdiye düşünüyoruz. Öz olarak ders saati azaltılması söz konusu değil. Ancakiçeriğinin hafifletilmesi ve azaltılmasının sağlanması daha doğrudur diyedüşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Askıya çıkan dersler arasındaAtatürkçülük ve İnkılap tarihi vardır”
Eğitim Bir-Sen’in inkılap tarihi dersinin kaldırılmasına yönelik talebihatırlatılarak, bununla ilgili MEB’e bir başvurularının olup olmadığı sorusunaYılmaz, “Kamuoyuna yönelik bir açıklama yapıldı. Bizde bu askıya çıkan derslerarasında Atatürkçülük ve İnkılap tarihi vardır. O konuda da vatandaşlarımızınkatkısını bekliyoruz” dedi.

“ İlimden gidilmeyen yolun sonukaranlıktır”
Büyük patlama ve evrim konularının çıkarıldığına yönelik iddiaların sorulmasıüzerine Yılmaz, “Taslağı inceleyelim, herkes kendi görüşünü söylesin ondansonra ortaya bir metin çıkacaktır. İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.İlim ne söylüyorsa biz onu takip edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“10 Şubattan 20 Şubata kadarTalim Terbiye Kurulu onay süreci var”
Müfredatın nihai halinin ne zaman paylaşılacağı sorusuna Bakan Yılmaz, şunlarıkaydetti:
“ 2017-2018’deki bu yeni hazırlanmış şeyler 1.5.9.sınıflarda uygulanacak.Diğeri ise 2018-2019 yılında da 2.sınıflarda, 2019-2020’de 3.sınıflardakademeli bir geçiş olacak. Şimdi biz askıya çıktık bugün 13 Ocak, il millieğitim müdürlüklerine bugün yazılar gönderildi. 13 Ocak ile 20 Ocak arasıokullardaki öğretmenlerin inceleme ve raporlamaları var. 21 -29 Ocakilçelerdeki ilçe zümlerinin incelemesi ve raporlamaları var. 30 Ocak-10 Şubatarası ilçelerde ilçe zümrelerinin inceleme raporlamaları var. 11 Şubattagörüntülü yayın yoluyla komisyonlarla birlikte değişiklikler tartışılacak. 6Şubatta sivil toplum kuruluşlarından görüş almak için son gün. 20 Şubatta ise TalimTerbiye Kurulu onay için makama çıkaracak ve 20 Şubat ders kitabı yazımsürecinde başlaması olacak. 10 Şubattan 20 Şubata kadar Talim Terbiye Kuruluonay süreci var. Onay sürecinden sonra ders kitabı yazım süreci başlayacak.”

“Böyle bir dağıtım yapılmadan bukonuda bir şey söylemek eksik olur”
Şubat ayında öğretmen atamasının olup olmayacağının sorulması üzerine BakanYılmaz, “Şuanda buna cevap verebilmek mümkün değil. Tek başına Milli EğitimBakanlığımızın yapacağı bir husus değil, Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı veBaşbakanlığın da biraraya geleceği toplam 60 bin personelin bir yıl içerisindeatanması düşünülüyor. Bunların içerisinde polisi, sağlık personeli, doktoru,hakimi, öğretmeni var. Henüz böyle bir dağıtım yapılmadı. Bunun için herhangibir sayıyı verebilmek mümkün değildir. Hiç olmayacak anlamda değil ama böylebir dağıtım yapılmadan bu konuda bir şey söylemek eksik olur” açıklamasındabulundu.

“Onlardan alınmış bir şey yok”
FET֒nün yardımcı kitaplarını MEB’in müfredatında kaldırdığını, yeni müfredattaFET֒ye ait bazı konuların çıkarılıp çıkarılmadığı sorusuna Yılmaz, “MEB’inyardımcısı kitabı diye hiçbir kavram yok. MEB olarak hiçbir kitabı yardımcıkitabı önermiyoruz. MEB olarak bütün illere talimat gönderdik. Hiçbiröğretmenimizin de öğrencilerine yardımcı kitabı tavsiye etmemesi, alınmasınıistememesini istedik. Ancak bizim kitaplarımızda olup da bazı konular bu yapıyailişkin kimselerden alıntılar yapılmış veya subliminal mesajla işte‘Pensilvanya’daki şöyle bir kimse bütün insanlara ilişkin görüşünü açıklayanbir yapıda’ oraya bir atıf varsa biz bunu metinlerden çıkarmıştık. Biz mevcutşuan ki olan da çıkardık. Hala eksiklik varsa bu taslak programların askıyaçıkarılmasının bir amacı da varsa bir hata, yanlışlık ancak bu yanlışlığında bizolmadığını düşünüyoruz. Bizde böyle bir program yok. Onlardan alınmış bir şeyyok. Onların hazırlamış olduğu kitapları yardımcı kitap olarak da tavsiyeetmiyoruz” diye konuştu.

Öğrencilere yarıyıl tatilindeödev yok
MEB’in yayınladığı genelgenin hatırlatılması üzerine Bakan Yılmaz, şunlarıkaydetti:
“Öğrencilerimize hiçbir ödev vermeyin” diyerekten hiçbir ödevin verilmemesiniistedik. İlla bir şey yapılması istenecekse kendisini zenginleştirecek kitapokuma, sinemaya gitme, kendi bulunduğu ilin kültürel mekanlarını gezme,müzeleri, gezsin kitapları okusun. Ama bunlar hakkında da okul açıldıktan sonrada 5 dakika her bir öğrencimiz hangi kitabı okuduğu nasıl zenginleştirdiğiniarkadaşlarına anlatmasını isterlerse daha doğru olacağı doğrultusunda bir talimatıyazdık. Bütün milli eğitim müdürlüklerimize, öğretmenlerimize iletmek üzeregönderdik.”

Yarıyıl tatilinde telafi eğitimyapılmayacak
Kar tatili nedeniyle eğitimde yaşanan aksaklıkların giderilmesi için yarıyıltatilinde telafi eğitimin olup olmayacağı sorusuna Yılmaz, “Hayır, tatiltatildir. Kesinlikle araya bir başka okul telafi hiçbir şey koymuyoruz. Onuönümüzdeki süreçte Şubattan sonra okul süreci başlayacak öğretmenler o derssaatleri içerisinde o günlerde bu kayıpları telafi edeceklerdir dedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2017, 14:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER