YENİ BİR ŞEHİR KURULDU

YENİ BİR ŞEHİR KURULDU
gundemeregli.com
-Ereğli´de ilkokul öğrencileri hayal güçlerini kullanarak maketlerden bir şehir kurdular.
İstanbul’daki öğrenci guruplarından oluşan Toplumsal Gençlik Hareketi grubu Kdz. Ereğli ilçesine gelerek Avrupa Birliği projesi kapsamında ilköğretim okul öğrencileri ile birlikte maketlerden binalar yapıp şehir kurdular. İlköğretim okulu öğrencileri bir şehirde olması gereken adliye, hastane, polis karakolu, kültür merkezi, parklar, alış veriş merkezi ve ulusal ajans gibi kurumların binaların maketlerini yaptı. Maketlerin yapılışı sırasında İstanbul’dan gelen üniversite öğrencileri ilçedeki ilkokul öğrencilerine yardımcı oldu.
Toplumsal Gençlik Hareketi Lideri Erhan Kaya, etkinliği Avrupa Birliği Projesi kapsamında gerçekleştirdiklerini belirterek amaçlarının ise ilköğretim okulu öğrencileri üzerinde hayal güçlerini kullanarak şehir bilincini geliştirmek olduğunu ifade etti. Şehirleşmede çocuklarının rolünün artması gerektiğini dile getiren Kaya “Toplumsal Gençlik Hareketi diye bir grubumuz var. İstanbul’daki öğrenciler tarafından kurduğumuz bir grup. İstanbul’da ki üniversitelerin tamamı bu grubumuzda etkin olarak çalışıyor. Avrupa Birliği projelerinde çalışmaya devam ediyoruz bu süre zarfında. Bu projemizde Ereğlili gençlerle beraber Ereğli’de Zonguldak’ta oturan gençler Ereğli’de ve Zonguldak’ta bir proje yapmak istediler ve bizde gençler olarak bir Avrupa Birliği projesi yazdık. Bu Avrupa Birliği projemizin de konusu tamamen çocuklarla alakalı, şehirleşmeyle alakalı ve demokrasi bilinciyle alakalı. Burada üzerine basmak istediğimiz konu Avrupa Birliği sürecine giderken şehirleşmede çocukların rolü var mı? Şehirleşmede her yerimizde çarpık kentleşme varken çocukların bunda rolü nedir? Çocuklar söz sahibi mi? Çocuklar sokağa çıkabiliyor mu? Parklarda oynayabiliyor mu? Bura da tamamen biz maketten bir şehir kuruyoruz” dedi.
İlk olarak ilkokul öğrencilerine projeyi anlattıklarını belirten Kaya, desteklerinden dolayı Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak Barosu, Kdz. Ereğli Belediyesi ve Zonguldak Belediyesi’ne teşekkür etti. Projenin detayı hakkında gazetecilere bilgi veren Toplumsal Gençlik Hareketi Lideri Erhan Kaya konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “İlk gün tanışma toplantımızı bütün gençlerle beraber ve katılmış öğrencilerle yaptıktan sonra ikinci günümüzde öğrencilerle beraber Ereğli Amfi Tiyatro’da 10 adet meslek çadırı ve bir adette Avrupa Birliği tanıtım çadırı kurduk. Bu on adet meslek çadırında üniversite öğrencileri farklı illerden gelen üniversite öğrencileri ve Almanya ve İspanya’dan gelen üniversite öğrencileri Ereğlili ve Zonguldaklı öğrencilere kendi mesleklerini tanıttılar, kendi branşlarını tanıttılar. Avrupa Birliği çadırında da Zonguldaklı yerel halka Avrupa Birliği nedir? Projeleri nedir? Nasıl yapılır? Bu konuda bilgilendirmeler yapıldı. Bir sonraki gün ise Ereğli Belediyesi meclis salonunda çocuklardan bir seçim yaptık. Çocuklar kendi aralarından bir belediye başkanı seçtiler, meclis üyeleri seçtiler. Daha sonra biz çocuklara krokiler sunduk. Nasıl bir şehir istiyorlarsa bu krokilerde çocuklar kendileri yaptılar. O krokiyi de bugün hayata geçireceğiz. Öğrencilerimizle beraber şehir nasıl olur? Çocuklar bir şehri kursa nasıl kurarlar? Tamamıyla onların zihin gücüne bırakacağız. Dediğim gibi bütün ortaklarımız ve katılımcılarımız bunlara sadece destek verecekler. Bütün programı öğrenciler yapacaklar. Bir şehirde olması gereken binalar neyse hastane, adliye sarayı, spor tesisleri, Kültür merkezleri, yeşil alana ne kadar önem vermek gerekiyor? Onları tamamen şehir planlama uzmanlığı okuyan arkadaşlarımız, mimarlık, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği okuyan arkadaşlarımızla beraber tamamen bunlar 7 ayın sonucunda çalışmanın sonucunda hazırlandı. Bir şehirde, bir ülkede nasıl planlama yapılması gerekiyorsa bunlar krokilere döküldü ve öğrencilere eğitimi verildikten sonra uluslararası standartlarda bir şehir nasıl olması gerekiyorsa binalarımız tamamıyla o çerçevede hazırlandı.”
Sabah saatlerinde maketlerden binaları yapmaya başlayan öğrenciler yaklaşık 6 saat süren çalışmanın ardından ortaya çıkan eserlerini amfi tiyatro da sergilediler.
Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2014, 15:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER