AÇLIK SINIRI BELLİ OLDU

AÇLIK SINIRI BELLİ OLDU

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.485,8 TL, yoksulluk sınırı ise 7.082,7 TL olarak belirlendi.

Memur- Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Haziran ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2.485,8 TL, yoksulluk sınırının ise 7.082,7 TL olarak tespit edildiğini söyledi.

Aşkar Haziran ayında Mayıs ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,07’lik bir artış yaşandığını belirterek şunları ifade etti: “Haziran ayında Mayıs ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,04’lük bir artış gözlenirken; barınma madde fiyatlarında yüzde 0,68’lik bir artış oldu.

Giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 2,11’lik bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 7,98 artışla çocuk ayakkabısında oldu.

Haziran ayında Mayıs ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,86’lIk bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 15,47 artışla PTT koli gönderme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,83’lük bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,79 artışla pencere(pvc), yüzde 0,08 azalışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta madde fiyatlarında olduğu gözlendi. 

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,68’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Mayıs ayına göre değişimin yüzde 11,04 artışla çocuk kitapları, yüzde 8,61 artışla yurtiçi hafta sonu turları madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1 azalışla kablo özel yayın hizmetleri fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi. Haziran ayında Mayıs ayına göre ulaşım madde fiyatlarında yüzde 1,99’luk bir artış olduğu belirlendi. Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 23,52 artışla şehirlerarası otobüs ücreti, yüzde 12,39 artışla uçak bileti ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Mayıs ayına göre yüzde 1,76 azalışla araba ile ilgili temizlik ve bakım ürünleri, yüzde 1,62 azalışla araçların tamir ve bakımına ödenen ücretler madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 2,43’lük bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 7,65 artışla misafir kolonyası, yüzde 7,48 artışla makyaj malzemeleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi.

Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Mayıs ayına göre yüzde 1,19 azalışla bebek bezi, yüzde 0,43 azalışla sabun madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

Haziran ayında Mayıs ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,85’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 3,53 artışla diş dolgu ücreti, yüzde 0,23 azalışla numaralı gözlük cam ve çerçevesi fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bu rakamlar göstermektedir ki memurumuz yoksulluk, emeklimiz açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilmektedir”

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2020, 19:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER