´´Fındıkçının yüzü bu yılda gülecek´´

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındık üretiminin bu yılda talep edilenden az olması nedeniyle fiyatların yüksek olmasını beklediklerini söyledi.

´´Fındıkçının yüzü bu yılda gülecek´´

Alaplı Ziraat OdasıBaşkanı Şeref Türkoğlu, fındık üretiminin bu yılda talep edilenden az olmasınedeniyle fiyatların yüksek olmasını beklediklerini söyledi. 
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu,havaların yağışlı gitmesi dolayısıyla fındıklarda küllenme (küf) diye birhastalık meydana geldiğini belirterek hastalıkla karşılaşan çiftçilerin ZiraatOdalarına başvurmasını istedi.

VERİM İÇİN TOPRAK TAHLİLİ ŞART

Çiftçilerin 3 yılda bir toprak tahliliyaptırmaları gerektiğini vurgulayan Türkoğlu, “Bu hastalığın havaların yağışlıgitmesinden dolayı olduğunu görüyoruz. Hastalık yeni çıkan fışkınlarda en fazlagörünmektedir. Mühendislerimizin vermiş olduğu rapora göre hastalık Belen köyütarafında en çok görünmektedir. Organik fındık üreticilerin bahçesinde böylebir hastalık görünüyorsa kükürt ile müdahale edilebilir. Organik olmayanÇiftçilerimizin de Ziraat Mühendislerine ilaç yazdırıp müdahale yapabilirler,hasta olan yapraklar erken düşeceği için o yaprakların fındık bahçesinin dışındayakılmasında fayda vardır. Bütün çiftçiler şuna dikkat etmeli fındığını budariken fındık dalları altıyı geçmeyecek ve fındığın ortası açık olacak, Güneşgörecek, hava alacak, fındıkta mantar hastalığı varsa kasım ayında muhakkakborda bulamacı verilmelidir. Her çiftçi toprağını muhakkak analiz yapmalıdır.Analiz yapılmadan atılan gübreler boşa atılmış olur” dedi.

FINDIKÇININ YÜZÜ BU YILDA GÜLECEK

Türkoğlu, “Çiftçilerimizin bu sene yüzü yinegülecek fındık bitimi geçen sene kadar yok yine de iyi sayılır. İlimizin fındıkrekoltesi geçen yıl 27 bin tondu. Bu sene 20 bin tona düştü, en fazla düşüşEreğli’ de oldu. Allah bereket versin. Bu senede Fındık rekoltesinin ihtiyaçtanaz olması fiyatların iyi olması anlamına gelmektedir. Bunun için üreticininfındığını ihtiyacı kadar satması, emanete vermemesi gerekmektedir. Yeni üretimyılı bütün çiftçilerimize hayırlı, bereketli ve bol kazançlı olsun” dedi.

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2015, 06:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER