Atalay; ülkeyi yönetenler zonguldak’a kulak vermeli.

Zonguldak´ta “1 Mayıs İşçi Bayramı Emek ve Dayanışma Günü” büyük bir coşkuyla kutlandı.

Atalay; ülkeyi yönetenler zonguldak’a kulak vermeli.

Zonguldak´ta “1 Mayıs İşçi Bayramı Emek ve Dayanışma Günü” büyük bir coşkuyla kutlandı. Türk-İş Konfederasyonu ve bağlı sendikalar, sabahın erken saatlerinde Zonguldak´a geldi.
Tarihinde ilk kez Türk-İş’in Zonguldak’ta Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) evsahipliğinde düzenlediği 1 Mayıs Yürüyüşü ve Mitingi’nde onbinlerce emekçi Zonguldak’a sığmadı.

Zonguldak 100. Yıl Terminali önünde toplanan onbinlerce emekçi ve emek dostu, buradan Milli Egemenlik Caddesi’ni takip ederek Madenci Anıtı’na yürüyüşe geçti.

Yürüyüş ve mitinge, Türk-İş Yönetimi ile bağlı Sendikaların başkanları, Belediye Başkanları, AK Parti ve CHP Milletvekilleri ile Milletvekili adayları, MHP ile SP-BBP ve diğer partilerin milletvekili adayları, sivil toplum ve meslek odalarının başkan ve temsilcileri katıldı.

Türk-İş’e bağlı sendikaların yanı sıra Hak-İş, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen gibi işçi ve memur sendikaları konfederasyonuna bağlı şubeler, meslek odaları, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve öğrenci grupları gibi onlarca grup katıldı.

Madenci Anıtı’na gelen emekçiler, alana sığmayınca Gazipaşa Caddesi ile kordon boyuna kadar yayıldı.

Madenci Anıtı’nda düzenlenen mitingde Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci ile Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Erdoğan Kaymakçı birer konuşma yaptılar.

Kutlamalar için Zonguldak’a gelen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kürsüye başındaki sarı madenci baretiyle ve Zonguldak Kömürspor atkısıyla çıktı. Atalay, konuşmasına Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket İsterim” şiirini okuyarak başladı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın konuşmasının bir bölümü şöyle;

ZONGULDAK’IN 5 BİN İŞÇİYE İHTİYACI VAR

“1 Mayıs’ta neden Zonguldak’tayız. 13 Mayıs’ta Soma’da, 28 Ekim’de Ermenek’te 330 kardeşimiz iş cinayetlerine kurban gitti. Bugün neden buradayız; Bu bölge bugüne kadar 5 bin maden şehidi verdi. Onun için buradayız. Bugün neden buradayız; Bu bölge maden ile anılıyor. Maden yoksa Zonguldak yok. Onun için buradayız.

Buradan Türkiye’ye sesleniyorum, Ankara’ya sesleniyorum; Bu ocaklarda 15 bin kişi çalışması gerekiyor. Maalesef şu anda 9 bin kişi çalışıyor. Zonguldak’ın 5 bin işçiye ihtiyacı var. Niçin buradayız; 2006’da, 2009’da işe girip 8 ay çalışan arkadaşlarımız var. Onların daimiye geçişi için buradayız.

Bu bölgede herkesin maden ile bağı var. Bu bölgede 5 bin maden şehidinin torunları var. Ülkeyi yönetenler Zonguldak’a kulak vermeli, Türk-İş’e kulak vermeli, Genel Maden-İş’e kulak vermeli.

Buradaki sıkıntıları, problemleri bir an önce çözmeli.

7 Haziran’da seçim var. Bu ülkede 13 milyon sigortalı var. 6 milyon civarında işçi emeklisi var. 3 milyon civarında işsiz var. 4 milyon civarında kayıt dışı çalışan var. Biz, çoluğumuz, çocuğumuzla bu ülkenin 50 milyonuyuz. 50 milyonun talebine ülkeyi yönetenler kulak vermeli.

Yoksa işçinin, çiftçinin, memurun dediğini yerine getirmeyeni alaşağı ederiz.

1983 senesinde Armutçuk’ta 103 tane şehidimiz ve 1992 senesinde Kozlu’da 263 tane şehidimiz var. Bu ülkede şu anda biz bu mitingi yaparken, bu anmaya yaparken her gün 3 işçimiz iş cinayetlerine kurban gidiyor.

Biz çalışanlar bu ülkede köle düzeninde, asgari ücretle yokluk sınırında yaşamak istemiyoruz. Bu ülkede 800 bin taşeron işçisi var. Bunların 100 bini asıl işte çalışanlar. Bir an evvel onları kadroya geçirmek gerekiyor.

Bu ülkede şekerde, demiryollarında, karayollarında, ormanda, madende 20 yıldır geçici çalışanlar var. Onların kadroya geçmesi için bugün bu alandayız.

Bu ülkede bedeli hep emekçiler mi ödeyecek? Bedel ödemekten yorulduk, bedel ödemekten bıktık. Bunlara mani olmak için buradayız.

Zonguldak, Zonguldak olalı böyle kalabalık görmedi. Burada her görüşten, her siyasetten kardeşimiz var.

Biz Türk-İş olarak 64 yıldır işçiden yana olduk, çiftçiden yana olduk, masumdan yana olduk, mağdurdan yana olduk, emekçiden yana olduk.

Genel Maden-İş Sendikası’nın uzun zamandır Türk-İş’ten bir talebi var. Allah mekanını cennet etsin Şemsi Denizer ile çalıştım. Ramazan Denizer ile çalıştım, Ramis Muslu ile çalıştım, Eyüp Alabaş ile çalıştım. Şimdi yeni Genel Başkanımız Ahmet Demirci var, beraber çalışmaya devam edeceğiz. Zonguldak’ta işçi açıkları kapansın diye, 1 Mayıs Zonguldak’ta kutlansın diye gayret ettiler. Nasip şimdiymiş.

ÜCRETLERDEKİ VERGİ ÇARPIKLIĞINI DÜZELTMEK MECBURİYETİNDEYİZ

Bu sene 200 bin kamu işçisinin toplu iş sözleşmesi var. Bu sözleşmeleri seçimden önce bitirmek mecburiyetindeyiz. Onun için Türk-İş Kamu Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu ayın 25’inde Çalışma Bakanına teklifi sundu. Başkakan’a dün ifade ettim, bugün bu alandan ifade ediyorum, 7 Haziran’dan önce sözleşmeleri bağıtlamak istiyoruz.

Vergi diye bir bela var başımızda. Ocak ayında yüzde 15, 20, 25, 27 diye artıyor. Ocak ayında 2 bin lira maaş alan bir işçinin bu maaşı yıl sonuna doğru bin 640 liraya düşüyor. Bu çarpıklığı düzeltmek mecburiyetindeyiz. Bu vergi sistemini yüzde 15’e çekmek mecburiyetindeyiz. Bu Zonguldak’taki işçilerin talebi, bu alandaki işçilerin talebi, Türkiye’deki işçilerin talebidir.

Zonguldak’taki siyasi partilere seslenmek istiyorum, kitle örgütlerine seslenmek istiyorum; En kısa zamanda madene yeterli işçi alınmalıdır.

Sendikalara, bizlere düşen görev var. İnandığınız, itimat ettiğiniz ve güvendiğiniz insanları başınıza getirin. Sizi temsil ettiği süreçte başınızda tutun. Görevini yapmıyorsa yollayın gitsin.

Marmara Bölgesinde bulunan Türk-İş’e bağlı 200 tane başkanımız ile 8 Mayıs’ta Ereğli’de 3 günlük toplantı yapacağız. Arkasından 15-16 Mayıs’ta Zonguldak’ta işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili toplantı yapacağız. İşçinin parasını eğitime ve sosyal yaşama harcamak durumundayız. Sendikacı arkadaşlara buradan sesleniyorum. Bu doğrultuda herkes hareket etmek mecburiyetinde.

24. Dönem Meclisi kapanırken bizlerle ilgili yasa çıktı. Meclis 4,5 sene içinde en iyi yasayı çıkarttı. Buradan Meclis’te grubu olan tüm partilere teşekkür ediyorum. Madenci 2 gün güneşi görsün dedim, 2 gün güneşi görecek madenci. Bu talep Zonguldak’ın ve madencilerin talebiydi. 23 Nisan’da yasa onaylandı. Artık madenci haftada iki gün güneş yüzü görecek.

Devlet özel ocakları kapatıyor patron açıyor içeride insanlar ölüyor. Bunu ülkeyi yönetenlere ifade ettik. Dedik ki kapalı ocağı açıp içeride madenci ölüyorsa bunun cezası hapis olmalıdır dedik o yasa da çıktı.

2003’e kadar madende ölen arkadaşlarımızın aileleriyle ilgili haklar çıktı. Ama bir şey yapılmadı. 1992 senesinde ölen 263 madenci arkadaşlarımızın ailelerinden halen mağdur olanlar var. Bu alandan sesleniyorum; Bir an evvel onlarla ilgili düzenleme yapılmalı.

Bu bölge mağdur bölge. Bu bölge mazlum bölge. Bu bölge derdini anlatmakta sıkıntı çekiyor. Biz bugün Zonguldak’ın, bu bölgenin derdini anlatmak için sizlerle buradayız”.

Atalay, bir talebi daha olduğunu belirterek, “Zonguldak’ın takımı 3. Ligde. Bir takım 3. Ligde olursa şehir de 3. Ligde olur. Siyasilere, belediye başkanıma sesleniyorum; Zonguldak Kömür Spor’a sahip çıkın, takım 2. Lige çıksın” dedi.

DEMİRCİ: TTK’YA İŞÇİ ALINSIN, ÜRETİM ARTSIN

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, 1 Mayıs Mitingi’nde bir konuşma yaptı.

Demirci’nin konuşması şöyle;

Türk-İş’imizin çok değerli Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri…

Sendikalarımızın çok değerli Genel Başkanları ve Yöneticileri…

Değerli milletvekillerimiz, milletvekili adaylarımız ve Belediye Başkanlarımız...

Meslek odalarımızın, demokratik kitle örgütlerimizin ve Siyasi Partilerimizin değerli yöneticileri;

Türkiye’nin dört bir yanından Zonguldak’a, Emeğin Başkentine gelen işçi arkadaşlarım;

Zonguldak’ın, Bartın’ın, Karabük’ün köylerinden, mahallelerinden akın akın Madenci Anıtı’na gelen sevgili madenci kardeşlerim, Sevgili analar, bacılar, çocuklar, öğrenciler, işsiz kardeşlerim, emekli ağabeylerim, esnaf ve çiftçi kardeşlerim…

Sevgili emekçi kardeşlerim ve emek dostları, 1 Mayıs Tertip Komitesi adına, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı olarak hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyor, 1 Mayıs İşçi Bayramınızı kutluyorum. Hoş geldiniz.

Sevgili kardeşlerim,

Zonguldak’a, Emeğin Başkentine yakışan bu görkemli ve coşkulu tabloyu yaşattığınız ve sesimizi sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya duyurduğunuz için hepinize teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyorum.

Geçtiğimiz yıl Soma ve Ermenek’te yaşadığımız iş cinayetlerinde kaybettiğimiz madenci kardeşlerimiz başta olmak üzere, tüm maden şehitlerimizi ve iş kazalarında kaybettiğimiz tüm işçi arkadaşlarımızı rahmetle anıyorum.

Yakınlarına Allah’tan sabır diliyorum.

Maden şehitlerimiz anısına; 1 Mayıs, İşçilerin, Emekçilerin Uluslararası, Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününü, burada Madenci Anıtı’nda, Emeğin Başkenti Zonguldak’ta kutlama önerimizi kabul eden Türk-İş Başkanlar Kurulumuza ve Yönetim Kurulumuza, çok değerli Genel Başkanımız Ergün Atalay’a huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.

Değerli kardeşlerim,

Biz Zonguldak bölge insanı olarak tam 167 yıldır çok ağır bedeller ödeyerek madenciliği öğrendik.

Biz, sadece madenciliği değil, ülkemize, milletimize, doğal zenginliklerimize, işimize, aşımıza sahip çıkmayı da öğrendik. Yeri geldi uluslararası şirketlere, yeri geldi yabancı devletlere, yeri geldi kendi hükümetlerimize karşı mücadele ettik. Her seferinde, yeraltı maden işletmeciliğinin ciddi bir iş olduğunu ve tecrübe gerektirdiğini ve daha da önemlisi, devlet ciddiyetinin şart olduğunu söyledik. Ve tarih, hep bizi haklı çıkardı.

Ne yazık ki biz bugün buradan yine ülkemizi yönetenleri uyarıyoruz. Bu kadar bedel ödedik hala aynı yanlışlarda ısrar etmeyiniz. Biz, iş cinayetlerinde ölmek istemiyoruz.

Zonguldak Taşkömürü Havzası Türkiye Sanayisi için bir güvencedir. Koklaşabilir özelliği olan taşkömürü Türkiye’de başka bir bölgede yok. Onun için Erdemir ve Kardemir burada. Ya üreteceksiniz, ya ithal edeceksiniz.

Biz diyoruz ki burada en az 100 yıllık kömürümüz var. Paramız dışarıya gitmesin, insanlarımız işsiz kalmasın.

Biz üretelim, ülkemiz kalkınsın, insanlarımız iş bulsun, Zonguldak göç etmesin.

Türkiye Taşkömürü Kurumu, madencilik sektörünün okuludur.

Bunu yaşayarak gördük. Türkiye’nin TTK’ya ihtiyacı var. Türkiye’nin Zonguldak’a ihtiyacı var.

Türkiye’nin 50 milyar dolar civarında cari açığı var.

Sadece taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz.

Bölgemizde bulunan Kardemir, Erdemir ve enerji santralleri bile ithal kömür kullanıyor.

Yazıktır, günahtır. Tıpkı 1920’lerdeki gibi Zonguldak’a sahip çıkmak ve ülkemiz sanayisini canlandırmak mecburiyetindeyiz.

TTK’ya en son 2009 yılında toplu olarak 3 bin işçi alındı. Emeklilikler hızla devam etti, ediyor.

Çalışan sayısı 9 bine indi. Tarihimizin en az sayıda işçisiyle en düşük üretimini yapıyoruz.

Zonguldak yıllardır çok göç veriyor ve yine tarihimizde ilk kez Zonguldak’ta emekli sayısı, çalışan sayısını geçti.

TTK Genel Müdürlüğü 2010 yılından bu yana işçi açıklarının giderilmesini istiyor.

2013 yılında 3 bin 200 işçi alınmasını istedi. Ama hala alınmadı.

Kurum göz göre göre zarar ettiriliyor. Bu zararın sorumlusu çalışanlar değildir.

Zarardan sorumlu olan siyasi iradedir. Çünkü işçi almak, yatırım yapmak onların elindedir.

İşçi alınsın, üretim artsın ve TTK’nın zararı ortadan kalksın.

Ve Zonguldak göç etmekten kurtulsun. Buradan Hükümeti uyarıyoruz, TTK’ya işçi almak yerine küçültmek, kapatmak, özelleştirmek gibi yan yollara sapmak geçmişte olduğu gibi hem can kaybına, hem de zararın daha da artmasına sebep olacaktır.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası, maden işçileri ve bölge insanı olarak bu dayatmalara izin vermeyecek ve her türlü demokratik hakkımızı kullanarak mücadele edeceğiz.

Genel seçim sürecinde madenciler ve bölge insanı olarak tüm siyasetçileri dikkatle takip edeceğiz.

Biz, kendi doğal kaynaklarımızı tespit etmek üzere Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Maden Tetkik Arama Kurumu’nun, personel ve teknoloji açısından güçlendirilmesini istiyoruz.

Biz, TTK ve MTA çalışanlarının ücret farklılıklarının giderilmesini, eşit işe eşit ücret verilmesini istiyoruz.

Gruplu çalışan arkadaşlarımızın daimiye geçirilmesini istiyoruz.

Biz, Ülkemiz doğal kaynaklarına sahip çıkanlara, TTK’ya ve MTA’ya sahip çıkanlara, işçi alıp üretimi artıracak olanlara, Zonguldak’ta ve bölgemizde göçü durduracak olanlara sahip çıkacağız.

Yeraltında çalışan maden işçilerinin haftada 2 gün tatil yapması için büyük destek veren değerli Genel Başkanımız Ergün Atalay başta olmak üzere, katkı veren herkese teşekkür ediyoruz.

2 asgari ücret uygulamasını mahkemelik yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığını ve ilgili bürokratlarını da, Çalışma Bakanlığının görüşleri doğrultusunda yasayı uygulamaya davet ediyoruz.

Bu duygularla hepinize tekrar sevgi ve saygılarımızı sunuyor, 1 Mayıs İşçi Bayramınızı kutluyorum.

Sağ olun, var olun”.

MMO Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı da, iktidarın özelleştirme politikasınıeleştirdi. Taşeronlaşmaya son verilmesini istedi.

ATALAY’A MADENCİ FOTOĞRAFI HEDİYE EDİLDİ

Konuşmaların ardından Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, maden işçilerinin ocakta yemek yerlerken çekilmiş bir fotoğrafını Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’a hediye etti.

TOPLANAN 45 BİN İMZA ATALAY’A TESLİM EDİLDİ.

Maden işçilerinin TTK’ya işçi alınması, ücret farklılıklarının giderilmesi, gruplu işçilerin daimiye geçirilmesi, kıdem tazminatına dokunulmaması talepleriyle topladıkları 45 bin imza da Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’a teslim edildi.

Yürüyüş ve miting boyunca, “Maden işçisi onurumuzdur”, “İşçi alınsın üretim artsın”, “Madenler halkındır kapatılamaz”, “Emeğni Başkenti şanlı Zonguldak”, “Geliyor, geliyor madenciler geliyor”, “Madenci feneri sönmeyecek”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın emek dayanışması”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atıldı.

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2015, 12:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER