BUGÜNLERDE EMLAKÇILIK ALTIN DEĞERİNDE…

Kdz. Ereğli’de emlak sektörünün önde gelen isimlerinden olan OK-ED Emlak Sahibi İ. Hakkı Demirçin, sektörde yaşanan arz -talep ile ilçe ekonomisini yakından ilgilendiren konularda Gündem Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.

BUGÜNLERDE EMLAKÇILIK ALTIN DEĞERİNDE…
gundemeregli.com-Kdz. Ereğli’de Belediye Meclisinden çıkan revizyonun ardından hareketlenen emlak sektörü altın değerinde günlerini yaşıyor. Kiralık ve satılık ev bulmanın neredeyse imkansız olduğu ilçede, mahallelerde yeni binalar yükselmeye devam ediyor.

Kdz. Ereğli’de emlak sektörünün önde gelen isimlerinden olan OK-ED Emlak Sahibi İ.Hakkı Demirçin, sektörde yaşanan arz -talep ile ilçe ekonomisini yakından ilgilendiren konularda Gündem Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.

Demirçin, ev alacak ve satacaklara da önerileri sıralayarak, “Ereğli nüfus kaybına uğramasına rağmen konutların yetersiz olduğunu görüyoruz.  Kiralık daire bulunmuyor, yani bu da konut açığının varlığını açık açık gösteriyor.  Şu anda kiralık daire yok. Hazır satılık bitmiş daire yok onun için tüketici satılık daireleri temelden almaya başladı. Kiralık daire olmaması şu andaki konut ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Alım ve satımlarınızı emlakçıdan yapıp, emlakçılar garantördür. Aldığına-sattığına sahip” dedi.

Kdz. Ereğli’de emlak sektör birkaç yıl aradan sonra yeninden hareketlenmeye başladı.  Neredeyse kiralık ve satılık dairelerin yok denecek kadar azaldığı ilçede inşaatlar yavaş yavaş yükselmeye başladı.

Kdz. Ereğli’de emlak sektörünün önde gelen isimlerinden olan OK-ED Emlak Sahibi İ.Hakkı Demirçin, Özellikle Ereğli’de revizyondan sonra proje anlamında çok konut projesi başladığını söyledi.

DAİRELER TEMELDEN SATILIYOR

Demirçin,  Revizyon ve ekonomik kriz ile birlikte ihtiyaçların da biriktiğini anlatarak şu görüşlere yer verdi:

“Tabi kriz ilk başta bu projeleri hazırlayan imalatçıları ürküttü. Acaba satılır mı, satılmaz mı? Diye Fakat Ereğli’de uzun zamandır.  Böyle projeler üretilmediği için revizyon da beklendiği için, ihtiyaçlar birikti. Şimdi projeler inşaat halindeyken, temeldeyken hızlı bir şekilde satılabiliyor. Önümüzdeki süreçte EVRAKSAN gibi vakıfları biliyorsunuz revize edecekler bu vakıflarla ilgili ERDEMİR vakfının üyesi de çok. Bu üyeler vakıftan bireysel emekliliğe geçmeyip ayrılmak isteyecekler. Ayrılmak isteyenlere benim tavsiyem sadece gayrimenkule yönelsinler. Birikimlerini tasarruflarını emlak sektöründe değerlendirsinler. Zaten üyelerin öyle yapacağı gözüküyor.  Tabi ani talepler fiyatlara olumlu yönde yansır, olumsuz yönde yansıdığı gibi… Tüketici açısından fiyatlar biraz daha artar, maliyetler zaten arttı. Direk satış fiyatlarına yansımamış diye projelerle yansımaya başladı ama bu talebin artması da arz taleptir. Talebin artması fiyatı tetikleyecek. 2014 için seçim öncesi vakıf üyelerinin alıma geçmesi  ile birlikte seçim sonrası piyasaların daha güven sağlayıp harekete geçmesi tüketim yönünden piyasaları olumlu  yönde etkiler. Tüketicilere benim tavsiyem; 2014 beklemeden hızlı hareket etmelerini öneriyorum. Zaten projelerde daireler başlamadan bitiyor. Yani Ereğli’de inşaat sektöründe satışla ilgili sıkıntı yok.

“KİRALIK DAİRE DE, SATILIK DAİREDE YOK”

Ereğli nüfus kaybına uğramasına rağmen konutların yetersiz olduğunu görüyoruz.  Kiralık daire bulunmuyor, yani bu da konut açığının varlığını açık açık gösteriyor.  Şu anda kiralık daire yok. hazır satılık bitmiş daire yok onun için tüketici satılık daireleri temelden almaya başladı. Kiralık daire olmaması şu andaki konut ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

 

“EMLAKÇI EV SAHİBİNİN GARANTİSİDİR”

OK-ED emlak olarak diğer meslektaşlarımız adına da konuşmuş olalım.  Hizmet sektörü zordur. Elle tutulur bir şey satıldığı için hizmet için karşılığını sanki vatandaş anlamsız para ödüyormuş gibi görüyor.  Hal bu ki öyle değil, kiracı ve ev sahibi açısından da. Yani kiralık için söyleyeyim istediğiniz özelliklede ev, istediğiniz semtte istediğiniz bütçedeki evi 10 gün geçse zor bulursunuz, arabanız ya da taksi ile zaten bu 10 günde harcayacağız para günlük ortalama taksiciye 15 lira verdiğimizi düşünürsek zaten diğer taraftan hizmet alıyorsunuz.  Ev sahibi açısından da baktığımızda, emlakçı ve ev sahibi içinde önemlidir, niye önemlidir emlakçı ev sahibin garantisidir. Kiracı ile ev sahibi arasında doğabilecek sorunları giderecek aracı kurumdur.  Yani bir nevi sigorta kurumu gibi düşünelim. Emlakçı müşavirdir, danışmandır problem çıktığında her iki tarafta ki sorunu çözecek kurumdur. Aksi takdirde mahkemeye intikal eder.  Mahkemeye gittiğinde çok uzun süreçlerde her iki taraf mağdur olur.  Satışlarda da emlak sektöründe şöyle bir sıkıntı yaşanıyor; satışlarda ben emlakçıdan alacağımız direk bulayım diyor. Arada ayakçı simsarlara takılıyor, dolandırılıyor mağdur oluyor. Ondan sonra bize mağdur olduktan sonra geliyor.  O kişiler zaten emlakçı değil ki, derneğimizin üyesi değil. Ona bizim bir yaptırımımız olamaz. Ancak dernek üyelerimizden biri ile alışveriş yaptı ise biz emlakçılar derneği olarak direk müdahale ederiz.  Sorunun mağduriyetini gideririz.

“100’E YAKIN EMLAKÇI VAR”

Ereğli’de kayıt dışı ile birlikte 100’e yakın emlakçı bulunuyor. Ama Ereğli’nin nüfus oranına kıyasladığımız zaman yaptığımız istatistiklere göre Ereğli’nin kapasitesi 20-25 emlakçı. Biraz meslek fazlalığı var burada tabi o da etik kuralları ve ahlak kuralları ihlaline sebep oluyor. Kontrolsüz meslek olunca ancak üyelerini kontrol edebilirsin.

“REVİZYON ÖN AÇTI.”

Revizyondan dolayı uzun süre konut yapılamadığı ve ihtiyaçta devam ettiği için bir emlak piyasasında bir hareketlenme oldu.  Nüfusta çok ciddi artış yok ama krizle birlikte ani bir kayıp olmuştu. O süreçte de revizyon için beklemeye girildi. Nüfus kaybı vardı. Ereğli’de fazlalığı derken bunlar tersane ile gemi sektörü ile ilgili ciddi bir nüfus vardı.  Onlar gidince bir boşluk oldu.  1-2 sene konut ihtiyaç olmadı. Üretim de yapılmayınca ihtiyaç yavaş yavaş hasıl oldu. Nüfus henüz artmadı. Nüfus artacak tabi tersaneler ister-istemez 2014’te dünya da nakliye ihtiyacı doğacak, ülkeler arasında gemilerde yaşlandı.  Konut gibi düşünün.  Gemilerin çoğunun yenilenmesi gerekiyor.  Dolayısıyla Ereğli tersaneleri ya el değiştirerek yada mevcut kişilerle faaliyete geçecek.

“HİZMETİMİZİN KARŞILĞINI ALIYORUZ”

İşleri mümkün olduğunca emlakçılar derneği üyesi olan emlakçılardan vasıtasıyla yapsınlar. Hiçbir zaman sorun yaşamazlar. Yaptıkları konut ile ilgili satma işlerinde yaptıkları her işte emlakçının garantisi altındadır. Emlakçı o sorumluluğu taşır yani vatandaşa önerim emlakçı vasıtası ile kiralama, satma, alma işlerini yapsınlar. Verecekleri komisyon, aldıkları hizmetin gerçekten karşılığıdır. Ereğli’deki emlakçı meslektaşlarımda makul seviyede komisyon alıyorlar. Bir İstanbul ya da Ankara gibi değil.  Oralarda oranlar çok yüksektir. Hem fiyatlar yüksektir. Buradaki meslektaşlarım tüketiciye yardımcı olmuşlardır. Hem hizmet bedeli konusunda hem de yaptıkları hizmetler konusunda diğer bölgelerdeki emlakçılara göre daha özverili çalışıyorlar Ereğli’deki emlakçılar. Vatandaşa tavsiyemiz emlak müşavirliği, emlak komisyonculuğu aracılığı ile yapıp kendilerini sağlama almalarıdır.”

 

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2013, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER