DEMİR EKONOMİYİ DEĞERLENDİRDİ

DEMİR EKONOMİYİ DEĞERLENDİRDİ
gundemeregli.com-Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, ulusal bir televizyon kanalında yayınlanan ‘Konuşan Ekonomi’ programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Demir, Zonguldak’ın ekonomisini değerlendiren demir, Teşvik’in önemini vurguladı.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, 15 Haziran Cumartesi günü ulusal bir televizyon kanalında yayınlanan “Konuşan Ekonomi” programına konuk oldu. Zonguldak’tan Demir Madenciliğin Fener Ofisi bahçesinden canlı olarak yayınlanan programda Demir, gazeteci Pınar Hortoğlu’nun sorularını yanıtladı. 50 dakika süren “Konuşan Ekonomi” programında Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, kent ekonomisinin durumunu, sorunlarını ve projelerini anlattı.
KÖMÜR ÜRETİMİ
Zonguldak taşkömürünün önemine değinen Demir, önümüzdeki 10 yıl içerisinde termik santrallerin sayısı arttıkça madencilik sektörünün de önemi artacağını ifade etti. Zonguldak’ta 2 milyon ton kömürün çıktığını, 1 milyon 300 binini TTK, 700 bin ton özel maden sektörünün TTK sahasında kiralama usulüyle karşıladığını söyleyen Başkan Salih Demir, bundan da taşkömürü anlamında 600 bin ton civarında koklaşabilir kömür üretimi yapıldığını, ancak Türkiye’nin tüketimi 14 milyon ton civarında olduğunu ifade etti. Koklaşabilir kömür ihtiyacının Zonguldak, yüzde 5’ini ancak karşılayabildiğini kaydeden Demir, özel maden ocaklarına çıkan yeni teşvik sayesinde beklenenin üstüne çıkılabileceğini savundu. Zonguldak’ta kalifiye eleman eksikliğinin bulunduğunu ifade eden Demir, 15 bin kişilik bir yatılı okul talepleri olduğunu belirtirken, “Türkiye’de bütün odalar kalifiyeli eleman için çalışma yapıyor. Biz TSO olarak bir çalışma yaptık ve bitirmek üzereyiz. Biz merkezde 15 bin kişilik bir teknik lise kurulmasını isteyeceğiz, bunun kısmi yatılı olması gerekir. Köylerimizde ki gençler şehre pek inmiyor, yatırım olursa ancak şehre gelmek istiyorlar. Teknik lise kurulursa böyle bir sıkıntı kalmaz” dedi.
ZONGULDAK’A BAKIŞ AÇISI AZALDI”
Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, TTK’nın zarar etmesi nedeniyle Türkiye’nin Zonguldak’a başık açısının azaldığını ifade etti. Demir, “Zonguldak ilk İl olan illerden bir tanesidir. Zonguldak’ın ilk sanayi demir çelik sektörü ile başlamıştır. Zonguldak Türkiye’nin en eski ve en ağır sanayi illerden bir tanesi olmuştur. TTK’da kömür üretimi ile birlikte devreye girdikten sonra Zonguldak’ın Türkiye’de ki önemi daha da artmıştır. TTK’nın 1980’li yıllarda zarar etmesi nedeniyle Türkiye’nin Zonguldak’a bakış açısı azaldı” diye konuştu.
Büyük bir ivme yakalanmadığını belirten Demir, “Zonguldak sanayi son 10 yıla baktığımız zaman değişen bir grafiği yok, aynı yerinde kaldı. Üretim bazında artış yok, hatta kömür üretiminde biraz düşüş var. Bu yıl demir çelik sektöründe biraz artış var. Zonguldak son 10 yılda büyük bir ivme kazanmış değil” dedi.
TERMİK SANTRALLER
Zonguldak’ta kurulmaya başlanan termik santrallerle bölgenin büyüyeceğine inandığını söyleyen Başkan Demir, Zonguldak’ta şuan tüketilen elektriğin yüzdü 10’nun üretildiğini kaydetti. Demir şöyle devam etti: “Zonguldak’ın termik santrallerle büyüyeceğine inanıyoruz. Termik santraller olduğu müddetçe madencilikte büyüyecek. Demir çelik sektörü biraz büyür, kömür ve elektrik üretiminin çok daha fazla artacağını düşünüyoruz.”
“KÖMÜR ÇIKARMAK ÇOK ZOR”
Yerin yüzlerce metre altından kömür çıkarmanın zorluğuna da değinen Demir, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:
“Zonguldak’ta TTK’da yılda 2 milyon ton kömür üretiliyor. Bunun 1 milyon 400 bin tonunu TTK, 700 bin tonunu özel sektör üretiyor. TTK’nın sahasından üretiyor. 600 bin ton civarında koklaşabilir kömür üretiliyor. Türkiye’de 14 milyon ton tüketim var. Biz Zonguldak olarak Türkiye’nin yüzde 5’ini ancak karşılayabiliyoruz. Bu üretimi daha fazla yapabiliriz. Teşvikler yeni yeni çıkmaya başladı. Daha önce özel sektöre teşvik verilmemişti, geçtiğimiz hafta teşvik verildi. Bunun bir nebze üretimi arttıracağına inanıyoruz. Yer altından kömür çıkartmak çok zor bir iş. Zonguldak’ta domuz damcı ve kazmacı yetiştirmek için belki de bir talep de bulunacağız. Raporlarımız bitti, en kısa sürede ilgili yerlere sunacağız. TTK’da 12 bin çalışan var, özel sektörde 6 bin çalışan var. Zonguldak’ta yer altı işçisi bulmak zor, kalifiyeli elaman bulunabilse 3-4 ay içerisinde bu sayı daha yüksek rakamlara çıkabilir” dedi.
“ÖZEL SEKTÖRÜN KÖMÜRÜ TTK’DAN KALİTELİ”
Özel sektörün TTK’dan daha kaliteli kömür ürettiğini ileri süren Demir, özel sektör TTK’nın kömür üretemediği veya rantabl bulmadığı yerlerde üretim yapabilmesi nedeniyle yüksek tonajlar üretim gerçekleştiremediğini de ifade etti.Demir, “Özel sektör, yıllık 600-700 bin ton kömür üretiyor. Ancak bizim özel sektörün ürettiği kömür TTK’dan daha kaliteli kömür ve biz yevmiye başı hesap yaparız” diyerek değerlendirmelerini sürdürdü.
VERGİ TEŞVİKİ İSTEDİ
Zonguldak’a vergi konusunda da teşvik verilmesi gerektiğini söyleyen Zonguldak TSO Başkanı Demir, “Zonguldak’ta 1989 yılından beri özel sektör var. Yer altı madenciliği hiç teşvik edilmemiştir. Yer altı kömürüne özellikle de koklaşabilir kömüre teşvik yoktu. 10 gün önce teşvik verildi ama onda da eksik bir şeyler var, Zonguldak’a vergi indirimi konusunda teşvik yok. Vergi konusunda teşvik verilmesi gerekir ki biraz daha teşvik olsun. Bunun dışında Zonguldak’ta ki birikmiş para ve insan gücünü burada ki yer altına aktarmak için Zonguldak’a özel bir teşvik verilmesi lazım. Çünkü Zonguldak’ta üretilen kömür Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Dünya’da Zonguldak kömürü önemli madenlerden birisidir. İlk 3’e girebilecek bir maden kömürü var. Bunu yeryüzüne çıkartmak için teşvik şart, devletin de bu işe para vermesi gerekir diye düşünüyoruz. Şu anda özel sektörün çok fazla maddi güçleri yok, bu iş devlet eliyle birlikte yapılırsa inanıyorum üretim 2-2,5 katına çıkar” dedi.
İŞ KAZALARI
Zonguldak’ın grizu patlamaları ve göçüklerle gündeme geldiğini hatırlatan Demir, iş kazalarının önlenmesi ile ilgili de düşüncelerini paylaştı. Demir, iş kazaları konusundaki düşüncelerini şöyle paylaştı:
“Yer altında kaçınılır ve kaçınılmaz kazalar var. Kaçınılmaz kazalardan bir tanesi de grizu, ama engelleyebiliyor musunuz, engellersiniz. TTK olsun, özel sektör olsun yer altına çok büyük yatırımlar yapıyor. Gaz izleme istasyonlarımız var, takibinizi yapmazsınız böyle kazalar oluyor. Bu yine insana dayalı bir sistem, biraz daha yatırım olsa biraz daha ilgilenseler bu kazaların %1’e ineceğine inanıyorum.”
“KALİFİYELİ ELEMAN İÇİN ADIM ATTIK”
Bölgede kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını da belirten Demir, TSO olarak kalifiye eleman için adım attıklarını da ifade etti.
Kalifiye elemanın önemine değinen Başkan Demir, “Türkiye’de bütün odalar kalifiyeli eleman için çalışma yapıyor. Biz TSO olarak bir çalışma yaptık ve bitirmek üzereyiz. Biz merkezde 15 bin kişilik bir teknik lise kurulmasını isteyeceğiz, bunun kısmi yatılı olması gerekir. Köylerimizde ki gençler şehre pek inmiyor, yatırım olursa ancak şehre gelmek istiyorlar. Teknik lise kurulursa böyle bir sıkıntı kalmaz. Şuanda hangi dalda kaç kişiye ihtiyaç olduğu konusunda çalışma yapıyoruz. Hangi dalda ihtiyaç varsa ona göre okulu yönlendirip o dalda eğitim vermesini sağlamak istiyoruz. Bu okul için talep var. Zonguldak’ın geçmişinde bu var. Zonguldak ta buna alışıktır” diye konuştu.
TERSANALER…
Yaşanan krizinden Ereğli’de ki tersanelerin çok etkilendiğini belirten Başkan Demir, bunun sebebinin ise diğer bölgelerdeki tersaneler kadar mazisinin eski olmamasını gösterdi. Demir, “Ereğli’de ki tersane yeni yeni oluşmaya başlamıştı. Tam da krize denk geldi. 6 bin 500’e yakın çalışan vardı, etkilendiği anda bin 50 kişi çalışıyordu, şimdi ise 200-250’ye düştü. Ne kadar etkilendiğini buradan hesaplayabiliriz ve tersaneci arkadaşlarımız tersanelerini satmak zorunda kaldı. Gemileri yarım kaldı, yarım olarak satmak zorunda kaldılar. Çoğu sıkıntı çekti, gittiler. Ama yine de Zonguldak’ta tersaneciliğin önünü açmak için elimizden geleni yapıyoruz. Sayın milletvekillerimiz de bununla ilgili çalışmalar yapıyor. Ziraat Bankası ile bir çalışma yaptılar, tersanede yarım kalan gemilere ek bir kredi verip bitirmelerini sağlayacaklar. Şu anda müracaatlar başladı, inşallah başarılı olacaklar. Bu tabi ki yeterli değil, bunun peşinden devletimizin de bu arkadaşlarımıza yardım etmesi gerekiyor. Belli bir süre vergi almaması gerekir. Çünkü onların ellerinde ki tüm varlıkları gitti. Yeniden işçi almak, sigorta ödemek, vergi ödemek onlara çok zor gelir. Hükümetimizin, devletimizin biraz daha bu konuya yardımcı olursa ben daha da büyüyeceğine inanıyorum” dedi.
BÖLGESEL TEŞVİK
Teşvik konusuna da değinen Başkan Demir, Zonguldak’a bölgesel teşviğin gerekli olduğunu ifade etti. Demir, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Zonguldak zaten teşvik kapsamında bir bölge ama Zonguldak’ta olan teşvik diğer illerde de var. Zonguldak’a bölgesel teşvik verilmesi gerekiyor. Yatırımcının Zonguldak’a gelmesi için daha ayrımcılık olması lazım. Verilecek teşviklerin yüzdelerinin Zonguldak’ta daha fazla olması gerekir” dedi.
“İHRACATTA TÜRKİYE 7’CİSİYİZ”
Demir, Zonguldak’ta üretilmiş ihraç ürününün pek fazla olmadığını belirterek, ihracatın artması için teşvikin gerekliliğine dikkat çekti. Her şeye rağmen Zonguldak’ın ihracatta Türkiye 7.si olduğunu hatırlatan Demir, “Zonguldak’ın ihracatta ürettiği ürün pek yok. İhraç ettiği kalorifer petekleri, mobilya, mıcır ihraç ediliyor. Ama ancak ihracatta Türkiye’de 7. sıradayız. İhraç edilen malların yüzde 10’u Zonguldak’ta üretiliyor. Zonguldak biraz daha teşvik edilirse ihracat daha fazla olmuş olur. Zonguldak’ta orman ürünlerine teşvik yok. Zonguldak’ın da yüzde 60-65’i orman. Orman ürünlerine teşvik verilse mobilyacılar artar ve ihracat ta artar. Ateş tuğla yapımı da teşvik edilse ihracat artar” diye konuştu.
FİLYOS VADİSİ
Filyos’un önemine dikkat çeken Zonguldak TSO Başkanı Demir, “8 milyon metre karelik alanı kapsayan Filyos Vadisi Projesi çok büyük önem arz ediyor. Filyos’da yapılması düşünülen 2 tane termik santral var, 19 tane HES projesi var, bir liman var, demir-çelik, mobilya fabrikası projesi var. 14 Milyar dolarlık yatırım yapmak için bekleyen firmalar var. Bakanlık yetki verdi, biz çok iyi takip ediyoruz. Burası Endüstri Bölgesi ilan edildi. Endüstri Bölgesi Müdürlüğü’nü TSO’da biz kurduk. Şuanda talepleri biz alıyoruz. Alıp, inceleyip gerekli bakanlığa biz gönderiyoruz. Beklentimiz; Yer tahsisinin bir an önce yapmasını bekliyoruz. 14 Milyar dolar yatırım bekleyen firmalar var ama yer tahsisi yapılmadığından yatırım yapılamıyor. Filyos Projesi de yatırımcıyı bekliyor. Filyos’da Zonguldak gibi bir Zonguldak daha oluşacak. Ama sadece Zonguldak’a değil Bartın, Karabük ve iç Anadolu’ya hizmet edecek bir yer olacak. İstihdama katkı sağlayacak. 2015 Yılının sonunda bacalardan dumanların çıkmasını umut ediyor, bekliyoruz” dedi. Başkan Demir, ayrıca “2023 Yılının hedefinin başında Filyos Vadisi Projesi ile birlikte teşviklerle birlikte mevcut üretimin artırılması, yatırımcının da gelmesiyle Zonguldak üretimini ikiye katlamaktır. Buraya teşvik Düzce ve Bartın’daki teşvik gibi olmamalı. Buraya özel bahsettiğimiz sektörlerde teşvik verilmeli” dedi.
KADIN GİRİŞİMCİLERE ÖVGÜ
Kadın girişimcilerinin yaptıklarını anlatan Başkan Demir, “Bizim Kadın Girişimciler kurulumuz var ve ‘İş’te Kadın Projemiz’ var. Kendileri çok güzel çalışıyorlar. ‘İş’te Kadın Projemizi yaptık ve çok başarılı olundu. BAKKA ile yaptığımız çalışmada 150 kadına sertifika verdik, 150 kadından 30 tanesi ev kadınıydı ve iş sahibi oldular“ dedi.
“ÜNİVERSİTE KENTİ OLUYORUZ”
Son zamanlarda Zonguldak’ın üniversite kenti olduğunu söyleyen Başkan Salih Demir, Zonguldak´ın sadece kömür kenti olmadığını da vurguladı. Demir, “Zonguldak’ta 1950’lerde üniversite yoktu ama maden mühendisi yetiştirdiği okulları vardı. Zonguldak, üniversite kenti olacak. Bir öğrencinin bir asgari ücretlinin katkısı kadar katkısı oluyor. 22 Bin öğrencimiz var. Bilmeyen Zonguldak’ı karanlık, sadece kömür kenti olarak görüyor. Zonguldak’ı gelip gören, tanıyan Zonguldak’ı tercih ediyor. Tanıtım ihtiyacımız var, bunu da sağlarsak üniversitemize ilgi artar” dedi.
Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2013, 07:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER