Elektrik ve doğalgaza yüzde 9 zam!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik ve doğalgaza yüzde 9 oranında zam yapılacağını açıkladı.

Elektrik ve doğalgaza yüzde 9 zam!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önümüzdeki aydan itibaren doğalgaz ve elektriğe yüzde 9 zam yapılacağını açıkladı.

ZAMLAR NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla yüzde 9’luk fiyat artışına gidiyoruz dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında görüşme gerçekleştirdi. Kabulünün ardından basın mensuplarının, “Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında artışa gidilip gidilmeyeceğine” yönelik sorusuna Bakan Yıldız, şöyle cevap verdi:

“Enerji maliyetlerimizin çok fazla arttığını doların 2,28-2,29’ları gördüğünü biliyoruz. Enerji sektörü için doların değerin artmış olması çok önemli bir dezavantaj. Türkiye son 24 aydan bu yana herhangi bir fiyat artışına gitmedi. Onu yerli kaynaklarımızla, su kaynaklarımızla, rüzgar kaynaklarımızla telafi etmeye çalıştık. Bu yıl içerisindeki su rejimindeki düzensizlikler, yağış azlığı bizi bunları dengelemeyecek noktaya da getirmiş bulunuyor. Hem elektrik hem de doğal gaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla Ekim, Kasım ve Aralık aylarını içermek kaydıyla yüzde 9’luk bir fiyat artışına gidiyoruz. Bütün bunlara rağmen bizim konutta AB ülkeleri arasında en ucuz dördüncü bu fiyat artışlarına rağmen, sanayi de en ucuz birinci, doğal gazda da hem sanayide hem de konutlarda hala Avrupa Birliği ülkeleri arasında en ucuz birinci sırada yer alıyor.

Bizim HES’lerdeki üretmediğimiz elektriğin yağış azlığından dolayı üretmediğimiz elektriğin farkı 3 milyar liranın üzerindedir. Türkiye özellikle elektrik üretiminde yüzde 25’ler seviyesinde su kaynaklarından yararlanırken bugün neredeyse yüzde 17-18-19’lar da yıl sonunu kapatacağız. Aradaki farkı başka kaynaklarla ithal ve diğer kaynaklarla karşılamak zorunda kaldık.

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2014, 13:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER