ERDEMİR OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE&8230;

ERDEMİR OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE&8230;

gundemeregli.com-

Paslanmaz çelik konusunda da araştırma içersinde olduklarını belirten Tar, entegre tesis ile çalıştıklarını ifade etti.


YönetimKurulu Başkanı Fatih Tar konuyla ilgili Dünya Gazetesi´ne açıklamalarda bulundu.
Hükümet üyelerinin yerli otomotiv konusundaki açıklamalarından heyecan duyan ve bu konuda kendisine de görev düştüğüne inanan Erdemir, sektörün ihtiyacı olan daha inovatif ürün üretmek için kolları sıvıyor. İkinci yüksek fırını Zübeyde´yi reline´a alan Erdemir´in yeni projelerini anlatan Tar, mevcut durumda da otomotiv sektörünün kullandığı yassı çeliğin yüzde 35-40´ını kendilerinin verdiğini kaydederek gelişimin sanayileşmeden geçtiğini ve sanayileşmenin temelinin de yassı çelik olduğunu söyledi. Hükümetin çok büyük projeler ortaya koyduğunu ve bu hedeflerden kendilerinin de motivasyon aldığını ifade eden Tar, yeni yatırımlar için fizibilite çalışmaları yaptıklarını aktardı. Tar, Erdemir´in Türkiye´nin en büyük sınai grubu olduğuna ve her yıl mutlaka yeni yatırımlar yaparak da ilerlediğine vurgu yaparak Ankara´dan kulaklara hoş sesler geliyor. yeni teşvik bizi daha fazla teşvik edecek. Biz yıllık ortalama 300-400 milyon dolar yatırım yaparak gideriz. Bu gelişmeler bizi daha çok coşturacak ifadelerini kullandı.

Paslanmaz çelik içinde bakıyor

Tar, ayrıca paslanmaz çelik alanında yatırım için de araştırma içinde olduklarını söyledi. Tar, Paslanmaz çelik üretmiyoruz. Ancak şu anda bu, üzerinde çalıştığımız, incelediğimiz bir konu. Pazarın büyüklüğünü fizibl görürsek gireriz diye konuştu. Paslanmaz çelik yatırımının kendileri için şu anda birincil öncelik taşımadığını da kaydeden Tar, Bu işe girer miyiz? Neden olmasın. Ama Erdemir girdiğinde Erdemir´e yakışır şekilde girer. Paslanmaz çelik alanına girersek entegre tesisle gireriz dedi.

Paslanmaz çelik alanında Güney Koreli Posco´nun Kocaeli´nde yatırım çalışmaları devam ediyor.

Pazar getiren projeye açık

Erdemir´in hammadde ihtiyacının önemli bir kısmını ithalat yoluyla karşıladığını ve ithalatın payını azaltmak istediklerini vurgulayan Tar, kendi hammadde kaynaklarına sahip olma doğrultusunda yurtdışında yatırım fırsatlarını takip ettiklerini söyledi.

Tar, sadece maden yatırımı bakmadıklarını kendilerine uluslararası bankalardan sektörlerindeki şirket satın alma fırsatlarıyla ilgili de birçok bilginin geldiğini söyledi. Tar, Bize pazar getiren her türlü projeye açığız diyerek şöyle devam etti: Örneğin bize bunlardan gelen Brezilya´da bir yatırım önerisi var. Sadece demirli maden satın alma değil, haddehane kuralım diye önerenler var. Avrupa´da da arayış içindeyiz. Satışlarımızı, pazar payımızı artıracak her türlü yatırım olabilir dedi.
Tar, Türkiye´de de maden yatırımı yapabileceklerini belirterek, yeni teşvik sistemi kapsamında değerlendirmeler yaptıklarını söyledi.

Erdemir, ihtiyacı olan demir madeninin yüzde 35-38´ini kendi madeninden ve Türkiye´deki diğer madenlerden karşılıyor. Kömürde ise 5 milyon ton üzerindeki yıllık kullanımının 300,000- 400,000 tonu yerli, gerisi ithal. Tar´ın verdiği bilgiye göre, Erdemir´in yıllık 1 milyar dolara yakın kömür, 800-900 milyon dolar civarında da demirli maden ithalatı bulunuyor.

Ar-ge merkezi kurmaya hazırlanıyor

Tar, Mamül geliştirmeyi biliyoruz ama yeni dünyalara açılmak istiyoruz dedi. Onun için bu yıl içinde Erdemir bünyesinde bir ar-ge birimini hayata geçireceklerini de açıklayan Tar, Hem üretim süreçlerinde iyileştirme, hem de müşterilerin özel ihtiyaçlarına yönelik ürün geliştirme amaçlı bir ar-ge´yi hayata geçireceğiz diye konuştu.

Satış miktarı 2011 ile aynı olur

Çelik fiyatlarında dalgalı seyrin sürmesine karşın, 2012 ortalamasında fiyatların 2011´in altında kalmasını beklediklerini söyleyen Tar, bu doğrultuda karlılıkta da 2011´in gerisinde kalacaklarını ifade etti.

Tar, 2012´de satış miktarını 2011 ile aynı seviyede tutmaya çalışacağız. Ama karlılık 2011´in altında kalır. İlk üç aya bakınca, geçen yılın rakamları yakalanacak gibi görünmüyor diye konuştu.
Erdemir Grubu, 2011´de 7.5 milyon ton ham çelik üretimi ve 6.6 milyon ton nihai mamul satışı gerçekleştirdi. Konsolide satış gelirleri 8.9 milyar lira, net karı ise 1 milyar lira oldu.

Yüzde 100 Erdemir emeğiyle Zübeyde baştan yaratılacak

Türkiye´de 10 tane yüksek fırın var. Bunların ikisi Erdemir´de. Yüksek fırınlarda refrakterlerin yenilendiği, fırının tüm sistemlerinin elden geçirilip modernize edildiği bakım periyodu ´reline´ olarak adlandırılıyor. Her reline´lar arasında geçen süreye ise ´kampanya ömrü´ deniyor. 2008´de 1. yüksek fırını Ayşe´yi reline´a alan Erdemir şimdi 90 günlük bir süre içinde Zübeyde´yi bir anlamdan baştan yaratacak. Modernizasyon çalışması için ayrılan bütçe 45 milyon dolar. Erdemir Genel Müdürü Oğuz Özgen, daha önce hem Ayşe´nin hem Zübeyde´nin bakıma alındığını ve bu süreçleri ABD, Japon ya da Hollandalı ekiplerle yaptıklarını anlatarak Bu defa yüzde 100 Erdemir işçilerinin eseri olacak dedi. 24 saat boyunca hiç ara vermeden çalışacaklarını ve Zübeyde´nin hem kapasitesinin artacağını hem de daha verimli çalışacağını bildirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar ise sorular üzerine Bu süreçte bir üretim kaybı yaşayacağız. Ancak kontratlı müşterilerimiz açısından bir sıkıntı olmaz. İsdemir´den slab getirerek haddeliyoruz...Ancak reline sonrasında yıllık 100,000 tonluk üretim artışı sağlayacağız dedi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, reline sonrasında kömür enjeksiyon oranlarında sağlanacak artış ve yıllık 100,000 tonluk üretim artışı ile yıllık 16-18 milyon dolar kazanç sağlanacak

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2012, 12:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER