EREĞLİ’DE EN ÇOK SATAN ARAÇ MARKASI BELLİ OLDU

EREĞLİ’DE EN ÇOK SATAN ARAÇ MARKASI BELLİ OLDU
 
 
gundemeregli.com-Kdz. Ereğli’de 2013 yılı otomotiv sektörü yine satış rekorlarının kırıldığı bir yıl olarak geride kaldı. Son iki yılda büyüyen sektörde yine birinciler değişmedi.

Ereğli İlçesi’nde geçen yıl en çok satan otomotiv markaları da belli oldu. Bayii satışlarda volkswagen birinci marka olurken, İkinci Fiat, üçüncü Renault. Dördüncü marka ise Ford oldu.

Zonguldak’ta Otomotiv Pazarında liderliğini son 5 yıldır elinde bulunduran ve 52 kişiye istihdam sağlayarak bölgede işsizlik sorununa da önemli katkılar sağlayan Fiat Keleşler Otomotiv bu yılda adından söz ettirerek volkswagenin ardından ikinci oldu.

Sektörde Pazar payını daha da yükseltmeye devam eden FİAT tüm olumsuzluklara rağmen 2013 yılını da başarılar ile kapattı.

Otomotiv sektörü dışında, otelcilik sektöründe de faaliyet gösteren Fiat Keleşsan, Keleşler Otomotiv Ana Bayisi Keleşsan Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş Otomotiv Piyasasında son iki yıldır ciddi oranda bir büyüme olduğunu dile getirdi.

OTOMOTİV PAZARI BÜYÜYOR.

Türkiye genelinde satışların 800 Binli seviyeye oturarak bir istikrar söz konusu olduğunu ve her ne kadar istikrarda olsa, devletin otomotiv sektörü üzerinden almış olduğu muazzam derecede bir vergi var olduğunu anlatan Keleş şunları söyledi: “Bu sektörün büyümesi Türk Otomotiv Endüstrisi açısından çok önemli. Fakat şöyle bir sıkıntı oluşuyor. Daha önceki yıllarda Ticari araç pazarı ile otomotiv pazarı birbirine yakındı. Fakat son zamanlarda, son iki yıldır bilhassa otomotiv pazarı büyümeye başladı. Ticari araç pazarı dağılmaya başladı. Bunu niçin söylüyorum; Türkiye, Avrupa’nın en büyük Ticari araç üreticisi konumunda. Dolayısıyla Türkiye’deki pazarın, mesela ticari araçların küçülmesi bizim açımızdan ciddi oranda iyi olmayan bir duruma yol açıyor. Dolayısıyla burada vergi yükünün bir miktar daha azaltılması yada Karayolları kantar uygulamalarının yada SRC (Mesleki Yeterlilik Belgesi) gibi normal müşteriye tüketiciye işlerinde lazım olmayan aslı, astarı olmayan şekilde dedikoduya dönüşerek ve dönüşmesinden ötürüde bu pazarda ciddi anlamda bir küçülme oluyor. Bu ilerleyen dönemlerde artarsa eğer, bunun Türkiye Ekonomisine çok olumlu katkısı olacaktır, Bizim gibi ticari araç üreten bir firmanın distribütörüne faydası olacaktır.

“5 YILDIR ZİRVEDEYİZ”

KELEŞSAN Fiat markası olarak, son 5 yıldır Zonguldak ilinde pazar lideriyiz. Fakat bu yıl pazarda oyuncular değişti. Türkiye genelinde otomotivde Wolksvagen birinci marka. Hafif ticari araçta ise İkinci marka Renault. Üçüncü marka Ford. Dördüncü Marka Fiat oldu. Dolayısıyla bu sonuçlara baktığımız zaman; yine kendimizi başarılı olarak görüyoruz. Wolsvogen markasından sonra Zonguldak pazarında 2.markayız Karabük pazarında birinci markayız. Yani faaliyet gösterdiğimiz yerlerde bulunduğumuz her bölgede markamızın Türkiye geneli ortalamasının üstündeyiz. Hepsinde ikinci markayız. Biz Bartın, Karabük, Kastamonu, Zonguldak ve Ereğli olmak üzere 5 yerde satış noktamız var. Bir tanesinde birinci markayız. Buda markamızı en iyi şekilde temsil ettiğimizi gösteriyor.

“TOFAŞ BAYİİ KONSEY TEMSİLCİLERİ OLARAK, BENDE KENDİ BÖLGEMİZİ TEMSİL EDİYORUM”

Bu yıl Sektörün beklentisi, bir önceki senenin hemen hemen aynısı olacak gibi. Biz bu düşüncesindeyiz. Fakat kurlardaki artış, faiz oranlarındaki artış, bu bandın biraz daha altında kalacağını gösteriyor. Yüzde 20‘lik bir küçülme söz konusu olacak. Bununla ilgili önümüzdeki hafta Tofaş yönetimi ile bayii konsey temsilcileri toplantımız olacak. Bayii konsey temsilcileri olarak bende kendi bölgemizi temsil ediyorum Tofaş 9 farklı bölge müdürlüğü tarafından yönetiliyor. İlk yapılan bütçeler muhtemel aynı olmayacak gibi gözüküyor.

Bunun için orada daha net sonuçlar ortaya çıkacak. Önümüzdeki hafta Perşembe günü beklentilerimizi bizlerde analize edeceğiz ama Pazar dinamiklerinde fazla bir değişiklik olmaz! Kurlar satışları düşürecek, kurların artması ithalatı azaltır, iç pazarda da biraz artış olarak yerli üreticide dışarıya bağlı!

Ümit ediyorum ki pazar bu seviyelerde kalır ki çünkü ciddi istihdam yaratan bir Sektör Otomotiv Endüstrisi. Bir bayilik 25-30 kişilikten aşağı dönmüyor, Bugün Organize Sanayi’deki üreticiye bakıyorsunuz. İstihdam rakamlarına bakıyorsunuz bir otomotivci olarak ben 52 kişi çalıştırıyorum. Sadece bayiliklerimde, Bir fabrika kadar adam çalıştırıyoruz dolayısıyla bu fabrikaların ayakta durabilmesi için Otomotiv Endüstrisinin ayakta kalmasında yarar var.

“HİZMET KALİTESİ ANLAMINDA EN İYİYİZ”

3 yıldır Turizm alanında faaliyet gösteriyoruz. 3 yıl olacak Şubat ayında. Bir şehir otelimiz var 3 yıldız kapasiteli; 72 odalı 144 yataklı. Şehirdeki Anadolu otelden sonraki 2. Tesis. Hizmet kalitesi anlamında en iyisi diyebilirim. En çok beğenilen ve en yeni müşteri kazanan bir tesis. Ereğli’nin tabii içinde bulunduğu durum Turizm olayını da etkiliyor. Çünkü Ereğli turistik bir yer değil, yada elindeki Turizm kaynaklarını çok verimli kullanmıyor. Bunun için birlikte bütün bir faaliyet yapılması gerekiyor. Bunda Belediye, Turizm Müdürlüğü, Kaymakamımız, bunun içerisinde turizm için sadece masa başında değil de eylem planları gerekiyor. Erdemir de dahil bunun içinde, Endüstrinin oluşumunun bir band şeklinde gösterilmesi de olabilir. Bir takım projeler var, kafamızda ama bunlar için çalışma ortamı maalesef yaratamadık şehirde! Yeni bir yatırım olmayınca şehir otelciliğinin de gelişmesi pek mümkün değil maalesef. Ama bu yıl bildiğim kadarıyla Erdemir’in yeni birkaç yatırımları olacak, Dolayısıyla şehir otelciliğinde bir büyüme olacak şu anda arz fazlası var Ereğli’de kapasite doluluk oranlarına baktığınız zaman yüzde 50 yüzde 60’ları geçmez. Kalanıda boş. Bunu da öyle tahmin ediyorum. Erdemir in yapacağı yatırım bir miktar 10 puanlık bir artış olur herkesin doluluk oranında, fazla yatak var. Ereğli’de eskiden tesis yoktu, bugün fazlası var ama olsun en azından; burası bu anlamda marka olmaya başlarsa, yani bu iş uzun soluklu bir iş bir-iki günle olacak iş değil. Fırsatı değerlendiren arkadaşlarımız oldu. Yoklukta var olanlar tesisi daha iyi kazandılar. Ama bugün tabii iş biraz daha farklılaşıyor. Konaklama lokasyonu olma yolunda da hızla ilerliyor. Buna Akçakoca, Zonguldak otellerinden elindeki tüm otellerin hizmet kalitesi üst seviyede olduğu için tekrar bu avantajımızı elimize almaya başladık.

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2014, 13:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER