Kredi Kartı borçları yeniden yapılandırılacak

Kredi Kartı borçları yeniden yapılandırılacak

Kredi Kartı borçları yeniden yapılandırılacak

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti GenelMerkezinde çalışmalarını sürdürdü. Parti çıkışında basın mensuplarınaaçıklamalarda bulunan Yıldırım, dün Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısıyaptıklarını belirtti. Yıldırım, dünkü toplantıda belli başlı birkaç konuyu elealdıklarını anlatarak, Bunlardan bir tanesi tüketici kredileri ve kredikartlarıyla ilgili uygulamalarda bazı değişiklikler yapıldı. Genel kredi taksitsınırını 9 aydan 12 aya çıkardık. Bazı ürünlerde kredi taksit sayısı azolabiliyor ama her halükarda 12 aydan daha fazla olmuyor. Kredi kartlarınınborç bakiyelerini yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Yani, ödüyorsunuzbaştan yapmışsınız taksitleri sonradan ödeme zorluğuna girerseniz 72 aya kadaryeniden yapılandırma, bir kereye mahsus, imkanı getiriyoruz. Bu ihtiyaçkredileriyle ilgili düzenleme. Ayrıca, tüketici kredilerindeki vade azami 36aydı, bunu 48 aya çıkarıyoruz. Konut kredilerinde özkaynak kredi diye iki bölümvardı, 100 bin liraya ev alacaksanız 75 bini kredilendiriyor, 25 bini sizveriyordunuz. Burada 5 puan arttırdık. Bankalar yüzde 80e kadarkredilendirecek, yüzde 20sini de alıcı verecek ifadelerini kullandı.

Yatırımve katılım bankaları, finansal kiralama işlemlerinde kredi teminat oranıuygulamasında istisna getiriyor ve yüzde 100ünü kredilendirebileceklerdiyen Yıldırım, Bir başka düzenleme, bankaların verdiği kredilerdesermaye yeterlilik oranı diye bir şey var. Verdiği kredi ödenmezse bunun birkarşılığı var. Burada, katılım bankalarıyla diğer bankalar arasına farklılıklarvardı. O farkı aradan kaldırıyoruz, aynı kriter, aynı kural katılım bankalarınada uygulanacak. Bankalarla katılım bankaları arasındaki fark tamamen kalkmışolacak. Malum, kredi kartı gelirinin dört katı ile sınırlı. Yani, kredilialışveriş. Diyelim bin lira geliriniz varsa 4 bin lira. Asgari ücret bin 300 TLolduğu için 5 bin 200 en az kredi kullanma limiti, kredi kartı için, çıkmış oluyorşeklinde konuştu.

Gıdakomitesinin yeniden yapılandırılmasını kararlaştırdık

Enflasyonun arttığını belirten Yıldırım,Artış sebebine baktığımız zaman gıda fiyatlarındaki ani dalgalanmalarıngenel anlamda enflasyonun artmasına sebep olduğunu görüyoruz. Bunun için buartışlar, bir ay sivri biber, bir ay limon artıyor. Bu artış enflasyonu, o ayki, neredeyse üçte birini teşkil ediyor. Bu durumun dikkatle incelenmesi lazım.Bu amaca yönelik olarak da gıda komitesi zaten vardı, gıda komitesinin yenidenyapılandırılmasını kararlaştırdık. Buna göre, Başbakan Yardımcısı MehmetŞimşek, Ekonomi, Gıda Tarım Bakanı, Gümrük Bakanı, Kalkınma Bakanı ve MaliyeBakanından oluşan gıda komitesi gıda enflasyonundaki ani dalgalanmaları mercekaltına alacak ve burada alınması gereken tedbirleri vakit geciktirmeden anındaalacak. Bu komitenin sekretaryasında Merkez Bankası yürütecek. Bu komite, nezaman ne iş yapacak? Bir kere gıda fiyatları üreticiden tüketiciye giderkentakip altına alacak. Tarlada bir lira olan mal, tezgahta 10 liraya kadarçıkabiliyor. Üretici ben üretiyorum, kazanamıyorum diyor. Peki bu para nereyegidiyor? Bunun ortaya çıkarılması konusunda gıda komitesi ciddi bir çalışmayapacak. Bir kötü amaçlı fiyatlarla oynama varsa gerekirse ette yaptığımız gibigeçici ithalat yapacak. Hal yasasından kaynaklanan bazı sorunlar var. Bunlarıinceleyecek ve buradaki aksaklıkları giderecek. Desteklerin üreticiye doğrudanyansıması için gerekli kararlar alacak. Lisanslı depoculuk yaygınlaştırılacak.Fiyat artışlarının önüne geçilecek. Tarım bankacılığı teşvik edilecek. Gıdakomitesinin işi, gıda, sebzede, meyvede temel gıda maddelerinde yaşanan artışınolmaması için tedbir almak ve piyasada kontrol altına almak için faaliyet içinegirmiş olacak. Haksız yere enflasyonun yükselmesinin önüne geçilecekdedi.

“Kredikartında gıda alımında taksit yok”

Yıldırım,açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, kredikartı kullanımında gıda alışverişinde taksitlendirme yapılıp yapılmayacağınailişkin sorusuna, Yıldırım, Kredi kartında gıda alımında taksit yok.Elektronik ile ilgili, yerli elektroniklerin teşvik edilmesi konusundatedbirler var cevabını verdi.
Kredi kartının borç bakiyelerinin yapılandırılmasına ilişkin Yıldırım, Şukadarını söyleyeyim. Takipteki alacaklar, yüzde 4 seviyesinde toplamkullanımın. Öyle çok büyük oranlar değil ama yine de bir sıkışıklık vardedi.

Köykorucularına yönelik çalışma

Köykorucularına yönelik çalışmanın olup olmadığının sorulması üzerine BaşbakanYıldırım, Sorunlarını kapsamlı olarak dinledik, bunun üzerine sözvermiştik. Adımını da attık. Bu adım, köy korucuları malum bugün de Eruhta birköy korucumuz şehit oldu. Bunlar jandarma, polisle beraber terörle mücadeleediyorlar. Ancak, talepleri şu, Jandarmanın sahibi, polisin sahibi var, Biz deİçişleri Bakanlığı bünyesinde gözüküyoruz ama bizi tam olarak Bakanlıksahiplenmiyor. Kendimizi öksüz hissediyoruz diyorlar. Böyle bir yasal boşlukvar. Bunun üzerine İçişleri Bakanımız hemen çalışmaları başlattık. Geçici köykorucularının konularını takip etmek, sorunlarını çözmek üzere daire başkanlığıkurdu. Bunun işi, geçici köy korucularının her türlü konularıyla yakındanilgilenmek, ihtiyaçlarını karşılamak, terörle mücadele konusunda fedakarlıkgösteren bu insanların mağduriyetleri yaşamalarının önüne geçmek şeklindekonuştu.
Gıda alımında kredi kartı taksitlendirmesinin olmayacağının hatırlatılmasıüzerine Yıldırım, Diyelim bir yerde yemek yediniz, bizim geleneğimizde buyok. Bu şekil talepler var ama bunlar bu düzenleme gerektirecek aciliyettedeğil. Bunun için bunu kapsam dışı bıraktık dedi.
Kılıçdaroğlu ile bu hafta içinde görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerineYıldırım, Olur gerçekleşir. Biz görüşeceğiz. Kısa sürede diyekonuştu.

PKKneyse bizim için PYD, YPG odur

Amerika’nınPYDye yardım yapacağı yönündeki iddialara ilişkin soru üzerine BaşbakanYıldırım, Biz bu konuda Amerika ile anlaşamıyoruz. Biz YPG, PYD olsun,PKKın isim değiştirmiş uzantısıdır diyoruz. PKK neyse bizim için PYD, YPGodur. Kürt kardeşlerimizle bir alakası yok. Irakta da kardeşlerimiz var. Birterör örgütüyle başka bir terör örgütünü yok etmek için bir mücadeleyegirilmez. Bir terör örgütünü kullanarak bir başka terör örgütünü yok etmeyekalkarsanız sonra o terör örgütü de başınıza bela olur. Eğer hala böyle birkararın arkasındalarsa bunun ancak esefle karşılarız, doğru bir iş değildir.Bu, Suriyedeki sorunu çözmez, daha da karmaşık hale getirir. Halbuki zamanartık Suriye sorununun çözülme zamanıdır, bu konuda da bütün paydaşlara tarihisorumluluk düşmektedir. Aksi halde binlerce insan hayatını kaybediyor, evinden yurdundanoluyor. Bu ıstırabı artık sona erdirmek hepimizin Suriyede söz sahibi olanbütün ülkelerin en öncelikli görevidir açıklamasında bulundu


Başka bir gazetecinin, OHALin süresi uzatılacak mı? sorusunaYıldırım, OHAL devam ediyor. Şartlar gerektirirse tekraruzatılabilir karşılığını verdi.

CHPLideri ile yapacağı görüşmenin hatırlatılması ve MHP Lideri ile görüşmeningündeme gelip gelmeyeceği konusuna ilişkin soru üzerine ise Başbakan Yıldırım,MHP lideri ile de gayet tabii. 3 parti genel başkanları olarak bir kararaldık. En azından acil ihtiyaç niteliğindeki anayasada değişiklik ihtiyacı var.Bu değişiklikleri bir uzlaşmayla yapalım. Bunun üzerine her partiden birarkadaşımız görevlendirildi. Bizden Abdülhamit Gül Bey. Bir süreden beri çalıştılar.Bu çalışmayı, tekrar Genel Başkanlar tarafından değerlendirilip olurlarıverildikten sonra hayata geçirmek lazım. Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ilegörüşme yapma ihtiyacı var, görüşüp bu konuyu karar bağlamamız yerindeolur şeklinde konuştu.
Başbakan Yıldırım, Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin bu hafta içinde olabileceğineişaret etti.

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2016, 07:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER