Maden işçileri yine eylem başlattı

Kdz Ereğli´ye bağlı Kandilli beldesindeki bir özel maden ocağında 18 kişinin işten çıkartılmasına tepki gösteren maden işçileri, eylem başlattı.

Maden işçileri yine eylem başlattı
Kdz Ereğli´ye  bağlı Kandilli beldesindeki bir özel maden ocağında 18 kişinin işten çıkartılmasına tepki gösteren maden işçileri, eylem başlattı.
Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde faaliyet gösteren ve HEMA Endüstri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağından 18 maden işçisinin işten çıkartılmasına, ocakta çalışan diğer maden işçileri tepki gösterdi. Bu sabah maden ocağı önüne gelen yaklaşık 300 kadar işçi ocağa inmeyerek üretimi durdurdu. Genel Maden İşçileri Sendikası´na (GMİS) üye maden işçilerinden bir kısmı sadece emniyet açısından madene inerken diğer işçiler, arkadaşları geri işe alınana kadar ocağa inmeyeceklerini söyledi.
GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 2,5 aydır Türkiye Taş Kömürleri Kurumu (TTK) ve HEMA yetkilileri arasında yaşanan sorunu çözmeye çalıştıklarını söyledi. Bugün sabah itibariyle 18 işçinin iş akitlerinin fesih edildiğini ifade eden Mutlu İşçi arkadaşlarımız 2,5 aydır huzursuz şekilde ocağa inip çalışıyor. Bu da iş güvenliğini tehlikeye sokuyor. Bugün sabah itibariyle 18 arkadaşımızın iş akitleri fesih ediliyor. Bugün son günleri. Kıdem tazminatları hesaplarına yatırılacak. Oysa biz günlerdir bu arkadaşlarımızın atılmaması için mücadele ediyoruz. Biz iş yeri temsilcisinden iyi niyet göstergesi olarak bu 18 arkadaşımızın işten atılmama şartıyla iş yerimizi yaşatmak için mücadelemizi beraber sergilemek istiyoruz. Artık bıçak kemiğe dayandı. Diğer işçi arkadaşlarımız arkadaşlarına destek vermek için madene inmeyerek bu eylemi başlattılar dedi.
GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu; Enerji Bakanlığı, TTK, HEMA, GMİS yetkilileri ile bölge milletvekili Ercan Candan´ın sorunun çözümü için Ankara´da bir araya geldiklerini, Enerji Bakanlığının HEMA´nın hazırlayacağı hukuki raporu beklediğini anlattı.
İşten çıkartılanlar arasında bulunan 7 yıllık maden işçisi Zeki Turhan, mağdur olduklarını ve buradan çıkartıldıktan sonra iş bulamayacağı korkusunu yaşadığını dile getirdi. İşten çıkartılan madencilerden Yılmaz Sarıkan da, 10 yıldır aynı maden ocağında çalıştığını ve 3 çocuk sahibi olduğunu belirterek, sorunun bir an önce çözülmesini beklediğini ifade etti.
Maden ocağının başında toplanan işçiler, 18 arkadaşlarının işe geri alınana kadar ocağa inmeyeceklerini ve eyleme devam edeceklerini dile getirdi.
Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2014, 08:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER