Uygulama 1 Ocak’ta başlıyor

Uygulama 1 Ocak’ta başlıyor

Uygulama 1 Ocak’ta başlıyor

13milyon çalışanı kapsayan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik katılımuygulaması 1 Ocak’ta başlıyor. Çalışanlara 2 ay içinde çıkma hakkı tanınacak.Cayma hakkını kullanmayanın hesabına ise bin lira ek devlet katkısı yatacak.

45 yaşın altındakiücretli çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine otomatik katılımınısağlayacak uygulama için geri sayım başladı. Emeklilikte ikinci maaş imkanısağlayacak sistem, 1 Ocakta start alacak. 13 milyon çalışanı kapsayanuygulama, sistemde kalınmasını teşvik edecek pek çok destek de içeriyor.Bunlardan biri de bin TLlik devlet katkısı. Düzenlemeye göre; 45 yaş altındakiücret karşılığı çalışanlar, işverenleri aracılığıyla bir emeklilik planınadahil olacak. Çalışan isterse 2 ay içinde sistemden çıkabilecek. Bu süredeçalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsusolmak üzere, bin lira ilave devlet katkısı sağlanacak. Bu destek, yüzde 25likdevlet katkısına ek olarak sunulacak. 2 ay sabredip cayma hakkınıkullanmayanların hesabına bin lira devlet katkısı yatırılacak. Ancak hem binliralık hem de yüzde 25lik devlet katkısını eksiksiz çekebilmek için en az 10yıl prim ödeme ve 56 yaşını doldurma koşulu aranacak. 3 yıldan önce sistemdençıkanlar devlet katkısı alamayacak. Sistemde 3-6 yıl arasında kalanlar katkınınyüzde 15ini, 6-10 yıl arasında kalanlar yüzde 35ini alabilecek. 56 yaşınıdoldurmamış ancak 10 yıl para yatırmış olanlar ise devlet katkısının yüzde60ını almaya hak kazanacak. BESten emeklilik hakkı elde edenler ile vefat veyamaluliyet nedeniyle ayrılanlar katkının tamamını alacak.

EMEKLİLİKTE DE EKDESTEK

Yeni sistem, emeklilikte de ek bir desteği içeriyor. Emeklilik hakkınınkullanılması durumunda, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık, yıllıkgelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikimininyüzde 5i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak. Yani en az 10 yıl primödeme ve 56 yaş koşullarını yerine getirenler, parayı topluca çekmek yerineBirikimimi en az 10 yıl emekli aylığı şeklinde ödeyin derse,birikmiş para üzerinden yüzde 5 ilave devlet katkısı yapılacak.

ASGARİ ÜCRETLİ 49,41TL YATIRACAK

Yeni sistemde, çalışanlardan her ay prime esas kazancının yani brüt maaşınınyüzde 3ü kadar kesinti yapılacak. Örneğin; brüt maaşı 2 bin lira olançalışanın her ay 60 lirası bireysel emeklilik hesabına aktarılacak. Asgariücretliler de şu andaki maaşa göre bireysel emeklilik hesabına aylık 49,41 lirayatıracak..


Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2016, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER