Yerli Üretim Logosu'nun kullanım esasları Resmi Gazete'de yayımlandı

Yeni dönem başladı! Yerli Üretim Logosu'nun kullanım esasları Resmi Gazete'de yayımlandı

Yerli Üretim Logosu'nun kullanım esasları Resmi Gazete'de yayımlandı

Fiyat etiketinde yerli üretim logosu kullanımına ilişkin tebliğ resmi gazete’nin 5 Ekim tarihli sayısında yayınlandı.

Tebliğ,  tüketicilere sunulan malların etiketlerinde ve fiyat listelerinde yer verilmesi zorunlu olan yerli üretim logosunun kullanımına ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor. Buna göre  perakende olarak satışa sunulan malların etiketlerini ve fiyat listelerinde yeni esaslar geçerli olacak.

Tebliğe göre, etiket ve fiyat listelerinde malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı, malın birim fiyatı, malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih, Üretim yeri Türkiye olan mallar için bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretin bulunması zorunlu olacak.

Tebliğe göre, 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen işletmeler tarafından Türkiye’de üretilen mallar, Türkiye’de üretilen el ve ev sanatları ürünleri,  27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 18 inci maddesinde sayılan ürünlerden Türkiye’de elde edilen veya üretilen mallar yerli malı sayılacak.

Tebliğ,  Etiketlerde ve fiyat listelerinde kullanılması zorunlu olan ve şekli Bakanlıkça belirlenen yerli üretim logosunu da belirliyor.  Yerli üretim logosunun etiketlerde ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde yerleştirilmesi zorunlu kılınıyor. Yerli üretim logosu etiketlerde ve fiyat listelerinde, orijinal renklerinde ve şeklinde yer alacak.  Yerli üretim logosunun küçültülmesi veya büyütülmesi gereken durumlarda uyulması gereken esaslar da belirlendi.

Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar bu Tebliğ hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevli sayıldı. Tebliğe aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde, tespit edilen aykırılık, gereği yapılmak üzere aykırı uygulamayı yapanın merkezinin bulunduğu valiliğe gönderilecek.

Tebliğ yayınlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girmiş kabul edildi.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2018, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER