Yılmaz, İstikrarın korunması için atılması gereken adımları açıkladı

MÜSİAD, istikrarın korunması için atılması gereken adımları açıkladı

Yılmaz, İstikrarın korunması için atılması gereken adımları açıkladı

MüstakilSanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Zonguldak Şube Başkanı Salih Yılmaz,Eskişehir’de düzenlenen Genel İdare Kurulunda ülkenin istikrarı için atılmasıgereken adımlar konusunda alınan kararları paylaştı.

BaşkanYılmaz, ülke genelinde bulunan 86 Şube Başkanı ve Genel Merkez Yönetim Kuruluüyeleri ile yapılan olağan Başkanlar Toplantısı’nda, 2015 Genel Seçim Sonuçlarısonrasında ortaya çıkan tablonun değerlendirilerek, istikrarın korunması içinatılması gereken adımların görüşüldüğünü vurguladı.
MÜSİAD Zonguldak Şube Başkanı Salih Yılmaz, MÜSİAD Genel İdare Kurulundaistikrarın korunması adına atılması gereken adımların şu şekilde özetlediğiniifade etti:

“07Haziran 2015 Genel Seçimlerinden sonra oluşan meclis aritmetiği, bir partiyetek başına iktidar imkanı tanımamıştır. Milletimizin verdiği bu karar, tümsiyasi partiler için bir kayıp değil, özeleştiri imkanı doğurduğundan, kazançolarak da değerlendirilmelidir. Bugün yapılacak en doğru şey, seçim sürecindeoluşan dargınlık, kırgınlık ve suçlamaların bir kenara bırakılarak, seçmeninverdiği mesajın iyi anlaşılması ve bu meclis içinden çıkacak yeni hükümetseçeneklerinin değerlendirilmesidir. Oluşan yeni meclis aritmetiğine göre, birkoalisyon hükümetinin kurulmasının zaruri olduğu aşikârdır. Seçimlerden birhafta önce, ‘Türkiye Daha Gerçekçi Hedefleri Hak Ediyor’ başlıklı, ulusalmedyada yer alan ilanımızda, tüm siyasi partilerimize seslenerek, seçimbeyannamelerinde taahhüt ettikleri vaatlerde sorumluluk bilinciyle hareketetmeleri ve sandıktan çıkacak ‘Millet İradesine’ saygı göstermeleri gerektiğivurgulamıştık. Ülkemiz, istatistiki olarak, ekonomik ve sosyal alanda sıçramadönemlerini, güçlü tek parti iktidarları döneminde yakalamıştır. 7 Haziranseçim sonuçları, % 41 oy alan mevcut iktidar partisine tek başına iktidarimkânı tanımamış ama verdiği hala büyük destek ile öncelikli görev vesorumluluğu yüklenmesi gerektiğine hükmetmiş, %15-25 bandında oy alan 3 siyasipartiye de görevden kaçmamaları gerektiğini işaret ederek ciddi sorumlulukyüklemiş, % 10 barajı nedeniyle bazı siyasi düşüncelerin Meclis’te temsiliysemümkün olmamıştır.
Bu tabloya göre, mevcut siyasal sistemimizin tıkalı kanallarının açılması veulusal ve uluslararası arenada hak ettiğimiz seviyeye ülkemizi taşıyacak, yetkive sorumlulukların daha katılımcı bir şekilde belirleneceği, etkin bir sistemüzerinde titizlikle düşünülmesi gerekmektedir. Ülkemizde, ‘Kuvvetler Ayrılığı’olarak ifade edilen, ancak, ‘Kuvvetler Kargaşası’ şeklinde kurgulanan veuygulanan, sonuçları itibarıyla içinde sorunlar barındıran siyasal sistemimiztekrar değerlendirilmeli ve milletimizin hak ettiği, yeni bir sistem, yeni vesivil bir Anayasaya ile uygulamaya alınmalıdır. Bu süreçte, Seçim Kanunudeğiştirilerek Seçim Barajı, Dar Bölge veya Daraltılmış Bölge Sistemlerideğerlendirilmeli, Siyasi Partiler Kanunu tekrar gözden geçirilmelidir. Budeğişiklikler yapılmadan yapılacak bir seçimden yeni bir seçime gidilirse, aynıhatalar tekrar yapılarak farklı bir sonuç beklenmemelidir. Bazı yabancı basınyayın organlarında seçim öncesi ve seçim sonrası yayınlanan haber vemakalelerde, onlara düşmeyecek bir söz hakkıyla, adeta bir zafer havasınınesmesi düşündürücüdür. Neticede, milletin kararı yerini bulmuştur. Kazanan dakaybeden de bu millettir, başkalarına söz düşmez. Sonuçları bakımından, farklıyaklaşımları beraberinde getiren 2015 Genel Seçimlerinin, detaylı ve cesur birdeğerlendirmeye tabi tutularak toplumsal bir fırsata dönüştürülebileceğineişaret etmek isteriz.”

 

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2015, 15:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER