100 BİN YAVRU

100 BİN YAVRU
gundemeregli.com- Zonguldak&[#]8217;ta iki baraj gölüne 100 bin yavru alabalık salındı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü´nün projesi olan &[#]8220;Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi´ kapsamında, Zonguldak&[#]8217;ta Ulutan Barajı ve Gülüç Barajına Abant alası 100 bin yavru alabalık salındı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürü Rıza Kamil, yaptığı açıklamada, &[#]8220;Burada bulunmamızın sebebi, Türkiye&[#]8217;nin orman içi sularının Ala balıklandırılmasıyla ilgilidir. Ulutan Barajı ile Gülüç Barajına 100 bin Abant Göl Alası Alabalığının şimdi salımını yapacağız. Şu an bulunduğumuz yerde, Ulutan Barajına 50 bin Göl Alası sunacağız dedi.
Rıza Kamil, sık ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altında giren, kırmızı benekli, kahverengi alabalık neslinin çoğaltılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak, orman içi doğal alabalık üretilmesi ve orman içi suların ala balıklandırılmasıyla ilgili projeyi 2005 yılında başlattıklarını söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Rize 12. Bölge Müdürlüğü&[#]8217;ne bağlı Trabzon Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunu 2006 yılında projeye dahil ettiklerini anlatan Kamil, şöyle konuştu: Bizim sistemimiz de şu şekilde, biz hangi dere, göl veya gölette çalışacak isek onu ala balıklandıracak isek oradan analiz alıyoruz. Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunun da her dere, göl ve göletin ayrı hatlarda üretimini gerçekleştiriyoruz. Balığı büyütüyoruz, yumurtasını bırakıyor. Yumurtadan yavru çıkıyor. Yavrular 4-6 santim 8 aylık ve 14 aylıkları da, hangi balığın anasını nereden almışsak, sadece ve sadece onun onu yavru balıklarını o derelere bırakıyoruz. Buradaki temel prensipte cen kirliliğinin oluşmasını engellemiş oluyoruz. Ayrıca bir gen bankamız var. Bu seneki programımız 1 milyon 952 bin dere, göl ve göletlere salmaktır. Şu an 325 bin tanesini saldık. Bugünde buraya 100 bin Abant göl alası salarak programımızın 425 bin tanelik kısmını gerçekleştirmiş olacağız.
Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023´de Türkiye&[#]8217;nin orman içi sularına 50 milyon yavru alabalık gibi bir hedefi koyduklarını anlatan Kamil, sözlerini şöyle sürdürdü: Onu gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Buraya bırakılan balıklara yaklaşık 3 yıl öngörüyoruz. Ölçümler sonunda eşit değerlerinin üzerine çıkan alabalık miktarlarını oradaki sportif ve amatör olta balıkçılarına açmayı düşünüyoruz&[#]8221;
Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonundan gelen ekiple birlikte Orman ve Su İşleri Zonguldak Şube Müdürü Sezgin Örmeci ve beraberindekiler Ulutan Barajı´na 50 bin alabalık yavrusu saldı.
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2012, 07:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER