'16 Nisan bir tercih değil, ihtiyaç'

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Ereğli'de iş dünyası ile buluştu. ''Gelecek Senin, Sahip Çık'' konulu konferansta konuşma yaptı.

'16 Nisan bir tercih değil, ihtiyaç'

MÜSİAD Ereğli Şubesi ‘’Gelecek Senin, Sahip Çık’’ konulu toplantı düzenledi. Toplantının konuğu MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak olurken, katılımcılara yönelik konferans verdi.

Gülüç Büyük Anadolu Otel’de düzenlenen Gelecek Senin, Sahip Çık konulu toplantıda konuşan Olpak, Ereğli’nin Batı Karadeniz’in önemli ilçelerinden biri olduğunu söyledi.

Etkinliğe AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Faruk Çaturoğlu, Özcan Ulupınar, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker, MÜSİAD Ereğli Şube Başkanı İbrahim Sezer, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır,Kdz.Ereğli Belediye Başkan Yardımcıları Esra Alpago, Ayhan Atay, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, işadamları ile çok sayıda davetli katıldı.

Olpak yaptığı konuşmada, ‘’Ereğli, Batı Karadenizin önemli ilçelerinden biri. Hiçbir bakımdan bir il merkezinden geri kalmayan bir yerden bahsediyoruz. Eksiği yok fazlası var Geleceğimize garanti ile bakmak önümüzdeki engelleri görebilmek istiyoruz. Böyle bir noktada o darbe anayasasının bize dayatmış olduğu hükümlerden kaos ortamına girebilmeyi arzu etmeyiz diyorum. Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında bugün bir problem görülmese de ellerindeki güçlerin dengesizliği konusunda bir sıkıntı olduğunu fark ediyor. Bu ne demek? İş dünyasının hoşlanmayacağı bir tablo demek. İki tane güç sahibi var, yarın bugün bunların çatışması ile karşı karşıya kalmak demek bizim için başka bir belirsizlik demek, biz bunu arzu etmiyoruz. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmak istemiyoruz Yeni teşvik noktasında özellikle işe ilk defa girenler en azından 3 ay işsizliği olanlarla ilgili asgari ücret hesabına bakıldığında işveren sadece net ücretini ödeyecek kalan kısmını devletin ödeyeceği bir sistem ile karşı karşıyayız. Biz iş dünyası için bu önemli. Bu sürece ciddi bir şekilde sahip çıkmalıyız. Paradan çok şikayet ediyoruz, piyasaya KOSGEB kanalı ile ciddi bir destek gelecek. İşletmelerinizi uzak tutmayın, bunlardan faydalanın.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Kdz.Ereğlide iş dünyasının beklentileri ve 16 Nisan tarihindeki halk oylamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kdz.Ereğliden övgülerle bahseden Olpak, Ereğli, Batı Karadenizin önemli ilçelerinden bir tanesi. İlçe diyoruz ama ilçe derken bile dili sürçerken söylüyor. Hiçbir bakımdan bir il merkezinden geri kalmayan bir yerden bahsediyoruz. Eksiği yok fazlası var. İnşallah bu sürekliliğini önemini de taçlandırarak da daha ileriye gideceğinden hiç kuşkumuz yok dedi.

BİR ÖZELEŞTİRİ YAPALIM...

Bu sonucun önümüzdeki dönem içerisinde siparişlerde artışın geleceğinin göstergesi olduğunu belirten Olpak, Bizim için önemli bir göstergedir. Bu yıla bir taraftan, Amerika Birleşik Devletlerinde başkanlık seçimleri ne olacak? öteki tarafta İngiltere Avrupadan ayrılıyormuş bizi nasıl etkileyecek telaşı içerisinde girerken Şubat ayı içerisinde bir şeyler toparlanmaya başlandı. Dünyaya bakıyoruz, dünya halen Amerikada FEDin faizler artacak mı azalacak mı? diye. Biliyorsunuz en son arttırdılar 0,25. Onların ağzına bakıyor. Burada bir özeleştiri daha yapalım biz bugün faizden kimlerin faydalandığını kimlerin o rantı elde ettiğini konuşmaktan çok, oranları az mıydı çok muydu bunları tartışıyoruz. Bugünleri de geride kalması gerektiğini düşünüyoruz. Amerika kendi ihracatını azaltmamak için doların değerini yüksek tutmama peşinde, Avrupada da bir kıpırdanma var. Böylesi bir durumda SAMEKS verileri Şubat ayında ekonomik gidişatta iyiye doğru bir gidiş olduğunu gösterdi. Temennimiz bu canlılığın artarak devam etmesi dedi.  

İŞ DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın çağrısı ile başlayan Milli İstihdam Seferberliğinde iş dünyası için de alınmış tedbirler bulunduğunu anlatan Olpak şunları söyledi: İstihdam seferberliği gündeme geldi. Biz bunu hem toplum için hem de çarkların daha fazla dönmesi, işimizi büyütmek için isteriz. Sadece ekonomik değil sosyal olarak da bakmak lazım. Yeni teşvik noktasında özellikle işe ilk defa girenler en azından 3 ay işsizliği olanlarla ilgili asgari ücret hesabına bakıldığında işveren sadece net ücretini ödeyecek kalan kısmını devletin ödeyeceği bir sistem ile karşı karşıyayız. Biz iş dünyası için bu önemli. Bu sürece ciddi bir şekilde sahip çıkmalıyız. Paradan çok şikayet ediyoruz, piyasaya KOSGEB kanalı ile ciddi bir destek gelecek. İşletmelerinizi uzak tutmayın. bunlardan faydalanın.

Anayasa değişikliği ile ilgili süreçte, Anayasa değişikliği ile iş dünyasının ne derdi var ki? Size ne anayasadan, anayasanın hangi maddesi sizin iş yapmanıza engel oluyor da siz ne konuşuyorsunuz? Siyasilerimiz, akademisyenlerimiz konuşsun yönünde eleştiriler aldıklarını anlatan Olpak, Ben siyasetçilere, akademisyenlere ait kısımları onlara bırakacağım, iş dünyası açısından bir değerlendirmede bulunacağım. Biz anayasanın maddelerinden etkileniyoruz. İş yapmamız anayasanın bazen garip maddeleri bazen garip yorumlarından etkileniyor. Şuanda yaşadığımız mevcut sistemde bir arızamız var. MÜSİAD olarak da çalışarak ortaya fikir koyarız. Cumhurbaşkanının daha ilk defa halk tarafından seçileceği günde adayların isimleri yokken kalktık birşey söyledik. Türkiyede kuvvetler ayrılığı diye bir sistem var, adı kuvvetler ayrılığı içerisine girince kuvvetler kargaşası var, bu sistem değişmeli dedik. Anayasa, insanların haklarını devlete karşı korumak için kurulmuştur, devletin de hangi kurallarla çalışacağı için koyulmuştur. Biz o kuralların bize iş yaptırılmamak için kullanıldığını görüyoruz, bundan üzüntü duyuyoruz. Son iki anayasamız demokratik şekillerde oluşturulmuş anayasalar değil ifadelerini kullandı.

 GÜÇLERİN DENGESİZLİĞİ...

Süreçte huzur, güven ve istikrar istediklerini vurgulayan Olpak;

Geleceğimize garanti ile bakmak önümüzdeki engelleri görebilmek istiyoruz. Böyle bir noktada o darbe anayasasının bize dayatmış olduğu hükümlerden kaos ortamına girebilmeyi arzu etmeyiz diyorum. Cumhurbaşkanının bugünkü halk tarafından seçilme sistemi benimsendi ama değişiklik bir miktar o dönemin şartlarında o kaos ortamını ortadan kaldırabilmek için hızlıca gerçekleşti. Böylesi bir dönemin içerisinde de zoraki süreçlerde bazen aksayan yönler de çıkıyor. Bugün hepimiz Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında bugün bir problem görülmese de ellerindeki güçlerin dengesizliği konusunda bir sıkıntı olduğunu fark ediyor. İş dünyasının hoşlanmayacağı bir tablo demek. İki tane güç sahibi var, yarın bugün bunların çatışması ile karşı karşıya kalmak demek bizim için başka bir belirsizlik demek, biz bunu arzu etmiyoruz. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Şu kuvvetler ayrılığı denip de kuvvetler karmaşası olan sistem ortadan kaldırılmalı diyorduk. Yasal yetkilerini kullanan cumhurbaşkanının durumu fiili ne ise bu anayasaya da yazılsın diye bakıyoruz. Ben iş dünyasının bir temsilcisinin olarak 16 Nisanı bir tercih değil bir ihtiyaç olarak  görüyorum. Ondan dolayı da geleceğe sahip çıkalım diyorum  

Program sonunda Olpaka, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker ile MÜSİAD Ereğli Şubesi tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2017, 14:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER