26 bin öğrenciyi kapsıyor

Zonguldak Valiliği ve Bülent Ecevit Üniversitesi arasında Obezite Eylem Planı Protokolü imzalandı.

26 bin öğrenciyi kapsıyor

Valilik Makamında düzenlenen protokol imza törenine Vali Ali Kaban, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mahmut Özer, İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş , İl Halk Sağlığı Müdürü Fatih Akça ve ilgili birim amirleri katıldı.

Eylem planı protokolü hakkında bilgi veren Yrd.Doç.Dr.Mustafa Gümüş , protokol kapsamında il genelinde bulunan tüm ortaokul öğrencilerinin obezite taramasından geçirileceğini söyledi. Mustafa Gümüş konuşmasında şunlara değindi: “Dünya Sağlık Örgütünün çağımızın salgını olarak bildirdiği obezite ve diyabet hastalığı, hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde hızlı artış gösteren dünya çapında ciddi bir salgın hastalıktır. Dünyada 20 yaş üzeri 2.3 milyar insan fazla kilolu, obez ya da morbid obezdir. 300 milyon erkek ve 400 milyon kadın olmak üzere 700 milyon birey obez durumdadır. Ülkemiz maalesef AB ülkeleri ve OECD ülkeleri arasında obezite sıralamasında 3. sıradadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; toplumun % 64.9‘ u fazla kilolu ya da obezdir. Kadınların % 41, erkeklerin %20.5 obezdir. Morbid obezite oranı  %2.9‘dur. Yaklaşık 80 milyonluk bir ülkede, tedavi bekleyen obez hasta sayısı 2 milyonu geçmektedir. Obezite, ortaya çıkardığı psikososyal sorunlar ve neden olduğu ek hastalıkların tedavisi içinde yüksek mali getirisinden dolayı  mücadele edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu çerçevede; planlanan “İl Eylem Planı” seviyesinde bir ilde ilk olarak uygulanacak olan bu plan sayesinde, ortaokulda okuyan tüm öğrencilerimizin belirli aralıklarla ölçümlerinin yapılarak takiplerinin yapılabilmesi, bunun ötesinde risk belirlenen çocuklarımıza yönelik gerekli görülen tıbbi ve diğer önleyici hizmetlerin sunulabilmesi amacıyla bu proje ülkemizde örnek teşkil edecektir. Proje sadece kesitsel bir çalışma olmayıp, aynı zamanda önleyici sağlık hizmetini de sunacak olması bakımından önem arz etmektedir. Bu proje, Zonguldak Valiliğimizin koordinesinde, Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün ortaklaşa hareket etmesi ve Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü aracılığı ile yürütülecektir. Proje kapsamında bu yıl içerisinde 5.6.ve 7. Sınıflar ölçümlere dahil edilecek ve ilimizde okuyan 26 bin öğrenciyi kapsayacaktır.” dedi.   

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer projenin sembolik bir anlam taşıdığına da dikkat çekerek şunları söyledi: “Üniversitemizin Diyabet ve Obezite Merkezi Türkiye’nin kamuya bağlı ilk Diyabet ve Obezite Merkezidir. Türkiye’de ilk defa ortaöğretimle ilgili böyle bir projeyi başlatmış olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu proje, problemi tespit etmekten ziyade tüm öğrencilerin yaşam boyu takibini ve sağlıklı beslenmeyle ilgili yönlendirmeyi gerektirdiği için büyük önem arz ediyor. Bu proje, gençleri dengeli ve sağlıklı beslenmeye, yaşam davranış şeklini değiştirmeye teşvik eden, yönlendirici bir proje olacak. Türkiye’de ortaokul düzeyinde ilk defa uygulanacak bir proje olması ve bu projenin kamuya bağlı ilk Diyabet ve Obezite Merkezinde yapılıyor olması ise sembolik olarak çok kıymetli. Projenin neticeleri alındıkça projenin ne kadar kapsamlı ve gençlik politikalarıyla ne kadar ilgili ve kıymetli bir çalışma olduğu ortaya çıkacak. Bu projeyi üniversiteyle birlikte gerçekleştirmek istediği için Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. Projede emekleri geçecek olan diğer kurumlarımıza ve mesai arkadaşlarıma da teşekkür ediyor projenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.  

Hayata geçirilecek olan eylem planının gençliğe yapılacak en büyük yatırımlardan biri olduğunun altını çizen Vali Kaban şunları söyledi: “Ben öncelikle Sayın Rektörümün şahsında üniversitede bu alanda çalışan tüm arkadaşlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Çünkü böyle bir konuyu proje olarak önce onlar getirdiler. Türkiye’de kamuya bağlı ilk Obezite Merkezi olması itibariyle Obezite Merkezimiz ayrı bir yer taşıyor. Bunun ne olduğunu belki fark etmiyoruz ama bu çok önemli bir konu. Kamu nezdinde böyle bir merkez üstelik üniversitede akademik düzeyde bir çalışmanın yapılıyor olması, Türkiye’de ilk olması ilerde kıymeti bilinecek bir husus. Obezite, günümüzün en büyük hastalığı ve diğer hastalıkların da öncüsü durumunda. Obezitenin özellikle gençlerimizin arasında büyük bir problem olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin kamuya bağlı ilk Obezite Merkezi’nde bir ilki gerçekleştirmek mutluluğuna erişiyoruz. Bu proje ortaokulla başladı ama değerlendirmeler yapıldıktan sonra lise ve ilkokul düzeyinde de taramalar yapılabilecek. Her yıl bu veriler takip edilecek. Ben inanıyorum ki bu çalışma Türkiye’ye örnek teşkil edecektir. Okullarda merkezler oluşturuldu. Bu merkezlerde gerekli ölçüm ve değerlendirmeler yapılacak, veriler Obezite ve Diyabet Merkezi’ne gidecek ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra coğrafi bilgi sistemine işlenerek bireylere tek tek ulaşılarak gerekli destekler verilecek. Mayıs ayında yapılacak olan bu çalışma bir ilk teşkil edecek.” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2017, 07:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER