263 MADEN ŞEHİDİ ANILDI

263 MADEN ŞEHİDİ ANILDI

Kozlu İlçesi’nde bulunan maden ocağında 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden işçileri anma töreni düzenlendi.  Kozlu Kuyubaşında düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.  Programa,   Vali Mustafa Tutulmaz, Kozlu Kaymakamı Hüseyin Ergi, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetimi, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Murat Pulat, Kadın Kolları Başkanı Merve Kır katıldı.

YEŞİL; “YERİN YÜZLERCE METRE ALTINDA YILLARDIR KAVGA EDİYORUZ”

İlk olarak kürsüye GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil geldi. Yeşil, hayatını kaybeden 263 işçiyi anarak; “Bundan tam 30 yıl önce büyük bir facia yaşadık. Arkadaşlarımızı kaybettik. Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha anıyorum. Madencilik dünyanın en riskli işi. Yerin yüzlerce metre altında yıllardır kavga ediyor ve galip gelmenin yollarını arıyoruz. Yerli ve milli kaynaklar, dışa bağımlılıktan bizi kurtaracaktır. Dönem dönem işçi alımladı yapıldı ancak emeklilikler nedeniyle sayımız yine azaldı. TTK norm kadro ile çalıştırılabilir duruma getirilirse üretim daha verimli olur.” dedi.

“YERALTINDAN ÇIKAN EN KIYMETLİ MADEN, MADENCİDİR”

TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş de yet altından çıkan en kıymetli madenin madenci olduğunu söyledi.

TUTULMAZ; “SİZLERLE BÖYLE BİR ÜZÜNTÜ İÇERİSİNDE OLMAK İSTEMEZDİK

Son olarak Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz konuştu. Tutulmaz; “Sizlerle böyle üzüntülü bir günde birlikte olmak istemezdik ancak 30 yıl önce 263 kardeşimizin evlerine, evlatlarına, eşlerine helal rızık kazanmak içim girdikleri maden ocaklarımda hayatlarını kaybetmeleri nedeniyle buradayız. Madencilik zor bir iş. Tecrübelerimizi iyi kullanmamamız ve bize bir şey olmaz demememiz lazım. Madenciliğin zor olduğunun bilincindeyiz. Yüzyıldır ülkemizin enerjisi olmaya devam eden bir şehirde yaşıyoruz. Kömür önemli bir enerji kaynağı. Zaman zaman eksilmeler olsada önemi hala devam ediyor. Bu enerjinin kaynağı bizleriz. Sorunların üzerinden gelerek daha fazla üretmeliyiz. “ dedi. Program ölen maden şehitleri için kuran-ı Kerim okunmasının ardından sona erdi.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER