8 İLÇEDE 8 GÜN SÜREN MAĞDURİYETİN DETAYLARI AÇIKLANDI!

8 İLÇEDE 8 GÜN SÜREN MAĞDURİYETİN  DETAYLARI AÇIKLANDI!

Elverişsiz hava koşullarının etkisi ile meydana gelen elektrik kesintileri Isparta’da hayatı adeta durma noktasına getirirken, günlerce sağlanamayan enerji arzı ve buna bağlı olarak vatandaşların yaşadığı mağduriyetler, akıllara bir kez daha Zonguldak’ta meydana gelen uzun süreli elektrik kesintilerini getirdi. 

Özellikle geçtiğimiz yıl ocak ayında, Zonguldak ili genelinde, 8 gün boyunca yaşanan elektrik kesintileri ve buna bağlı olarak gelişen su ve doğalgaz kullanımı sorunları gündelik yaşamı felç etmiş, yaşanan aksaklıklar dikkatleri hizmet kalitesini gereğince sağlayamayan enerji dağıtım şirketlerine ve söz konusu şirketleri denetmekle görevli kamu kurumlarına çevirmişti.

Zonguldak’ta, geçtiğimiz yıla nazaran sorumlu kuruluşların kesintilere daha iyi hazırlandığı ancak yine de enerji tedarikinde birçok sorunun ortaya çıktığı bir ay geride bırakılırken, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın 2021 yılında gerçekleşen kesintilerin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yönelttiği soru önergelerine verilen yanıtlardan önemli detaylar paylaşıldı. 

CHP’li Yavuzyılmaz, farklı tarihlerde verdiği soru önergelerinde, kesintisiz enerji arzı sağlamak konusunda yükümlülüğü bulunan kurumların Zonguldak’ta yapmış olduğu yatırımlarının tutarına, bu hizmetin kalitesini denetlemekte görevli olanların yetkilerini nasıl kullandığına ve hizmet kusuru bulunan kurumların vatandaşa ödediği tazminatların miktarına ilişkin sorularına cevap ararken, Bakan Fatih Dönmez imzasını taşıyan yanıtlarda şu detaylar yer aldı:

“EPDK verilerine göre, 2021 yılı ocak ayı içerisinde Zonguldak İli genelinde uzun süreli elektrik kesintisi nedeniyle tazminata hak kazanan kullanıcı sayısı 169.740 adet olup, “Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliğinin” 27.maddesi uyarınca ödeme yapılmıştır.

Yine aynı yönetmelik uyarınca elektrik cihazlarında meydana gelen hasarın dağıtım şebekesinden kaynaklanması nedeniyle 17-25 Ocak 2021 tarihleri arasında gerçekleşen arızalar sebebiyle 340 aboneye toplam 360.387 TL hasar tazminatı ödenmiştir.

Zonguldak İli genelinde elektrik kesintilerinden kaynaklı herhangi bir mağduriyet yaşanmaması maksadıyla ilgili elektrik dağıtım şirketi tarafından her yıl elektrik dağıtım şebekesi yenileme ve kapasite artışı yaptırımları yapılmakta olup, 2020 yılında Zonguldak ili genelinde şebeke yenileme ve kapasite artışı çalışmaları kapsamında 354.239.892 TL şebeke yenileme yatırımı yapılmıştır.

Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği Kapsamında elektrik üretim, iletim ve dağıtım tesislerinde 2 yılda bir, enerji nakil ve dağıtım hatlarında ise 5 yılda bir periyodik olarak bakım-onarım ve yenileme çalışmaları gerçekleştirilmekte olup, 2009-2020 yılları arasında Zonguldak ili genelinde ilgili elektrik dağıtım şirketi tarafından şebeke yenileme ve kapasite artış çalışmaları kapsamında toplam 725.000.000 TL tutarında yatırım yapılmıştır. Aynı dönemde TEİAŞ’ın sorumluluğundaki elektrik iletim hatları için ise TEİAŞ tarafından 121.517.000 TL tutarında yatırım yapılmıştır. 

Bölgede dağıtım hizmeti veren elektrik dağıtım şirketleri Bakanlığımız tarafından verilen yetkiye dayanarak TEDAŞ tarafından 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında periyodik olarak denetlenmekte, icra edilen denetimler neticesinde tanzim edilen inceleme ve denetim raporları da gereği için EPDK’ya gönderilmektedir. Söz konusu raporların 6446 sayılı Kanun ve ikincil mevzuat kapsamında değerlendirilmesi neticesinde mevzuata aykırı faaliyetleri sabit görülen elektrik dağıtım şirketleri hakkında idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu kapsamında bahse konu elektrik dağıtım şirketinin periyodik denetimi en son 22.12.2019 – 05.01.2020 tarihleri arasından gerçekleştirilmiştir. 

Zonguldak ili genelinde ana dağıtım hatlarının yeraltına alınması çalışmaları kapsamında ilgili elektrik dağıtım şirketi tarafından 2016-2020 yılları arasında toplam 110.000.000 TL tutarında yatırım yapılarak Kozlu ve Kilimli ilçe merkezlerinin ana dağıtım hatları yeraltına alınmıştır. Diğer ilçeler için ise ana dağıtım hatlarının yeraltına alınması çalışmaları devam etmektedir.”

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER