8 MADENCİ İÇİN ANMA TÖRENİ

ZOnguldak´ta vefat eden 8 madenci için anma töreni düzenlendi.

8 MADENCİ İÇİN ANMA TÖRENİ
gundemeregli.com-Zonguldak’ta, bir yıl önce meydana gelen maden faciasında ölen 8 işçi için anma töreni düzenlendi. Törende, hayatını kaybeden işçilerin aileleri hazır bulundu. Kur’an-ı Kerimin okunduğu anma programında aileler gözyaşlarıyla madencileri yerin altına yolcu etti.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi´nde galeri sürme işlemi yapan taşeron firma işçileri, 7 Ocak 2013 günü meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybetti. Olayda, Hasan Bozacı, Hüseyin Kürekçi, Muharrem Yapıcı, Ahmet Şekerci, Yüksel Koca, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz ve Satılmış Arslan ölürken 7 işçi yaralandı. Hayatını kaybeden işçiler için TTK Kozlu Müessesesi´ndeki 1 No’lu kuyunun başında tören düzenlendi. Anma töreninde gece vardiyasında ocaktan çıkan ve gündüz vardiyasında ocağa girecek olan maden işçileri hazır bulundu. Hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin de bulunduğu anma programında, din görevlileri tarafından Kur’an-ı Kerim okundu. Törenin sonunda madencilere mevlit şekeri ikram edildi. Patlamada ölen Ahmet Şeker’in annesi Havva Şeker, tören sonrasında ocağa inen madencilere kendi elleriyle mevlit şekeri ikram etti. Havva Şeker, duygu dolu anlar yaşadı.

“ALLAH KİMSEYE BU ACIYI YAŞATMASIN”
Ocakta ölen Köksal Kadıoğlu’nun annesi Mehdiye Kadıoğlu da saat 07.30 itibariyle düzenlenen törene katıldı. Anma töreninde gözyaşlarına boğulan Mehdiye Kadıoğlu, oğlunun ihmal yüzünden hayatını kaybettiğini öne sürerek şöyle dedi: “Bir senedir ağlıyorum. Çocuğum ıslanıyor. Bu acı ne zamana kadar sürecek? Allah’ım bunları da korusun. Bizim gibi ateşe kimse düşmesin. Görüyorum bu işçileri üzülüyorum onlara da gönüllü mü iniyorlar yok ama güvenceleri var mıdır yok mudur? Allah’a emanet ediyoruz onları da, bizimkiler ihmal yüzünden gitti. Amirleri bakmadı, ilgilenmedi. İşe yolluyoruz ‘Allah’a emanet’ diyoruz, işte böyle cenazeyle karşılaşıyoruz. Allah kimseye bu acıyı yaşatmasın. Ben dayanamıyorum ne zamana kadar? Ben dayanamayacağım herhalde, hep ilaçlarla duruyorum.”
Satılmış Arslan’ın annesi Emine Arslan ise “Bizi yaktılar onları da yaksınlar. Bizim ciğerlerimiz yandı. Acımız tekrarlandı. Zaten dün akşam yatağa zor yattım” diye feryat etti.

“EKMEK PARASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
TTK Kozlu Müessesesinde 2009 yılında işe giren bir madenci, madencilik sektörünün ağır olduğunu ifade ederek ekmek parası için çalıştıklarını dile getirdi. Maden işçisi, 2009 yılında işe girdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: Hepsi için çok üzüldük. Biz de onlar gibi aynı şekilde ekmek parası için çalışıyoruz. Hayat şartları çok ağır, madencilik çok ağır. Bu şekilde kazalarla karşılaşıyoruz. Ama ne yazık ki 2013 yılında böyle bir kaza başımıza geldi. Madenciler olarak hepimiz çok üzgünüz. Allah rahmet eylesin. Allah ailelerine sabırlar versin.”
2000 yılında kurumda madenci olarak işe giren İsa Salcı ise, 2000 yılından bu yana çalıştığını anlatarak sözlerine şöyle devam etti: 13-14 yıl oldu. Ölenlere Allah rahmet eylesin. Ailelerine sabır versin. 2000 yılından bu yana çok kazalar başımıza geldi. Çok arkadaşımızı kaybettik. Sadece geçen yıl değil ondan önceki yıllarda da oldu. Ben 2000 yılında birlikte işe girdiğim arkadaşlarımdan en az 7-8’ini bu şekilde kazalarda kaybettik.”
Patlamada yaralı kurtulan ve hayatını kaybeden işçilerin aileleri ile birlikte Maden Şehitleri Dayanışma Derneği’ni kuran Ayhan Gökgöz de şunları söyledi: “Geçen yıl bu gün saat 10.30 gibi kaybettiğimiz 8 arkadaşın ölüm yıldönümü. Tam bir yıl oldu. Biz onların anısına dua okuyalım dedik. Sabahleyin geldik duamızı yaptık. Allah nasip ederse öğleden sonra da camide mevlid okutacağız. Görüyorsunuz, aileler perişan. Tutunacak bir şeyleri yok. Kimseleri yok. Kendi başımıza mücadele ediyoruz. Allah sonumuzu hayır eylesin.”
Törenin sonunda aileler evlerinin yolunu tutarken, mesaiye başlayan madenciler de kafese binerek yerin metrelerce altına indi.
Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2014, 08:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER