''ADINI HAMSİVAC KOYDUK''

''ADINI HAMSİVAC KOYDUK''

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık Hamsi Festivali ile ilgili olarak açıklamada, “Hamsi çok yararlı bir besin maddesi. Doğal bir besin gıdası olan balık çeşidi. Hamsinin Koronavirüse karşı da doğal bir lezzet olduğunu düşünüyoruz. Ondan ötürü de adına HAMSİVAC adını koyduk. Hamsi aşısı olmuş gibi hamsiyi yediğinizde KOVİD-19’a karşı dirençli olacaksınız” dedi.

"2002 metre en uzun mangal" ödüllü Ereğli Hamsi Festivali’nin 14’üncüsü 21 Kasım Pazar günü yapılacak. Belediye, festivalde kullanılacak mangalların montajını tamamlamak üzere. Öğretmenler Günü'nün de kutlanacağı Hamsi Festivali'nde hamsili pilav yarışmalarından, kemençeye, horondan, tuluma kadar birbirinden keyifli etkinlikler yer alacak. Festivalde Resul Dindar konser verecek.

"2002 metre en uzun mangal" dalında 2002 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Ereğli Hamsi Festivali’nin 14’üncüsü 21 Kasım Pazar günü yapılacak. Öğretmenler Günü’nün de kutlanacağı Hamsi Festivali, Ereğlililerle buluşmak için gün sayıyor.

A’DAN Z’YE BELEDİYE KARŞILAYACAK

Ereğli Belediyesi, 14’üncü Hamsi Festivali için tüm hazırlıklarını sürdürüyor. Festivalde kullanılacak mangalların montajı Belediye Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince yapılıyor. Amfi Tiyatro çevresine kurulacak mangallarda pişirmek üzere vatandaşlara tonlarca hamsi dağıtılacak. Soğan, şişe su, helva, ekmek ile mangallar için kömür, odun ve jel de Belediye tarafından sağlanacak. Sivil Toplum Örgütleri’ne (STK) hamsiler bir gün önceden soğuk hava deposundan teslim edilecek. Vatandaşlara ise festival günü saat 11.00’den itibaren soğuk hava depolu araçlardan hamsi dağıtımı yapılacak.

DÜNYA REKORU BİZDE…

Bu sene 14’cüsü düzenlenen Hamsi Festivali ile ilgili olarak açıklamada bulunan Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, sadece Ereğli halkının değil diğer illerden sağlanacak katılım ile binlerce insanın hamsi festivalinde en lezzetli hamsileri yiyeceğini söyledi. Ayrıca Hamsi balığının Koronavirüse karşı da koruyucu etkisi olduğu için HAMSİVAC olarak adlandırdıklarını ifade eden Başkan Posbıyık” Biz 2002 yılında dünya rekorunu kırmıştık. O günleri bir hatırlarsak Guinness Dünya rekorlar kitabına giren rekor Peru’nun elindeydi. 632 metre mangal yapmışlar ve et pişirmişlerdi. Biz bu rekoru kırmak için Guinness merkezi Londra’ya müracaat ettik. Rekoru tazelemek istediğimizi söyledik. Bütün hazırlıklar yapıldı. 2002 yılında 2002 metre uzunluğundaki mangalla 15 ton hamsi pişirmek sureti ile bütün sivil toplum örgütlerini alanda topladık. Dünya rekorunu Karadeniz Ereğli’ye getirdik. O yıldan itibaren rekor bizde olduğu için sürekli olarak Kasım ayında hamsinin en bol olduğu zamanlarda hamsi festivalini yapıyoruz.

YARIŞMALAR DA OLACAK…

Bu sene de 2002 metrelik mangallarımızı sahile koyacağız. 5 ton mangal kömürü aldık. 500 adet mangalları yakmak için jel aldık. 2 bin adet ızgaramızı hazırlattık. 15 ton hamsi, 10 bin şişe su dağıtılacak. Sivil toplum kuruluşlarını çağırıyoruz. Bütün kuruluşları, okulları ve 24 Kasım Öğretmenler günüde yaklaştığı için onları da hamsi festivaline davet ettik. 7 bin 500 ekmek dağıtılacak. 1.5 ton soğan dağıtılacak. Biliyorsunuz ki hamsi soğansız yenmez. 300 kilo limon ve bol miktarda ıslak mendil hazırladık. 21 Kasım Pazar günü saat 13.30’ da alanımızda hamsi pişirme işlemine başlayacağız. İlk olarak getirilen hamsiler vatandaşa dağıtılacak. Geri kalanı da bir gün evvelinden hamsi pişirecek olan sivil toplum örgütlerine dağıtılmak suretiyle, onlar bir gün hazırlığını yapıyorlar. Ertesi gün komple alanda hamsi pişirilecek. Bu arada yarışmalarımızda var. Hamsili pilav yarışması, en hızlı hamsi yeme yarışması gibi yarışmalarımız olacak.

HERKES GÖNLÜNCE EĞLENECEK…

Tulum, kemençe, horon, Zonguldak Yöresel oyunları, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Rock ve Pop konseri var. Yine saat 18.30’da da Ereğlilerinde çok sevdiği sanatçı Resul Dindar sahne alacak. O gün herkesin deşarj olmasını istiyoruz. Gönlünce eğlenmesini istiyoruz ve bol bol hamsi yemek üzere vatandaşlarımızı ve çevremizde ki bütün illerdeki vatandaşlarımızı hamsi festivaline bekliyoruz.

“HAMSİVAC” OLARAK ADLANDIRILDI…

Hamsi çok yararlı bir besin maddesi. Doğal bir besin gıdası olan balık çeşidi. Hamsinin Koronavirüse karşı da doğal bir lezzet olduğunu düşünüyoruz. Ondan ötürü de adına HAMSİVAC adını koyduk. Hamsi aşısı olmuş gibi hamsiyi yediğinizde KOVİD-19’a karşı dirençli olacaksınız. O yüzden bütün herkesi Karadeniz Ereğli’ye davet ediyorum” dedi.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER