Akdemir, kadınlara kahvaltı verdi

Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanlığı, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in katkılarıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir kahvaltı düzenledi.

Akdemir, kadınlara kahvaltı verdi

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanlığı ile Kadınlar gününde biraraya geldi.

PULAT: “KADININ YAŞAM KOŞULLARI DAHA DA AĞIRDIR”

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nazan Pulat, kadınların hak ettiği yere oturtulamadığını ifade ederek şöyle konuştu; “Nerede bir sömürü varsa orada bir başkaldırı vardır. 8 Martlarda böyle bir başkaldırı hareketi ile doğmuştur. Ne yazık ki 1857 yılından bu yana bu mücadeleler devam etmesine rağmen dünya üzerinde kadınlar henüz hak ettiği yere oturtulamamıştır. Hele demokrasinin yerleşmediği ülkelerde kadının yaşam koşulları daha da ağırdır. Ülkemizde de kadınlarımız her yıl meydanlarda toplanıp yıllardır düzeltilemeyen hakları için haykırmaktadır. Türkiye’de kadın isen; eğitim sıradan, evdeki erkek çocuktan sonra gelir. 12-13 yaşlarında iken kendinden oldukça yaşlı bir erkekle evlendirilirsin. Ve erkeğe sapık değil sana ‘küçük gelin’ derler. Üstelik bu cinayet ailenin izniyle olur. Bir erkeğin ikinci ya da üçüncü karısı olabilirsin. Giyinmen, çalışman, gezmen hep birilerinin iznine bağlıdır. Ve giyiniş tarzın için tecavüze uğrayabilirsin. Tecavüze uğradığında kınanan hatta ölümle cezalandırılan sen olabilirsin. Sana tecavüzcünle evlenmek gibi ömür boyu sürecek bir ceza da verilebilir. Eşinden ayrılmak istediğinde devlete sığınabilirsin. Ancak devlet sığınması altındayken bile eşin tarafından bıçaklanarak öldürülebilirsin.”


PULAT: “KADINI KARAR MEKANİZMALARINDA GÖRMEK İSTİYORUZ”
Kadınların ayakları üzerinde durmak istediklerini belirten Pulat, şöyle konuştu; “Sadece Ocak ayında 38 kadınımız eşi tarafından boşanmak istediği için cinayete kurban gitmiştir. İşe alınma sıran arkada, işten çıkarılma sıran önlerdedir. Bir erkeğin sadece imam nikahlı eşi olup hukuk önünde birçok haklardan yoksun olabilirsin. Biz artık bunların düzeltilmesini istiyoruz. Biz kararlarını kendi veren, özgür bireyler olmak istiyoruz. Biz eğitimden, sağlıktan, ekonomiden eşit pay almak istiyoruz. Biz ayaklarımız üzerinde durmak istiyoruz. Biz daha çok kadını karar mekanizmalarında görmek istiyoruz. Bunların düzeltileceği yer de TBMM’dir. Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri içinde yer alan medeni yasadaki haklarımızı kullanmak ve bunların daha da çağdaş hale getirilmesini istiyoruz. Selam sofrada yeri en sonlarda olan kadın, selam töre cinayetlerinde kurban edilen kadın, selam tarlada sapan süren, fabrikada çalışan işçi kadın, selam okulda üniversitede bilgi üreten kadın, selam çocuğuna analık, eşine yoldaşlık yapan kadın. Dünya kadın-erkek eşitliğini yakaladığı zaman çok daha güzel olacaktır. ‘Kadın toplumun yarısıdır, yarası değil’ diyoruz. Kadına ikinci sınıf insan muamelesi yapan herkesi şiddetle kınıyoruz. Hepimizin Dünya Emekçi Kadınlar Günü kurlu olsun.”


AKDEMİR: “HER YER MÜKEMMELLEŞİR”
Belediye Başkanı Akdemir, Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak “Ben eğitimci olarak meslek yaşamımda da tarihimizi ve geçmişimizi en iyi şekilde anlatabilmek için mücadele ettik ve yavrularımıza aşılamaya çalıştık. Geçmişin bu karanlık yüzünü hatırlatmak değil sadece bu konuda önümüzdeki süreçte daha güzel şeyleri nasıl yapabiliriz bunları bilmeliyiz. Kadın olmazsa hayat olmaz, kadının elinin değdiği her yer mükemmelleşir. Bunu hiç kimse göz ardı edemez. Dileğim o ki bundan sonra ki günleriniz sağlıklı, mutlu, huzurlu ve sıkıntısız günler diliyorum. Bu anlamda emekçi kadınlar gününüzü kutluyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2017, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER