ANADOLU AJANSI 93 YAŞINDA

ANADOLU AJANSI 93 YAŞINDA

gundemeregli.com-Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkaslar bölge müdürlüklerinin faaliyete geçmesiyle Anadolu Ajansı (AA) dünyanın en itibarlı ve güçlü ajansları sıralamasındaki yerini yukarılara taşırken, kurumun 100. yıl vizyonunda 2020´ye kadar ´´dünyanın en etkili ilk 5 ajansı´´ arasına girme hedefinin yer alıyor.Gazeteler, televizyonlar ve internet siteleri ile ayrıca kamu kurumları, bankalar ve özel sektörün önde gelen kuruluşları haber ihtiyaçlarını güvenilirliğine inandıkları AA´dan karşılıyorlar.AA, bin 200´den fazla abonesine günlük 700 civarında rutin, ortalama 60 özel haber sunarken, bu haberleri günlük ortalama bin 200 fotoğraf ve 160 görüntüyle desteklemektedir.Haber üretimi yerel, finans ve şirket haberleri dikkate alındığında iki katına ulaşan AA, Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkaslar bölge müdürlüklerinin faaliyete geçmesiyle dünyanın en itibarlı ve güçlü ajansları sıralamasındaki yerini yukarılara taşımıştır.Türkiye´nin en büyük dijital fotoğraf arşivine sahip AA´nın arşivindeki fotoğraf sayısı 1,5 milyona yaklaşırken, 2007´den itibaren yabancı ajanslara 32 bin kareden fazla fotoğraf verdi.Türkiye´de yamaç paraşütü pilot ehliyetine sahip foto muhabiri çalıştıran ilk basın kuruluşu olan AA´da, Zonguldak´taki maden ocaklarında ise foto muhabiri ilk defa eksi 630 metreye kadar inip fotoğraf çekti.

-Editör Masası-

Güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı haberin merkezi AA´da her sabah Editör Masası´nda gündem toplantısı yapılırken, genel müdürlüğün merkezinin yer aldığı Ankara´daki haber birimlerinin yöneticilerinin tamamının hazır bulunduğu toplantıya bölge müdürleri ve yurt dışı temsilcileri video-konferans sistemiyle bağlanıyor.

Editör Masası´nda gündeme ilişkin değerlendirmeler yapılıp, abonelere sunulacak haberlere ilişkin görüşler dile getirilirken, toplantılara bakanlar ve yabancı devlet adamları konuk edilip, editörler konuklara çeşitli sorular yönelterek, gündeme ilişkin değerlendirmeleri almaktadırlar.

-11 dilde yayın-

Yurt dışında 39 ülkede temsil edilen AA´nın 2020´de sayıyı 80´e çıkarmayı hedeflerken, Türkçe-Azerice, İngilizce, Arapça, Rusça, Kürtçe, Boşnakça, Fransızca, Farsça, Çince, Fransızca, Almanca ve İspanyolca yayın yapmayı amaçlamaktadır.2012´yi belirlediği hedefler için ´´başlangıç yılı´´ ilan eden AA´nın Saraybosna merkezli Balkanlar Bölge Müdürlüğü geçen yıl 11 Mart´ta hizmete alındı. Balkanlar Bölge Müdürlüğü kısa sürede Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça haber yayınlarıyla bölgeye ve dünyaya yeni bir soluk getirmeyi başardı.Geçen yıl Arapça yayına başlayan AA, Arapça yayınların merkezi olarak Kahire´nin seçerken, Orta Doğu Bölge Müdürlüğü ile 24 ülkenin haber nabzının yakından takip ediyor.AA, Arapça Haber Servisi ile Orta Doğu ve Afrika´da yer alan Tunus, Lübnan, Filistin, Libya, Yemen, Suudi Arabistan, Fas ve Cezayir´in de aralarında bulunduğu Arapça konuşulan 23 ülkeden haber üretmekte, bölge ülkelerinin doğru, tarafsız ve etik haber ihtiyacını hızlı şekilde karşılamaktadır. Bu haberler aynı zamanda Türkçe´ye çevrilerek Türk medyasının da istifadesine sunulmaktadır.

AA, Balkanlar´da meydana gelen gelişmeleri haber, fotoğraf ve video hizmetleriyle tüm dünyaya sunmaktadır. AA, deneyimli muhabirlerinin hazırladığı haber, fotoğraf ve videoları, bölgedeki Bosna-Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Makedonya ve Kosova´daki medya kuruluşlarına güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı bir şekilde ulaştırmakta, bölgenin haber ihtiyacını karşılamaktadır.

-Uluslararası işbirliği-

AP (ABD), AFP (Fransa), DPA (Almanya), EFE (İspanya), ANSA (İtalya), XINHUA (Çin Halk Cumhuriyeti) gibi uluslararası ajansların yanı sıra 50´den fazla ülkenin haber ajansıyla işbirliği yapan AA´ya, bu kaynaklardan her gün binlerce haber gelmektedir. AA, yabancı ajanslara da Türkiye´deki gelişmeleri aktarmaktadır.

-Yeni medyada AA farkı-

Tasarımı yenilenen ´´www.aa.com.tr´´ sitesi 5 dilde yayın yapan AA´nın, yeni medyadaki her gelişmeyi ve yeniliği takip ederek uygulamaya koymaktadır.

AA, iPhone, iPad ve android uygulamalarla tablet bilgisayarlar üzerinden de hizmet sunarken, Twitter, Facebook, Linked-in, YouTube, Vimeo, Pinterest, Instagram gibi sosyal ağlarda da yayınları vardır. Türkiye´nin lider GSM operatörü Turkcell ile imzalanan sözleşme kapsamında üç yıl içinde toplam bin 500 ses ve data hattı AA´ya hizmet sağlayacak. Sözleşme ve kampanyalar kapsamında AA muhabirlerinin tamamına iPhone, editör ve yöneticilere iPad dağıtıldı. Ayrıca, AA çalışanları için sosyal medya ilkeleri yayınlandı.

-Haber Akademisi-

AA, ´´100. yıl vizyonu´´ çerçevesinde yeni nesil gazetecileri yetiştirmek üzere 2012 yılında Haber Akademisi´ni kurarken, akademi teknolojik gelişmeleri yakından izleyerek, profesyonel bir eğitim imkanı sunmaktadır

Eğitime Ajans Haberciliği Sertifika Programı´yla başlayan Haber Akademisi´nin ilk mezunlarının büyük bölümünü, AA´nın değişik editörlüklerinde istihdam edildi. Haber Akademisi eğitimlerine Diplomasi ve Finans Haberciliği, Foto Muhabirliği ve İletişim Danışmanlığı Sertifika Programı ile devam ediyor. Haber Akademisi, bünyesindeki habercilerin sürekli iyileştirme eğitimleri ile gazete, televizyonlar başta olmak üzere, basın kuruluşlarının çalışanlarına da genel medya sertifika programı eğitimleri planlamaktadır. Kurumların taleplerine göre eğitim planlaması yapmakta ve uygulamaktadır.

Haber Akademisi, bölgesinde ve Türkiye´de ilk defa savaş muhabirliği eğitimi verme özelliğine de sahip. Basın ve yayın organlarında çalışanlara olağanüstü şartlarda, operasyon alanlarında, afet bölgelerinde görev yapacaklara yönelik eğitim önce hayatta kalmayı ve zor şartlarda mücadele etmeyi amaçlıyor. Güvenlik alanında uluslararası üne sahip Polis Akademisi ile verilen savaş muhabirliği eğitimlerine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de eğitimci desteği sağlıyor.

-100. yıl vizyonu-

6 Nisan´da 93. kuruluş yıl dönümünü kutlayacak olan AA´da, kurumun 100. yıl vizyonu şu şekilde aktarılmaktadır:´´AA olarak kendimize sorduk: Bu büyük ülkenin sözünü tüm dünyaya duyurabiliyor muyuz? Dünyada gündemi etkileyebiliyor muyuz? Cevabımız çok kısa oldu: Hayır. Bu yüzden bir karar verdik, güçlü Türkiye´nin güçlü haber ajansı olmak zorundayız. Dünyada etkin bir kurum olmak zorundayız. AA, 100. yıl projesi işte böyle doğdu.Güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı habercilik anlayışıyla organizasyon şeması, görev tanımları, logosu, kurumsal kimliği ve internet sitesi sektördeki gelişmeler ve dünyadaki örnekler ışığında yeniden düzenlenen AA´nın 100. yıl vizyonunda ana hedef, 2020 yılına kadar ´dünyanın en etkili ilk 5 ajansı´ arasına girmek olarak belirlendi.´´

 

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2013, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER