ARICILARA VARROA UYARISI

ARICILARA VARROA UYARISI
gundemeregli.com-Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güney, arıcıları ilkbahar bakımlarını yaparken varroa ilaçlarını kullanmaları konusunda uyardı.
ZAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güney, arıcıların en büyük düşmanı olan varroa parazitinin bölgede kışın hafif geçmesi ve arıların hızlı gelişmesi neticesinde mevsimde olması gerekenden daha fazla çoğaldığına dikkat çekerek, Arıcılarımız arılarına ilkbahar bakımlarını yaparken beslemeye başlamadan önce mutlaka varroa ilaçlarını kullanmaları gerekiyor dedi. Varroa&[#]8217;ların bal verimini azalttığı gibi arılı kovanlarda telafisi olmayan yavru çürüklüğü hastalığına neden olduğunu belirten Güney, &[#]8220;Arıcılarımızın en büyük düşmanı olan varroa bölgemizde kışın hafif geçmesi ve arıların hızlı gelişmesi neticesinde mevsimde olması gerekenden daha fazla çoğaldı. Bu nedenle arıcılarımız arılarına ilkbahar bakımlarını yaparken beslemeye başlamadan önce mutlaka varroa ilaçlarını kullanmaları gerekiyor. İlkbaharın başladığı bu günlerde tüm arıcı dostlarımızın ısrarla varroa mücadelesi yapmasını önermemizin en büyük nedeni hızla üreyen varroalar bal verimini azalttığı gibi arılı kovanlarda telaisi olmayan yavru çürüklüğü hastalığına neden olduğunu biliyoruz. Bu yıl baharın erken gelmesi ve arılarımızın hızlı gelişmesini göz önüne alırsak bal akımı başlayana kadar arılarımızda en az 2 dönem varroa ilacı kullanmak zorunda olduğumuzu belirtmek isterim. Arısını doğru ilaçlamayan veya hiç ilaçlamayan arıcının kendisine zararı olduğu gibi çevresindeki arıcılara da oldukça zararı olacaktır&[#]8221; dedi.
Varroa ilaçları ile ilgili bilgiler veren Güney, &[#]8220;Varroa için kullanılacak ilaçları alırken fiyatına bakarak değil kalitesine bakarak ilaç almalıyız, bazı ilaçların etkisi anında görülse de ana arıları kısırlaştırdığı için fayda yerine zarar verdiğini biliyoruz. Bu konuda birliğimiz üyelerini düzenli olarak yaptığımız bilgilendirme toplantılarında uyarıyoruz ve en doğru ilaçları kullanmaları için yardımcı oluyoruz. Birliğe üye olmayan arıcı dostlarımızda bize ulaştıklarında onlara da yardımcı oluyoruz. Bugün piyasada çok kaliteli varroa ilaçları var yüzde 99,4 varroayı öldüren ve 6 - 8 hafta etkili olan ilaçlar arıcılarımız için en ekonomik ve uzun süre etkili olması nedeniyle tercih etmeleri gerektiğini söylemek isterim.3-5 gün arayla veya 1 hafta arayla ilaçlama yaparak zaman kaybetmeden uzun süre etkili olan ilaçları kullanmak arıcı için son derece ekonomik olacaktır&[#]8221; diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2013, 08:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER