Atatürk'ün Zonguldak'a Gelişinin 90´ncı Yıl Dönümü

Atatürk'ün Zonguldak'a Gelişinin 90´ncı Yıl Dönümü

Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Zonguldak´a gelişinin 90´ncı yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kente gelişinin yıl dönümü nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Vali Mustafa Tutulmaz, kurum müdürleri STK ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende Belediye Başkan Vekili İbrahim Cansız günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. 

"Bugün, Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimize teşiflerinin 90’ncı yıldönümü dolayısıyla sizlerle bir arada olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Cumhuriyetin ilanından sonra Zonguldak ve çevresinde bulunan taşkömürü yatakları nedeniyle ilimiz, ülkemizin maden endüstri başkenti olarak kabul edilmiş, sanayi hayatının ayrılmaz bir gereksinimi olan kömürü bağrında taşıması nedeniyle, diğer şehirler arasından sıyrılarak kendine özgü bir karakter oluşturmuştur. Milli mücadele yıllarında ve sonrasında yurt gezilerine büyük önem veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 26 ağustos 1931 yılı çarşamba günü Ertuğrul yatıyla ilimize teşrif ederek halkımızın büyük coşkusu ile karşılanmıştır. 26 ağustos 1931 Yılı’nda şehrimize teşrif eden gazi Mustafa Kemal Atatürk, maden ocaklarının işleyişini ve çalışmalarını yerinde incelemek üzere üzülmez bölgesini ziyaret etmiştir. Bu ziyaretin ardından, havzanın mevcut yapısında büyük değişikliklere yol açan gelişmeler olmuş, ilk işçi haklarını koruyan teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesi gibi yapılan bir dizi yeniliğin ardından, yabancıların havzadan çekilmek zorunda kalmasıyla maden ocaklarımız tamamen millileştirilmiştir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şehrimize verdiği değeri şu söylemi ile de ifade etmiştir: “Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak’da o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir.” Gazi’nin bu sözleri tarih sayfalarına bir onur belgesi olarak geçmiştir. Bizlerde şehrimizi muassır medeniyetler seviyesi üzerine çıkarmak için hedeflerimize adım adım yaklaşıyor, üstlenmiş olduğumuz misyon ile yeni başarılarla şehrimizi daha da güçlendirmek suretiyle büyük bir gayretle projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyor, şehrimizin değişimi ve gelişimi için kentimizi kalkındıracak ve yaşatacak çalışmalarımızı hayata geçirmek üzere tüm kararlılığımızı azimle sürdürüyoruz."

Anma töreni daha sonra Atatürk’ün Zonguldak’a ilk ayak bastığı Maden Mühendisleri Lokali’nin bulunduğu alandaki iskelede devam etti. Vali Mustafa Tutulmaz ve beraberindeki protokol üyeleri Atatürk’ün ayak bastığı iskeleden denize karanfil bıraktı.  Askerler bot ile getirdikleri Türk Bayrağı’nı Vali Tutulmaz’a teslim etti
Vali Tutulmaz burada yaptığı açıklamada Atatürk'e Zonguldak büyük bir değer verdiğini ifade etti





Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2021, 11:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER