'BİLİNÇLİ TOPLUM, BİLİNÇLİ BİREY'

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç.Dr.Bekir Hakan Bakkal, “Dünya Kanser Günü” kapsamında açıklama yaptı.

'BİLİNÇLİ TOPLUM, BİLİNÇLİ BİREY'

Kanserle Mücadelede En Önemlisi Bilinçli Toplum, Bilinçli Birey

  Kanser günümüzde giderek artan bir sağlık problemi olması nedeniyle tüm dünyada üzerinde yoğun çalışmaların sürdürüldüğü bir hastalıktır. Bunun yanı sıra bazı kanserlerin önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır. Bu amaçla oluşturulan “Dünya Kanser Günü” her yıl 4 Şubat tarihinde kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde çeşitli kampanyalar yapılmakta ve kutlanmaktadır.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç.Dr. Bekir Hakan Bakkal şunları söyledi: “Kanser hastalığı halen tüm dünyada kalp ve damar hastalıklarında sonra 2.sıklıkla ölüm nedenidir ve maalesef yakın bir gelecekte en sık ölüm nedeni olması beklenmektedir. Türkiye’de her yıl yaklaşık 165.000 kişiye kanser tanısı koyulmaktadır. Erkeklerde akciğer kanseri ve prostat kanser, kadınlarda ise meme kanseri en sık görülen kanser tipleridir. Bu hastalıkla mücadelede ana hedef hastalığın oluşmasının engellenmesi ve erken teşhis ile tedavide başarı oranının artırılmasıdır. Yaygın kanser türlerinin %30-50’sinin daha sağlıklı bir beslenme biçimi, obezite ile mücadele, fiziksel aktivitenin arttırılması ve sigara-alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği bilinmektedir. Sağlık Bakanlığı’nca Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nde (KETEM) uzun yıllardır yapılan meme, rahim ağzı ve kolorektal kanser taramaları ile son yıllarda erken teşhis oranlarının artmasına neden olmuştur. Memede/koltuk altında ele gelen kitle, uzun süreli devam eden öksürük/ses kısıklığı, kilo kaybı, gaytada kan bulunması, ciltte geçmeyen yaralar gibi belirtileri olan bireylerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması olası kanser teşhisinde çok önemlidir. Tedavi amacıyla merkezimize başvuran hastalarda erken teşhis oranlarının artması tedavideki başarı oranlarımızı artırabilmek adına hem bizim hem de hastalarımız adına sevindiricidir. Unutulmamalıdır ki toplumun göstereceği bilinç ve duyarlılık modern tıptaki gelişmelerle birlikte ilerleyen yıllarda kanserde çok daha başarılı sonuçlar almamızı sağlayacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2017, 08:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER