ÇEVRECİLER DUYARLILIK İSTİYOR

ÇEVRECİLER DUYARLILIK İSTİYOR
gundemeregli.com- Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, sağlık açısından sorun yaşamak istemeyen Zonguldak halkını birer denetçi gibi davranarak çevre konusunda olumsuzlukları yetkililere haber verme konusunda duyarlı davranmaya davet etti.
Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Gürbüz yaptığı açıklamada, &[#]8220;Havalar müthiş sıcak. Denize girmek istiyoruz ama, denize girmek cesaret ister. Denize kanalizasyon deşarjı yapılıyor olması yıllardır bizi rahatsız ediyor, ancak artık çok modern bir arıtma sistemimiz olacak. Çalışmaya başlamasına az bir zaman kaldı. Arıtma sisteminin çalışmaya başlamasından bir, bir buçuk sene sonra deniz kendini yenilecektir ve bizler gönül rahatlığıyla denize girebileceğiz. Kozlu sahilinde göl halinde bir kaçak var, burası kokusu ve sineğiyle çevreye büyük rahatsızlık veriyor. Acılık deresi keza aynı şekilde, limanımız kanalizasyon gölü halinde. Sıcak havada bu bölgelerdeki yoğun koku şehri sarıyor. Şehrimizde aşırı bir kirlilik var. Zonguldak halkı, Zonguldak&[#]8217;ı hor kullanıyor. Çöplerin gelişigüzel atılması, parkların, plajların ziyaret sonrası çöp içinde kalması son derece üzücü.
Valilik binasının çevresinde bulunan konteynırlar dahi çevreye hem görüntü hem de sağlık açısından çok kötü bir fotoğraf veriyor. Şehrin her yerindeki konteynırlar bu şekilde. Yerel yönetimler ve halk elbirliği yapmadıktan sonra şehri temiz tutmak oldukça zor.
Herkesin bu konuda duyarlı davranması şart. Belediyeler, yere tükürenler, kabuklu yemişleri sokakta tüketerek kabuklarını yere atanlar için cezai yaptırım uygulamalı, başka türlü bu kirliliğin önüne geçmek çok zor diye düşünüyorum. Ancak, kimseyi kırmamak adına bu tür bir uygulamaya girilmiyor. Dolayısıyla duyarlı vatandaşlar olarak bizler yoğun kirlilik içinde yaşamak zorunda bırakılıyoruz. Sıcaklığın artmasıyla gıda sektörünün de son derece ihtiyatlı davranması gerekiyor. Buzdolabında dahi etlerin beklemesi mikroorganizmaların üremesine sebep olurken ,sokağa açık dönercilerin akşama kadar sıcakta et satışı yapmaları ne derece uygun olabilir? Defalarca bu sektördeki yanlışları gündeme taşımış olmamıza rağmen önlem alınmaması zaman zaman zehirlenmelere sebep olmaktadır. Şikayetçi olsanız dahi anında müdahale veya anında bir tahlil yapabilmek son derece zor. Dolayısıyla bu sektörde hizmet veren işletmelerin sürekli denetlenmesi ve işletmecilerin vicdanlı çalışması gerekmektedir. Sağlık açısından sorun yaşamak istemiyorsak, bizlerde birer denetçi gibi davranarak olumsuzlukları yetkililere haber verme konusunda duyarlı davranmamız gerekiyor&[#]8221; dedi.
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2012, 06:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER