Doktorlar uyarıyor… Zorunlu kalmadıkça sokağa çıkmayın!

Doktorlar uyarıyor… Zorunlu kalmadıkça sokağa çıkmayın!

Doktorlar uyarıyor…

Yüksek nem ortamında oluşan aşırı terleme son derece risklidir.Zonguldak’ta sabah saatlerinde yüzde 96’lara ulaşan nem dikkat çekiyor. İlerleyen saatlerde bu oranın daha da yükselmesi bekleniyor. Rüzgarsız bir haftaya başlayan Zonguldak’ta yüksek nem nedeniyle bazı olumsuzluklar yaşanabileceği belirtiliyor.  Özellikle yaşlı vatandaşların mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamasının önemine işaret ediliyor.

İŞTE YÜKSEK NEMİN OLUMSUZLUKLARI

Dr. Tuncay Filiz yüksek nemin olumsuzlukları hakkında şöyle uyarıyor;

“Yüksek nem ne demektir?

Havada artmış olan nem oranı demektir.

Neden olur?

Aşırı sıcak etkisiyle yoğunlaşan su buharından ötürü olur. Rutubet olarak da bilinir.

Normal nem oranı nedir?

24 derecelik bir ortamda havadaki normal nem oranı yüzde 40 - 60 arasıdır. Yüzde 40’ın altında düşük nem oranından, yüzde 60 ve üzerinde ise yüksek nem oranından söz edilir.

Yüksek nem oranı nelere yol açar?

Yüksek nem oranı vücudun fizyolojik dengelerini bozar. Doğal yollarla olan terlemeyi önler. Doğal terleme kesilirse vücut ısısı artar, ateş yükselir. Yükselen ateş sıcak çarpmasına yol açar.

Riski nedir?

Yüksek nem ortamında şu ya da bu nedenle oluşan aşırı terleme son derece risklidir. Böyle bir terleme şiddetli su ve sodyum kaybına neden olur. Bu da şok ve komaya yol açar.

Ne yapmalıyız?

Aşırı sıcaklarda havadaki nem oranı yüksek ise her türlü fizik aktiviteden uzak durmalıyız. Kronik hastalığı olanlar daha da dikkatli olmalıdır.

Yüksek nemin olumsuz etkilediği kronik hastalıklar nelerdir?

KOAH, astım, kalp yetmezliği, hipertansiyon, yüksek nemin olumsuz etkilediği hastalıkların başlıcalarıdır. Ayrıca idrar söktürücü ilaç kullananlar da olumsuz etkilenir.

Nasıl önlem almalıyız?

Saat 10.00-16.00 arasında sokağa çıkmayın. Şapkasız dolaşmayın, gözlük takın, açık renkli giysiler giyin. Serin, gölge ve klimalı ortamları tercih edin. Ağır spor yapmayın. Günde en az 2.5 litre su için. Diüretik ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Güneş alerjisi nedir?

Vücudun güneş gören yerlerinde kızarma ve kaşıntı ile karakterize olan deri döküntüleridir. Önlemek için uzun kollu ve paçalı giysiler giymek, vücudun güneş gören yerlerine yüksek koruma faktörlü losyon ya da krem sürmek gerekir. Önceden mevcut olan kronik egzamalar da güneşten olumsuz etkilenir ve daha şiddetli reaksiyon gösterir.

İsilik nedir?

Aşırı sıcak nedeniyle toplu iğne başı büyüklüğünde oluşan deri döküntüleridir. Korunmak için ince keten giysiler giymek, serin su ile sık sık duş almak gerekir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER