'Dünyayı Değiştiren Zafer'

Karadeniz Ereğli’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. Yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

'Dünyayı Değiştiren Zafer'

Mehmet Ali ve Kadri Yılmaz Anadolu Lisesince Erdemir Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Töreni Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kurmay Albay Aykut Manioğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, İlçe Emniyet Müdürü Fahri Küçük, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ünsal Demir,daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar izledi.

Okul Müdürü Selçuk Altın, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, Türk milletinin elde ettiği bu zaferin sadece kazanılmış bir zafer olarak görülmemesi gerektiğini, etki ve sonuçları itibarıyla neler götürüp neler getirdiğine bakılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Çanakkale savaşları, maneviyatın maddiyatı yendiği yer olma özelliği ile dünya tarihi üzerinde de büyük etkilere neden olmuş, asırlardır Avrupalılar tarafından sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikrinin kuvvetlenmesine yardımcı olmuştur. Çanakkale Zaferi, Türk milletinin kaderini olumlu yönde değiştirmekle kalmayıp, dünya milletlerinin düşünce yapısının değişimine de büyük etki etmiştir.

Çanakkale Zaferi’ni benzersiz kılan, işgalci devletlerin dönemin en muazzam savaş gemileri ve binlerce askeri ile boğazı kuşatıp saldırması değil, gökten yağmur gibi yağan ateşe göğsünü siper eden aziz Mehmetçiktir. Çanakkale’yi Çanakkale yapan, bitmek tükenmek bilmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alarak onu düşman mevzisine kadar götürerek işgalci askerlere insanlık dersi veren Mehmetçiktir. Çanakkale’yi Çanakkale yapan, cepheye gönderdiği oğluna ‘Ya şehit ol ya gazi’ demek suretiyle vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır.”

“MUSTAFA KEMAL SAHNEYE ÇANAKKALE’DE ÇIKTI”

Törende, Kardeniz Bölge Komutanlığı’ndan Deniz Yüzbaşı Çağrı Kıran, Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na girişi,  Mustafa Kemal’in savaşa girmesi konusunda görüşleri, Çanakkale Savaşı’nın çatışma sürecindeki aşamaları hakkında askeri bilgi verdi.
Kıran,  “Çanakkale Muharebeleri Mustafa Kemal’i tarih sahnesine çıkarmış, ona millet nezdinde sevgi ve itibar kazandırarak, ulusal kurtuluş mücadelesinde liderliğinin yolunu açmıştır. Çanakkale Zaferi, bir milletin, vatan savunması söz konusu olduğunda kendisinden çok güçlü milletlere karşı galip gelebileceğini göstererek, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla taçlanacak Kurtuluş Savaşı’ndaki Zaferlerin de öncüsü ve esin kaynağı olmuştur” dedi.

DUYGU DOLU GÖSTERİLER

Tören kapsamında Mehmet Ali ve Kadri Yılmaz Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Miraciye Aktaş ve okul öğrencileri tarafından Çanakkale ve kahramanlık türkülerinden oluşan dinleti gerçekleştirildi.

Okulun öğrencileri tarafından hazırlanan Çanakkale Oratoryosu sahnelendi. Oratoryo esnasında dinleyicilerin duygulu anlar yaşadığı gözlendi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol tarafından verildi.

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2017, 14:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER