ELEKTRİKTEN BÜYÜK KAZANÇ

ELEKTRİKTEN BÜYÜK KAZANÇ

Sigorta şirketinin ‘hile’ ile Ereğli Belediyesini dolandırdığını ortaya çıkardıklarını öne süren Belediye Başkanı Halil Posbıyık, “sigorta şirketleri, yangın borcunu yüzde 10 olarak belediyelere vermesi lazım. Şubeleri yüzde 10 diye hesaplamaları yaparak genel merkezlere gönderiyor ama orada yüzde 9’unu cebellezi (kendinin olmayan bir şeyi alıp cebine atma, karşılıksız olarak elde etme, kolayca kazanma, hırsızlama, çalma anlamlarında argo bir sözcük) yapıyorlar” dedi.

Nisan 2022 Meclis Toplantısı İkinci Birleşimi, Meclis Başkanı Halil Posbıyık yönetiminde gerçekleştirildi. Posbıyık, gündem maddeleri öncesi konuşmasında; birinci oturumda 2021 Faaliyet Raporu’nun görüşülmesi sırasında “belediye bütçe fazlası çıkardı” sözlerinin bazı kesimlerce anlaşılmadığını öne sürdü. Bütçe fazlasının sigorta şirketleri, elektrik ödemesi anlaşması ve emlak vergileri getirilerinden elde edildiğine açıklık getiren Posbıyık, ismini vermediği sigorta şirketinin, belediye ödemesi gereken parayı kendi kaynaklarına aktardığını öne sürdü. Bunu anlatırken cebellezi tabirini kullanan Posbıyık, şu ifadeleri kullandı:  

ELEKTRİKTEN BÜYÜK KAZANÇ…
“Dün (birinci birleşim) anlattıklarımı tam olarak anlamayanlar olmuş. Hem elektriği anlamamışlar hem de Türkiye’de bütün belediyeler borçluyken Ereğli Belediyesi nasıl bütçe fazlası verdiğini anlamamışlar.
Elektrik konusunu açıklarsam şöyle ifade edebilirim: Aralık ayında yetkilileri davet ettik ve 1 kilovat saat ücretini 0.80 kuruştan bir yıllık anlaşma yaptık. Ocak ayına kadar bu süre devam edecek. Evlerde ortalama kilovat saatine 2 lira öderken belediye olarak biz 0.80 kuruş para ödüyoruz. Bize şuana kadar getirisi 15 milyon liradır. Eski fiyattan ödeseydik, belediyesinin kasasından 15 milyon daha fazla para çıkacaktı. Gelecek zamları da düşünürseniz ne kadar getirisi olacağının hesabını sizlere bırakıyorum.

ŞİRKETİ ‘CEBE ATMAKLA’ SUÇLADI
Sigorta şirketleri, yangın borcunu yüzde 10 olarak belediyelere vermesi lazım. Şubeleri yüzde 10 diye hesaplamaları yaparak genel merkezlere gönderiyor ama orada yüzde 9’unu cebellezi yapıyorlar. Yüzde 1’irini belediyelere ödüyorlar. Bunu, ekip arkadaşlarım ortaya çıkardılar. Mahkemeye gittik ve kazandık. 28 milyon 360 bin lira para altık. Şimdi ise bunun geçmişe dayalı paralarını da almak için mücadeleye devam ediyoruz.

ELAK GELİRLERİ ARTTI
Emlak vergileri, demir-çelikten (ERDEMİR) aldığımız emlak vergileri çok düşüktü. Kasamıza yılda 10 milyon civarında para giriyordu. Ama şuanda 22 milyon lira civarında emlak vergisi kasamıza giriyor. Bütçe fazlası buralardan geliyor. Belediyecilik demek tecrübe demektir. Belediyemizin hiçbir yere borcu yok. Türkiye’de borcu olmayan, bütçesinde fazla veren tek belediye Karadeniz Ereğli Belediyesi’dir. Belediye meclis üyelerim beni alkışlarlar ve plaket verirler diye düşündüm. Ama plaketimiz maalesef muhalefetten (AK Parti) ‘red’ cevabı oldu.”  

GÜNDEM MADDELERİNDE ‘TAKSİ’ DEĞİŞİKLİĞİ
Gündem maddeleri görüşmelerinde ise bir önceki birleşimde, farklı komisyonlara havale edilen maddelerin komisyon kararları oylandı. Belediye ticari taksi yönetmeliğine ilişkin gündem maddesine göre; ticari araçların ‘12 yaş model’ sınırı değiştirilerek 15 yaşa çıkartıldı. Bu kara gerekçe ise kur artışları, çip krizi ve pahalanan sıfır araçların satın alınmasında ki güçlük olarak gösterildi.

YARIM ALTINLA ÖDÜLENDİRİLECEKLER
Öte yandan, Eskişehir’de 23-25 Mart tarihlerinde yapılan Türkiye Bilek Güreşi Şampiyonası’nda ikinci olan Ereğli Belediyespor Kulübü sporcusu Orhan Soyer ile antrenörüne yarımşar altın verilmesine karar verildi.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER