‘’EMEKLİLERİN İNTİBAKLARINDAN TUTUN BİR ÇOK PROBLEMİ VAR’’ DEDİ.

“Emeklilerimizin intibaklarından tutun daha birçok problemleri var” diyen Erkmen:

‘’EMEKLİLERİN İNTİBAKLARINDAN TUTUN BİR ÇOK PROBLEMİ VAR’’ DEDİ.

İYİ Parti Zonguldak il Başkanı Yavuz Erkmen, beraberinde İYİ parti Merkez ilçe Başkanı Dilay Küçük ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Şubesini ziyaret etti.

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Şubesi Genel Sekreteri Adnan Küçükvar’ın karşıladığı Erkmen, emeklilerin yaşam standardının iyileştirilmesi ve intibak yasanının da bir an önce çıkartılması gerektiğini ifade etti.

KÜÇÜKVAR: 3 BİN 100 LİRA ÜZERİNDE SEYYANEN ZAM BEKLİYORUZ

Ziyarette konuşan Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Şubesi Genel Sekreteri Adnan Küçükvar, “Emeklinin bugün yurt çapında ve Zonguldak özelinde sorunları var. Türkiye’de sorunumuz emekli maaşlarıyla ilgili gelişmeler. Asgari ücretin 2 bin 825 TL’den, 4 bin 251 TL’ye yükselmesi yani yüzde 51’lik bir zamla karşımıza çıkması dolayısıyla sevindirici ele geçen para olarak. Aynı şekilde bugün 14 milyon emeklinin 8 milyonu taban ücret olan Bin 500 TL alıyor. Dolayısı ile bizler seyyanen para olan 8 milyon emeklimizin açlık sınırı üzerinde yani 3 bin 100 lira üzerinde seyyanen zam bekliyoruz.  Bu seyyanen zamdan sonra yani 3 bin 100 lira üzerine en az alan emekli maaşının getirilmesi akabinde de asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam oranını bütün emeklilerimize istiyoruz.  Bu konu ile ilgili düşüncelerimizi Cumhurbaşkanı Yardımcısına geçtiğimiz hafta Genel başkanımız Sayın Satılmış Çalışkan bir dosya ile birlikte verdi, gelişmeleri bekliyoruz.

İkinci sorunumuz yerelle ilgili; Yerelde en büyük sorunumuz 65 yaş üstü yaşlılar halk otobüslerinden yasa ile sabit ücretsiz seyahat etme hakkına sahip. Ancak Ereğli’de 6 aydır Ereğli halk otobüsleri 65 yaş üste emeklileri ücretli taşıyor. Yasa dışı olmasına rağmen yapılan bu işlem üzerine yaptığımız tüm müdahaleler şu ana kadar sonuçsuz kaldı ancak son olarak yasal, mahkeme müracaatının önünde, vilayete yaptığımız bir müracaatla soruşturma istedik neticesini bekliyoruz. Bunu anlatmamın sebebi de, Zonguldak’ta da şu anda bir karışıklık var. Halk otobüsleri seferleri aksattığı için Belediye başkanı tarafından sözleşmesi iptal edildi. Şimdi bu boşluğu doldurmak için ihale öncesinde semtlere çalışan minibüslerle anlaşılmak isteniyor. Belediye Başkanı bu süreci bunlarla geçmek istiyor. Edindiğimiz bilgilere göre, bu süreçte yani, semtlere çalışan minibüsler halkı taşıyacaklar ancak emeklileri de öğrenci ücreti üzerinden taşıyacaklar diye duyum aldık. Bu da yasalara aykırı bir faaliyettir. Bunlarla da elimizden geldiğince uğraşacağız. Emeklilerimizin, halkımızın yasa ile sabit haklarının engellenmemesi için uğraşacağız. Bu meyanda sizden de ricamız; Ereğli’de ki gelişmelerden fazla desteğinizi göremediğimizi bu arada belirtmek istiyorum. Böyle bir gelişme halinde emeklilerimizin yanında olduğunuzu bildiğimiz için her evde en azından bir emekli olduğunu bildiğimiz için bize destek vermenizi, 65 yaş üstü emeklilerin de Belediye Halk otobüslerinden ücretsiz yararlanması için sesinizi yükseltmenizi, yardımcı olmanızı istiyoruz teşekkür ediyorum” dedi.

“EMEKLİLERİMİZİN YAŞANABİLİR DÜZEYDE BİR GELİRE KAVUŞMASI ÇOK ÖNEMLİ”

İYİ Parti il Başkanı Yavuz Erkmen de yaptığı konuşmada; “İYİ Parti olarak Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener iki yıldan beri bütün illeri, ilçeleri dolaşıyor. Esnafları dolaşıyor. Bizler bulunduğumuz yörede il olsun ilçe olsun sivil toplum örgütleri ile bir araya geliyoruz onların sorunlarını alıp, bunları dile getirmeye çalışıyoruz ve en önemli unsurlarda bir tanesi de tespit edilen konuları Meclis’te ‘Milletin Sesi’ diye kürsüden dile getirilmesi ki bu anlamda derneğinizin genel başkanı Satılmış Bey’de gelip orada konuşma yaptı ve emeklilerin sorunlarını dile getirdi. Şimdi Türkiye’de her kesimin olduğu gibi en zorlanan ve şu anda zorda olan kesimin başında da emeklilerin geldiğinin bilincindeyiz. Çünkü bir taraftan asgari ücretteki iyileştirme neticesi herkeste bir beklenti oluşmuştu, haklıdır ama bunun kadar önemli olan bir husus vardır; bir taraftan iyileştirme yapılması, emeklilerimizin, büyüklerimizin yaşanabilir düzeyde bir gelire kavuşması çok önemli. Bunun kadar önemli olan bir hususta, ne kadar verirsek verelim enflasyon dediğimiz olguyu biz dizginleyemezsek, sürekli yukarı doğru giderse verilen paranın da hiçbir önemi kalmıyor. Onun için ikisini birlikte düşünmemiz gerekiyor ve enflasyonun da sabit bir şekilde aşağı doğru çekilmesi gerekiyor. Şu anda hepimizin beklentisi 1500-2 bin lira alan emeklilerimizin bu haliyle bırakın yaşamayı, açlıktan da öte yani onu ev kirasına verse, yiyecek hiçbir şeyi kalmıyor pozisyonuna düşüyor. Yani bu şartlarda yaşamaları mümkün değil. Onun için hakikaten çok çok iyi bir zam verilmesi gerekiyor ama zammın şu an verilen karşılığının da enflasyon karşısında korunması gerekiyor.

Onun için biz İYİ Parti olarak şunu savunuyoruz. Asgari ücrette de aynı şeyi söylemiştik; 3 aylık periyodlarla asgari ücretin güncellenmesi ve bu değerin korunmasını savunuyoruz. Şu anda verilen; 4 bin 253 TL asgari ücrete zam yapıldı bu Ocak’ta girmeyecek devreye Şubat’ta girecek. 1 Şubat’ta devreye girdiğinde geçen sürede zaten yüzde 30-35 enflasyon olacağını tahmin edersek, zaten verilen paranın yüzde 30-35’i gitmiş hale gelmiş olacak. Onun için eğer biz hakikaten emeklilerimizi düşünüyorsak, emeklilerimizi ve diğer çalışanlarımızın yaşanabilir bir düzeye getirilmesini savunuyorsak bir gelirlerinin iyileştirilmesi, iki enflasyonun dizginlenip onların 3 ayda bir asgari ücretin güncellenmek süratiyle hayat standardının devam ettirilmesi. Tabi emeklilerimizin intibaklarından tutun daha birçok problemleri var bunların çözümlenmesi hepimizin beklentisi.

“HALK OTOBÜSLERİNDEN YARARLANMA KONUSUNDA BİR PROBLEM YAŞANIYOR”

İşte EYT’liler meselesi var, 3600 gösterge var, yani bunların hepsinin olması gerekiyor ve sadece bazı meslek gruplarına değil, hepsine bunların yansıtılması gerekiyor. Bunların hepsinde hemfikiriz.

Yerelde de; şu anda Zonguldak’ta gerek 65 yaş üste emeklilerimizin, büyüklerimizin gerekse de engellilerimizin halk otobüslerinden yararlanma konusunda bir problem yaşanıyor. Bu problemin çözümlenmesi gerekiyor. Şimdi bir yerde insiyatife bırakmamak gerekiyor. Yani yerel yönetimler ‘benim param yok ben bu işin içinden çıkamıyorum’ veyahutta halk otobüsü şoförü arkadaş ‘ben kazanamıyorum hepsini ücretsiz binenlerle doluyor, ben kazanamıyorum’ diye bir bahanenin arkasına sığınmamak lazım. Eğer şu anda otobüs başına verilen bir gelir var Bakanlık tarafından verilen bir ücret var. Eğer devlet bu kanunu çıkartıp, bu hakkı verdi ise hem emeklisini koruyacak, onun bedava binmesini sağlayacak, artı o otobüs şoförü de ‘bundan zarar ediyorum’ diye kaçınıyorsa bunun zarar etmemesi için gerekirse verilmiş olan fiyatı artırmak sureti ile onu da mağdur etmemiş olacak. Yani iki yönü ile bakıp, iki taraflı olarak düşünüp hem emeklilerimizin ve engellilerimizin mutlu olacağı, hem de onların ezilmeyeceği ve desteklerin daha yukarıya çıkartılacağı konuma da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bunun halledilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda da biz verilen desteklerin artırılması, onların da mağdur edilmemesi konusunda genel merkezimize bildirdik. Ama burada Belediyelerin özellikle sosyal belediyecilik deyin, seçilirken ‘işte katılımcı belediyecilik, sosyal belediyecilik, işte biz insanımızın yanındayız’ bu sözleri verip de arkasından da takipçi olmaması biz nerede olursa olsun biz hepsinin yanlış yaptığını ve onların bu tutumlarından vazgeçmesi gerektiğini açık yürekle söylüyoruz ve bu konuda da emeklilerimizin ve engellilerimizin yanında olduğumuzu gösteririz ve gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER