ERDEMİR DÜNYA İLE YARIŞACAK

ERDEMİR DÜNYA İLE YARIŞACAK

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) dünya piyasalarındaki hurda fiyatlarında söz sahibi olabilmek amacıyla aralarında Çolakoğlu gibi firmalarında bulunduğu 8  firma ile yıllık 25 Milyon ton ithalatı yapılan hurda için güçbirliği yaptı.

 2012 yılında 38 milyon ton üretime koşan çelik sektörü dünya piyasalarında söz sahibi olmak için ortak girişim çalışmalarına başlasının önünde yasal olarak ta bir engel yok.  

OLUŞUMDA 8 ORTAK VAR

En son Erdemir´in özelleştirme sürecinde bir araya gelen çelik sektörünün sekiz temsilcisi, ortak alım grubu oluşturarak dünya piyasalarındaki hurda alım fiyatlarında sözünü dinletmek istiyor.

Geçen yılı önemli yatırım hamleleri ile geride bırakan demir çelik sektörü, hayata geçirdiği tesislerle üretimini bir önceki yıla göre 5 milyon ton artırmasını bildi.

201l´i dünya sıralamasında 10´uncu olarak tamamlayan Türk demir çelik sektörü, geçen iki aydaki kapasite artışları ile önemli rakipleri geride bırakarak dünya sekizinciliği koltuğuna oturdu.

ÖNDE GELEN OYUNCULAR

Son iki aydaki performansı ile dünya devleri Ukrayna ve Brezilya´yı sollayarak üretimde dünya 8´incisi olan Türkiye demir çelik sektörü, bu başarıları daimi kılmak ve dünya pazarlarındaki etkinliklerini artırmak için çok önemli bir girişime soyundu.

Özellikle cari açık konusunda sık sık ekonomi gündeminin önüne gelen sektör, ortak alım ile hurda ithalatında ciddi bir rekabete hazırlanıyor. 11 milyon ton ithalat yapan ve 17 milyon ton da ihracat yapan sektörde, önde gelen oyuncular bir araya gelerek ortak alım şirketi konusunda anlaşmaya vardı.

EKİCİ AÇIKLADI

Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği çatısı altındaki 8 şirketin ilk etapta bulunmak istediği bu yeni girişimin ayrıntılarını Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci açıkladı.

Ekinci, Türkiye çelik sektörü dünya sıralamasında yılın ilk iki aylık rakamlarına göre 8´inci basamak yükseldiğini belirterek,  &[#]8220;Ukrayna ve Brezilya´yı geride bırakarak bu noktaya gelen sektör geçen yıl 34.1 milyon tonluk bir üretime imza attı. Üç ülkenin rakamları birbirine çok yakın olduğu için yılsonunda sıralama değişebilir, merakla bekliyoruz.&[#]8221; dedi.

 

2012 İÇİN HEDEF BÜYÜK?

 

25 Milyon hurda ithalatının yapıldıüğına dikkat çeken Ekici, &[#]8220;Üretim 2010´da 29 milyon ton iken bir yılda üzerine 5 milyon ton daha koyabildik. Bu çok önemli bir gösterge. Beklentimiz bu yılda üretim artışı ve 38 milyon ton rakamına ulaşmak. Burada asıl önemli olan tabii ki sektörün dış ticaret dengesi bunun için de çalışmalar yürütüyoruz. 17 milyon tonluk bir ihracat yapılıyor ama 25 milyon tonda hurda ithalatı yapılıyor. Bunun parasal değeri 10 milyar doları aşmış durumda. Bu konuyu ve sektörün cari açığa yaptığı katkıyı azalmak üzere Ekonomi Bakanlığı temsilcileriyle Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) konusunda sıkça bir araya geldik&[#]8221;

 

TENORA DÜŞÜK

Türkiye´de cevherin olduğunu yalnız tenorun düşük olduğunu ifade eden Ekici şu görüşlere yer verdi:

&[#]8220;Niye dışarıdan alınıyor, çünkü daha verimli hammadde ile üretkenlik daha fazla oluyor. Bakınız yerli cevher olduğu halde tamamını kullanamıyoruz. Ekonomi Bakanlığının yaptığı GİTES çalışması ile yüzde 35 oranlı cevherlerin tenorunu yükseltecek yatırımları desteklemesi konusu gündemde. Desteklenecek cevher yatırımlarıyla, çeliğin tenoru yükselecek. Dolayısıyla bakanlığın bu konuda destek açıklamasını bekliyoruz. İkinci ayak ise yurtdışında hakimiyet kurabilmek.&[#]8221;

ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR ÜZERİNDEYİZ

Hammadde alımlarıyla ilgili önemli bir çalışma üzerinde olduklarını da kaydeden Ekici şunları söyledi:

&[#]8220;Bunun için de sektörün önde gelen isimleriyle bu konuyu masaya yatırdık ve neticede bir ortak alım grubu oluşturma niyeti ortaya çıktı.Bugün Türkiye hurdada ithalata bağımlı maalesef. Bunun için de Amerika, Kuzey Avrupa ve Rusya´da bölgesel olarak gücünü gösterecek alım grubu oluşturmak istiyoruz. Uzun süredir bu konu üzerinde yaptığımız çalışmalar sonucunda teşviklerin de açıklanmasıyla somut adımların atılmasını bekliyoruz. Şu an Erdemir, Kibar, Çolakoğlu, İçdaş ve şirketim Ekinciler Holding´in de içinde olduğu sekiz şirket bu girişime iyimser bakıyor. Fikir birliğine varılan ortak alım veya ortak girişim grubuyla belli ülkelerdeki hurda pazarında fiyat belirleme imkanı yaratmak istiyoruz. Tabii bunda devlet desteği çok önemli.

TEK BAŞINA YAPIYOR

Türkiye dünyada hurda ithalatında ilk sırada yer alan ülkelerden biri olduğunu da hatırlatan Ekici,  &[#]8220;Dünya hurda ithalatının yüzde 15´ini tek başına yapıyor. Eğer bir gün hammaddesizlikten dolayı kapasitesi atıl vaziyete düşerse sektörün geleceği ne olacak? Onca ihracat gücü de tehlikeye girmeyecek mi? Öyleyse gelişmiş ülkelerde hurda pazarında hakimiyet kurabilmek ve sürdürülebilirlik için buralarda söz sahibi olmalıyız. Bunun için de ortak girişim grubu yoluyla oralarda hem alımlarda söz sahibi olup hem de şirket satın almaları yapabilmeliyiz. Bunun için de devlet teşviği gerekiyor. Bakanlığa görüşlerimizi ilettik. Avrupa ve Amerika´dan şirket alınması konusunda devletin cesaretlendirmesi gerekiyor.&[#]8221; dedi.

DEVLET ORTAK OLABİLİR

Yurtdışında hurdada hakim şirketlerin alımı konusunda maya tutana kadar devletin ortak olabileceğini de kaydeden Ekici şöyle dedi:  

Sonrasında çekilebilir. Burada devlet şart da koyabilir ki biz buna zaten varız, orada üretilen malı önce kendi ülkemizdeki tesislerde tüketmek üzere bir şart olabilir. Amaç sürdürülebilir bir hammadde kaynağı yaratmak.

RUSYA OLUŞUMA GİTTİ

Dünya&[#]8217;da Rusya&[#]8217;nın 6 yıl önce böyle bir oluşuma gittiğinin de altını çizen Ekici, &[#]8220;Sonuç karlılık oranlarıyla ortada. Biz de bunu yapmak için üzerinde neredeyse bir yıldır çalışıyoruz. Tabii 27 şirketin faaliyet gösterdiği pazarda bazıları alımlarla ilgili bu birliği tam benimsemedi. Biz de daha basit ürünlerde bir araya gelelim dedik. Yani hammadde ve hurdadan önce hepimizin ortak kullanımı olan ürünler, mesela ortak rulman alabiliriz diye konuştuk. Sektördeki şirketler arasında inanılmaz bir rekabet var. Bu rekabet bizim birlikte hareket etmemize nasıl imkan sağlayacak bu ilk girişimle bakacağız.

ORTAK HAREKET ETMEKTE SORUN YOK

YAsal opalrak bu birleşimde bjir sorun bulunmadığını da kaydeden Ekici sözlerini şöyle tamamladı.

&[#]8220;Onlara da başvurduk tabii. Rekabet Kurumu şunu diyor, ´birbirinizle olan ilişkileriniz Türkiye´deki tüketiciye olumsuz yansıyacaksa olmaz, ama öbür türlü ucuz alacaksan´ bir şey demiyor. Zaten dünyada da örnekleri var, yani aynı menşeili şirketler ortak hareket edebiliyorlar ve fiyatlamada öne çıkıyorlar. Bunun dışında Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinin kanunlarını da araştırdık ve aksi bir duruma rastlamadık.&[#]8221;

&[#]8220;İLK ORTAK GİRİŞİM ERDEMİR´DE OLMUŞTU&[#]8221;

Çelik sektöründe ilk ortak adım Erdemir´in özelleşme sürecinde olmuştu. TOBB´un önderliğinde bir araya gelen ve aralarında Kibar Holding, Auer, Borusan, Fiba Holding, MNG Holding ve Kardemir´in bulunduğu Ereğli Ortak Girişim Grubu, (OGG) ön yeterlilik için Özelleştirme İdaresi´ne başvurmuştu...

 

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2012, 15:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER