EREĞLİ KRİZDEN ÇIKIŞ ARIYOR

EREĞLİ KRİZDEN ÇIKIŞ ARIYOR

Posbıyık, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Tar ile bölge yatırımları için yaptığı toplantılara da dikkat çekerek, 

 Kdz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Erdemir de yassı eliğe dayalı, yan sanayi yatırımların oluşması için yoğun bir şekilde çalıştıklarını bildirdi.

Posbıyık makamında düzenlediği basın toplantısında, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fatih Tar ile gerçekleştirdiği  özel toplantı ile ilgili  bilgiler verdi.

RAPORU ERDEMİR HAZIRLADI

 

ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPTILAR

  yassı çeliğe dayalı mamul talebinin büyük ölçüde yerli kaynaklar tarafından sağlanması için önemli bir gayret içine girmiştir. Bu noktada da holding,  ciddi yatırımlar yapmıştır. 

RAPORLARLA AÇIKLANDI    

Posbıyık, 2011 yılında sekteröl bazda müşterilerinin aldıkları mamul oranlarını raporlarla açıkladı, raporda şu bilgiler yer aldı; Boru profil sanayi: 1 milyon 640 bin ton. Genel imalat sanayi: 523 bin ton. Otomotiv ve otomotiv yan sanayi: 510 bin ton. Beyaz eşya olarak bilinen dayanıklı ev aletleri: 270 bin ton. Ambalaj sanayi: 201 bin ton. Çelik Servis Merkezleri de toptan ticaret ve ikincil üreticilerle birlikte 1 milyon 650 bin ton malzeme alıyor.

Demir-çelik yatırımcılarının beklentileri de, Erdemir uzmanları tarafından hazırlanan bu raporda ifade ediliyor. Uzmanlar tarafından sektörün karşı karşıya kaldığı haksız rekabetin ve kalitesiz ürün ithalatının engellenmesi, katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi ve en önemlisi büyümenin yerli girdilerle olması gerektiğine vurgu yapılıyor.  Aynı uzmanlar, hükümetimizin bu perspektife yönelik tedbirleri şimdiden almasının önemli olduğuna da dikkat çekiyorlar.

Bir önemli tespit de şu:  Erdemir çeliği üretiyor; ama maalesef bu çeliğin bölgemizde hali hazırda profil fabrikaları haricinde ciddi bir kullanıcısı yok. Belki de en büyük sıkıntılarımızdan biri de bu.

Erdemir, ülkemizdeki otomotiv, beyaz eşya, boru profil, genel imalat sanayi, makine ve alet, elektrik-elektronik, gemi inşa ve savunma sanayi ile ambalaj sanayi gibi sektörlerdeki binlerce firmanın ana tedarikçisi konumunda.

Evet, bölgesel teşviklerdeki imkanlar belli oranda önemli; fakat bunun dışında önemli olan iki parametre daha var: Hedef pazarlara yakınlık ve hammaddeye yakınlık en az teşvikler kadar önemli. Zira Ereğli Demir-Çelik Fabrikası, tüm bu sektörlerin ana tedarikçisi ve dünya ölçeğinde 3 önemli limana sahip bir fabrika.

Geçtiğimiz hafta yeni teşvik paketi kapsamında otomotiv sanayicilerinin talebi üzerine otomotiv ve yan sanayi yatırımları  Artık limanları ve coğrafi konumuyla hedef pazarların yakınında olan bölgemiz için teşviklerin eşitliği açsından hiçbir sorun kalmamıştır.

 Erdemir yöneticileri, şirket olarak, bölgeye gelecek ve yatırım yapacak sanayicilerimizin  hizmetinde olacağını ve her konuda teknik destek vereceğini de deklare etmektedir. Ayrıca Erdemir   Nihai ürün ambalaj malzemeleri, Silindir imalatı malzemeleri, Cüruf potaları imalatı malzemeleri, Merdane, Demiryolu makas ve yedekleri, İşçi sağlığı ve güvenliği malzemeleri,Refrakter malzemeleri 

Esasen,  hazırlanan bu raporun özünde, yassı çelik ve yan sanayi konusunda mümkün olduğunca yerli hammadde kaynaklarının kullanılmasının önemli olduğu; sektörlerin birbirlerinin rekabet gücünü doğru oranda etkileyebilmesi için çeliğin üretiminden başlayarak ve yan sanayisine kadar yerli kaynakların tüketilmesinin desteklenmesi, bunun da bir devlet politikası olması gerektiğini ifade etmek isterim.

 

doğrudan istihdamı 34 bin 800 kişi, 

Günümüz koşularında siyasi iradenin yatırımcıya ancak eldeki imkanları gösterme şansı var. Tercih, sermaye sahibinin, yani yatırımcınındır. Kimse parasını riske etmek istemez. Burada siyasi iradeye düşen görev, bu yatırımcıların bölgedeki imkanlarımızı da görmesinin sağlanmasıdır.

 

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2013, 12:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER