Ereğli'nin 7 kahramanı

Yasin Ören yazdı...

Ereğli'nin 7 kahramanı

Yasin Ören Yazdı... 

Hollanda ve dolayısıyla Avrupa ile sürtüştüğümüz, Çanakkale Zaferimizin 102.yılını kutladığımız bugünlerde sizleri yokluk yıllarına ama ümitsizliğin olmadığı, çarenin hiçbir zaman tükenmediği yıllara götürmek istiyorum.

Kdz. Ereğli’de 7 kahramanın bitmiş bir Osmanlı donanmasına verdiği can suyuna getireceğim sözü…

Hani sahilde önünüzü kesen, TBMM’den Gazi unvanı almaya çalıştığımız o Alemdar gemisine…

Bakmayın isminin Alemdar olduğuna. 1898de Danimarka da yapılan bir kurtarma gemisi olan Denmarktır ilk ismi ve sonra başlar Alemdarın hikâyesi... 1914te yabancı gemilere uygulanan ambargo başlamış,1915te Denmark adını taşıyan gemiyi önder, lider anlamı taşıyan Alemdar yapmışız.

1.Dünya Savaşı sonunda Osmanlı donanması artık işlevini yerine getiremez olmuştur. Alemdar da muharebe gücü olmayan bir kurtarma gemisidir sadece ve bunun için kaderine terk edilen gemiler arasında yer almıştır. Milli Mücadele yılları... Alemdar’ı Milli Mücadelenin içine çekebilmek için kaçış planı hazırlanır. Geminin mürettebatı Anadolu’nun yedi kahramanı, cesur insanıdır: 1.Çarkçı Üsküdarlı Osman Efendi, 3.Çarkçı Trabzonlu Hikmet Efendi, Güverte lostromosu Üsküdarlı Ali Serdümen, Trabzonlu Rıfat, Rizeli Recep Kâhya, Ateşci Yusuf Kamarot, Erzincanlı Salih ile serüven başlar. Batmakta olan bir gemiye yardıma gittiklerini söyleyerek Ereğliye ulaşmaları, buradan 80 ton kömür alarak Rusya dan gelen yardımları almak için Trabzona gitmek üzere hareket ettiği sırada ilçedeki gayrimüslim ve casusların haber vermesi üzerine Fransız askerlerinin gemiye çıkarma yapmaları tam bir kahramanlık hikayesinin girizgâhıdır. 1873te Rize Çayırlı Pekmezci Köyünde doğan Serdümen Recep Kâhya tam 48 yaşında 9 Şubat 1921de Fransız ateşi ile kalbinden yaralanır ve kan kaybından hayatını kaybeder. Alemdar’ın tek şehididir... Bu arada gemiye çıkarma yapan beş Fransız askeri esir alınmıştır.

Sonrası malum bu beş Fransız askerine karşılık Karadeniz’de Türk bayraklı gemilere dokunulmaması garantisinin alınması. Anlaşma gereği Milli Mücadelenin sonuna kadar Ereğlide demir atmış bir şekilde beklemesi gereken Alemdar yine bir kaçış öyküsüyle Trabzona getirilir.

1982de sökülen Alemdar gemisi, Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği öncülüğünde orijinaliyle aynı ölçülerde yaptırılmış ve 2008de müze gemi olarak ziyarete açılmıştır.

Tarihi öğrenmek, isimsiz kahramanlarımızın adını yaşatmak ve zorlu mücadelenin nasıl kazanıldığını öğrenmek adına denizde bir damladır Alemdar... Çanakkale Zaferimizin 102.yılını kutlarken bu vatan toprakları için canını feda edenleri anmak boynumuzun borcudur. Bu topraklarda ne Alemdarlar biter, ne de korkusuz yiğitler. Hepsinin ruhu şad olsun.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2017, 17:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER