‘’FAZİLET BAKIMINDAN DİĞER AYLARDAN FARKLI’’

‘’FAZİLET BAKIMINDAN DİĞER  AYLARDAN FARKLI’’

Karadeniz Ereğli İlçe Müftüsü Sabri Kütükçü, “Üç aylar aynı zamanda nefis muhasebesi için de bir fırsat olmalıdır. Üç aylar Esnaf mantığıyla kar ve zararımızı hesaplayıp zarar ettiğimiz amellerimizi hayatımızdan çıkarmamıza vesile olmalıdır. Geçmişte yaptığımız hatalara geri dönmemek üzere yaratıcıya söz vererek; gelecek zamanı bu söz üzerine inşa etmeye çalışmalıyız” dedi.

İslam Âlemi için önemli günler arasında yer alan mübarek üç aylar 2 Şubat 2022 (Bugün) başlıyor. İslam âlemi için Ramazan’ın habercisi olan üç aylar, müminlerin yıl boyunca en önemsediği Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsıyor.

Karadeniz Ereğli İlçe Müftüsü Sabri Kütükçü, yaptığı yazılı açıklamada, İslam Âleminin coşkuyla beklediği, Ramazan Bayramının başlamasıyla sona eren, 3 aylar 2 Şubat 2022 (bugün) Recep ayıyla birlikte başladığını belirtti.

Kütükçü “Peygamber efendimiz üç aylara girerken  ‘Allah’ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl.  Bizi Ramazan ayına ulaştır’ diye dua ederlerdi. Tevbe suresi 36. ayeti kerimede senenin 12 ayının olduğu ifade edilmiştir. Allah bazı zamanları diğer zaman dilimlerinde bazı mekanları da diğer mekânlardan farklı kılmıştır” ifadelerini kullandı.

FAZİLET BAKIMINDAN DİĞER AYLARDAN FARKLI

Senenin on iki ayının her biri bir zaman dilimi olduğunu, ancak Recep Şaban aylarının diğer aylardan, özellikle Ramazan ayının ise bütün aylardan fazilet bakımından farklı olduğunu belirten Kütükçü şunları kaydetti:

“ Bu aylarda yapılan salih ameller ise mükafat olarak diğer aylarda yapılan salih amellerden sevapça daha faziletlidir. Mekânlar içinde ayı şeyi söyleyebiliriz. Yeryüzünde bulunan camiler hepsi mescidi Haramın birer şubesidir. Ancak kılınan namazların sevabı açısından mescidi haramda veya Mescid-i  Aksa’da  kılınan namaz  diğer  camilerde  kılınan  namazlardan  daha  faziletlidir. Dolayısıyla üç aylar müslümanın hayatında diğer aylardan daha farklı olmalı ibadet ve dualarımız bu aylarda diğer aylardan daha yoğun olmalıdır.

Asr suresin de Cenab-ı Hak zamana dikkat çekmek için zaman dilimine yemin ederek söze başlıyor. İman eden imanını salih amellerle desteklemeyen; hakkı ve sabrı tavsiye etmeyenlerin zararda olduğunu beyan etmişlerdir. Pazarda buz kalıbı satarken ‘Sermayesi erimek üzere olan bu adama yardım edin’  diye bağırarak buzları satmaya çalışan pazarcının önündeki buzların eridiği gibi insanın ömrü de hızla tükenmektedir. Tükenen ömrümüzü bereketlendirmek zamanı iyi değerlendirmekle mümkün olmaktadır.”

ÜÇ AYLAR NEFİS MUHASEBESİ İÇİN DE BİR FIRSAT

Üç ayların aynı zamanda nefis muhasebesi için de bir fırsat olması gerektiğini vurgulayan Ereğli Müftüsü şöyle devam etti:

“Üç aylar Esnaf mantığıyla kar ve zararımızı hesaplayıp zarar ettiğimiz amellerimizi hayatımızdan çıkarmamıza vesile olmalıdır. Geçmişte yaptığımız hatalara geri dönmemek üzere yaratıcıya söz vererek; gelecek zamanı bu söz üzerine inşa etmeye çalışmalıyız. Furkan suresi 70. ayette işlediği günahlardan pişmanlık duyup tekrar bu günahlara dönmemek üzere söz veren iman sahiplerinin tevbeden önce işledikleri günahların sevaba dönüştürüleceği müjdesi verilmektedir. Bu müjdeden nasiplenebilmek için sözümüze sadakat gösterip eski hatalara dönmemek üzere yeni bir hayata başlangıç tarihi olmalı 1 Recep. Kadir Gecesi bu kulluğun zirvesi,  Ramazan Bayramı da bu söze sadakatin bayramı olmalıdır.”

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER