FINDIK ÜRETİCİSİNE UZMAN DESTEĞİ

FINDIK ÜRETİCİSİNE UZMAN DESTEĞİ

Karadeniz Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, konusunda uzman ziraat mühendislerinin desteğiyle fındıkta verimliliğin ve kalitenin artırılması çalışmaları kapsamında hazırlanan ve 3 ay sürecek olan   “Çiftçimiz Herşeyimiz” eğitim projesinin devam ettiği bildirildi.  

Projenin hedef grubu; İlçe Müdürlüğü faaliyet alanında yer alan 137 köy ve mahallede bulunan fındık yetiştiriciliğine gönül vermiş 12 bini aşan çiftçiler olarak belirlendi. Çalışmayla bölgede hatalı uygulamaların azaltılması, üründe verim ve kalitenin artırılarak ekonomik kayıpların önlenmesi amaçlanıyor.

Bu sebeple fındık bahçelerinde gübreleme, budama, dip temizliği, hastalık ve zararlılar ile mücadele konularında katılımcılara teorik ve uygulamalı bilgiler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün fındık konusunda uzman teknik personelleri tarafından veriliyor.

GÜNAYDIN: “TÜRKİYE FINDIKTA DÜNYA LİDERİ”

“Dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Türkiye, hem üretimde hem ihracatta dünya lideri konumunda bulunmakla beraber topraklarımızın 706 bin hektarlık alanında yaklaşık 500 bin çiftçi tarafından kalitesi yüksek fındıklar yetiştirilmektedir. Ülkemiz fındık ve fındık ürünleri ihracatının yüzde 75-80’i Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor. İhracatımızdaki önemli ülkeler; Almanya, İtalya, Kanada, İsviçre, Avusturya,  Hollanda, Polonya, Belçika ve Çin’dir. Ürünün yüzde 57’si iç fındık, yüzde 26’sı dilimlenmiş-kıyılmış, yüzde 17’si ise kavrulmuş-ağartılmış olarak ihraç ediliyor. İhraç edilen ürünün ancak yüzde 42’si işlenerek dış pazara sunuluyor.İlçemizde  12 binin üzerinde (12.050)  fındık üreticimiz 157.500 dekarlık büyük bir alanda üretimlerini gerçekleştirmektedir.”

TEKNİK KONULAR YANINDA DESTEKLEMELER DE ANLATILIYOR

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, bu üretim sırasında çiftçilerin her zaman yanında olduklarını ifade eden Günaydın şöyle devam etti:

“Konu uzmanı ziraat mühendislerince hazırlanan ve 3 aydır uygulamaya konulan  “Çiftçimiz Herşeyimiz” eğitim projemizle, üreticilerimizin yaşadığı problemleri yerinde inceleyip hem teorik hem de uygulamalı olarak çözüme kavuşturuyoruz.

Proje kapsamında; çiftçilerimize iyi tarım, organik tarım, toprak analizi, zirai mücadele, budama, gübreleme, mekanizasyon, modern bahçe tesisi, hasat ,tarım sigortası gibi teknik konuların içeren eğitimler verilmektedir.

Bununla birlikte T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımızın sağlamış olduğu hibe desteklemelerle ilgili bilgiler verilmektedir. Çiftçilerimiz ayrıca sorun ve önerileriyle konu uzmanı teknik ekibimize 7/24 ulaşıyorlar.”

Karadeniz Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Günaydın,  2022 tarım sezonunun tüm çiftçilerimize bereketli ve kazançlı olması temennisinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2022, 12:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER