İKİ BAŞKAN DERE AĞZINDA BULUŞTU

İKİ BAŞKAN DERE AĞZINDA BULUŞTU
gundemeregli.com-Alaplı ilçesinde dere ağzının kapanmasının sel ve afetlere neden olacağını öne süren Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Alaplı Çevre Koruma Derneği Başkanı Oktay Türkyılmaz derenin denizle buluştuğu yerde suya girerek yetkilileri uyardılar.
Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, ve Alaplı Çevre Koruma Derneği Başkanı Oktay Türkyılmaz, Alaplı deresi ağzının kapanmasını protesto etti.
Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Alaplı’nın sel ve afet tehlikesi altında olduğunu söyledi.
İş makineleri ile dere ağzının açılması için kendi imkanları doğrultusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Çimenoğlu, “Bu dere Gümeli beldesi dağlarından doğarak Mollabey yerleşim yerinden geçerek buraya kadar inen Alaplı şehir merkezi içinden geçen güçlü su akıntısı olan bir dere. İlçemizde yaşanan her fırtınadan ve güçlü dalgalardan sonra Alaplı deresinin ağzı kapanmaktadır. Kapanan bu dere geriye doğru şişmeye başlıyor. Zaten derenin için moloz ve ağaçlarla dolu. DSİ yetkilileri temizleme çalışmalarına başlamış olsa da, Alaplı çok ciddi bir sel felaketi ile karşı karşıyadır. Bu derenin ağzına mendirek yapılması için bölge milletvekillerimize giderek yardım istedik. Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü konu ile ilgilendi. Sonrasında 9 Ocak günü buraya bir grup mühendis gelerek incelemelerde bulundular. 28 Şubat günü tekrar ikinci bir mühendis grup geldi batimetrik ve deniz ölçümlerini yaptı. Mart ayında da AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan bakanlığın genel müdürü ile görüşerek buranın bu sene yatırıma alınması için talimat verdi. Bakanlıktan da yatırıma alınacak denildi. Proje çalışması devam ediyor ama bu çalışma bir hayli gecikti. Biz Alaplılar bir afet ve sel faciası yaşanmadan bu proje çalışmasının bir an önce bitirilmesini istiyoruz. Burada çok vahim bir durum var. Biz Alaplı Belediyesi olarak kendi iş makinelerimizle derenin ağzını açıyoruz. Şimdi yine gelip kapalı derenin ağzını yine açacağız. Fakat bir hafta ya da 15 gün sonra tekrar deniz dalgalanacak ve derenin ağzı tekrar kapanacak. Alaplı Belediyesinin bir makinesi sürekli burada duruyor. Onun yakıtı, yedek parçası ve işçilik gideri bize çok büyük maliyetlere mal oluyor. O yüzden her şeyden önemlisi bir an önce mendirek projesi hazırlanıp ve onaylanıp, Alaplı’nın sel felaketi tehlikesinden kurtulması gerekmektedir” dedi.
Alaplı Çevre Koruma Derneği Başkanı Oktay Türkyılmaz da Alaplı deresinin ağzının sürekli kapanması ilçenin çok büyük felaketlerle karşı karşıya kalmasına neden olacağını belirterek, “Bugün burada ilçemizin nasıl bir tehlike altında olduğunu göstermek için temsili bir uygulama yaptık. DSİ yetkilileri iki defa geldiler, fotoğraf çektiler yazdılar çizdiler gittiler. Alaplı deresinin acilen mendireğe ihtiyacı var. Dere normal çıkışını yapamadığından geriye doğru şişerek genişliyor. Bu şişmelerden dolayı adacıklar oluşuyor. Buda ani bir sağanak yağmurda şehir merkezine doğru cana ve mala yol açacak sel felaketi oluşmasına imkan sağlıyor. İşte bunlar için acilen mendirek yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2013, 07:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER